• Weboodi

Heidi Härkönen. Kuva: Emma Swahne

Heidi Härkönen, lakimies ja jatko-opiskelija

15.3.2016

Kuinka usein kuulee opiskelijan toivovan lisää lukemista ja enemmän teoriaa?

Näin kävi Heidi Härköselle, kun hän aloitti vaatetussuunnittelun opinnot Lapin yliopistossa.

– Olen ollut aina hirveän kiinnostunut pukeutumisesta ja muodista. Olen ommellut omia vaatteita siitä lähtien, kun jalat ylsivät ompelukoneen polkimelle, Härkönen kertoo.

Intohimosta alkoi muovautua ammatti, mutta vähän eri lailla kuin mitä ensin näytti. Vaatetussuunnittelua opiskellessaan Härkönen huomasi kaipaavansa opinnoiltaan teoreettisempaa otetta. Veri veti oikeustieteelliseen, josta hänen vanhempansakin olivat valmistuneet. Kun Härkönen sitten läpäisi pääsykokeet, hän sai huomata, että tiedekunnilla oli eroa kuin yöllä ja päivällä.

– Oikiksessa vaadittiin paljon enemmän työtä, että sai saman opintopistemäärän kuin taiteissa.

Härkösen mukaan istumalihakset ja kielelliset taidot ovat juristin tärkeimpiä ominaisuuksia. Tärkeää on myös kyky ajatella asioita "outside of the bo", laajasti ja uusista näkökulmista.

Härkönen työskentelee kolmatta vuotta kansainvälisessä asiantuntijaorganisaatiossa KPMG:ssä. Vapaa-ajallaan nuori lakinainen kirjoittaa Fashion Law Finland -blogia ja pyörittää perustamaansa Muotioikeuden yhdistystä.

– Halusin luoda verkoston, jossa muotioikeudesta kiinnostuneet pääsevät tapaamaan toisiaan ja kehittämään oikeudenalaa.

Muotialan oikeusriidat ovat maailmalla lisääntyneet. Yritykset ovat aiempaa kiinnostuneempia rekisteröimään immateriaalioikeuksia, ja pinnalla ovat myös vastuullisuuteen liittyvät kysymykset.

Härkönen jää kesällä opintovapaalle. Väitöstutkimuksessaan hän käsittelee kielletyn muotikopioinnin ja sallitun inspiroitumisen välistä rajanvetoa. Härkönen kehuu yliopistomme oikeustieteellisen tiedekunnan ennakkoluulotonta ilmapiiriä.

– Minua kannustettiin tekemään gradua muotioikeudesta, vaikka googlekaan ei tunnistanut sanaa.

Tulevaisuudessa Härkönen tähtää muotioikeuden ykkösasiantuntijaksi Suomessa.

– Haluaisin joskus opettaa yliopistolla muotioikeutta yhteisesti oikeustieteen ja taiteen opiskelijoille.

Heidi Härkönen

Lakimies, jatko-opiskelija

• Syntynyt vuonna 1988 Limingassa
• Aloitti Lapin yliopistossa vaatetussuunnittelun opinnot 2007 ja oikeustieteen opinnot 2008
• Valmistui oikeustieteen maisteriksi 2013
• Sai oikeustieteen jatko-opinto-oikeuden 2014
• Lakimiehenä kansainvälisessä asiantuntijaorganisaatiossa KPMG:ssä Helsingissä
• Muotioikeuden yhdistys ry:n perustaja ja puheenjohtaja

Teksti: Marjo Laukkanen
Kuva: Emma Swahne

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kide-lehdessä 1/2016.