Kuisma Hurtig: Donut throw away -akustiikkapaneeli. 2024. Pelistä poistetut tennispallot, koivuvaneri, ruuvit, 30 x 30 cm. Galleria Kilossa nähdään muovimateriaalin mahdollisuuksia sekä haasteita tarkasteleva PlastLIFE-hankkeen näyttely.
Seitsemän uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 24. tammikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!
Galleria Seinään tulee esille Jonna Riekin häpeän tunnetta piirrettyjen omakuvatutkielmien kautta käsittelevä näyttely. Galleria Hämärässä avautuu ajan ja hallinnan menetystä pohtiva, kokeellista lyhytelokuvaa, valokuvaa- ja tilataidetta yhdistelevä Lotta Laitilan näyttelykokonaisuus.
Galleria Kilossa nähdään muovimateriaalin mahdollisuuksia sekä haasteita tarkasteleva PlastLIFE-hankkeen näyttely, jossa on esillä niin fyysisiä kuin virtuaalisia teoksia. Galleria Lyhdyssä avautuu maatumista ja mullaksi tulemista käsittelevä eri kudontatekniikoita kokeellisesti yhdistelevä Kerttu Ahlholmin tekstiilitaidenäyttely.
Galleria Kajossa nähdään Terhi Tammelinin toipumista ja ajan merkitystä toipumisprosessissa käsittelevä tekstiilitaidetta ja videota yhdistävä näyttelykokonaisuus. Galleria Kopioon tulee koettavaksi Heli Paaso-Rantalan toteuttama ääniteos yksinäisyydestä.
Lisäksi Galleria Kellarissa nähdään soveltavan taiteen opiskelijoiden maalauskurssin satoa esittelevä yhteisnäyttely, jonka teokset ovat perinteisistä maalauspohjista poiketen maalattu erilaisille uusiokäyttöön soveltuville alustoille.
Näyttelyt ovat esillä 13. maaliskuuta asti.
Galleria Seinä
Jonna Riekki:
Jaa mää vai?
– Omakuvatutkielmia häpeästä
25.2.–13.3.2025
Avajaiset maanantaina 24.2.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Jonna Riekki: osa teoksesta
Jaa mää vai?. 2024.
Häpeä tuntuu voimakkaina sähköiskuina eri puolilla kehoa, joka jännittyy äärimmilleen saadakseen aivot nollaantumaan kauheasta usean vuoden takaisesta muistosta. Häpeä herättää yöllä kello 4.40 ja muistuttaa siitä typerästä sanavalinnasta, jonka teki kaksikymmentä vuotta sitten. Häpeä saa irvistämään silmät viiruina henkisestä tuskasta tai vääntämään vitsiä hullunkurisilla ilmeillä. Lopulta häpeä innoittaa tutkimaan tunnetta kaikkein häpeällisimmällä tavalla eli piirtämällä isoja omakuvia, mikä tuottaa uutta häpeää piirtämisestä ja sen aiheesta, omasta isosta naamasta. Häpeän kierre on loputon.
Vaikka näyttelyn lähtökohtana on ollut häpeän tunne, on omakuvien tekemiseen vaikuttanut halu kokeilla erilaisia tapoja piirtää sekä kehittää piirtämisen taitoa. Tärkeää töiden kehityskulussa on ollut myös käyttää jo olemassa olevia välineitä ja materiaaleja, joita on löytynyt lojumasta yliopiston tiloista tai oman kodin kaapeista. Hienointa häpeän tutkimisessa piirtämällä on ollut löytää vaikeasta aiheesta huolimatta työskentelyn ilo ja hauskuus sekä jokaisen teoksen kanssa käyty oma keskustelunsa, jonka lopputulos on esillä näyttelyssä.
Jonna Riekki on 40 vuotta häpeää kokenut kuvataiteilija, joka tuntee suurta kutsumusta menkka- ja tahrataiteen maailmaan. Hän on taiteen kandidaatti ja ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija soveltavan taiteen koulutusohjelmassa. Akvarellimaalaus ja piirtäminen ovat rakkaita ilmaisumuotoja, mutta taiteen tekeminen väärin ja tutkivasti kokeillen kiinnostaa ihan millä tekniikalla ja materiaalilla vain. Tulevaisuus on epävarma, mutta häpeä on taattu.
Lisätietoja:
Jonna Riekki, jonriekk(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Lotta Laitila:
Odotushuone
25.2.–13.3.2025
Avajaiset maanantaina 24.2.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Lotta Laitila:
Odotushuone-juliste. 2025. Kuva: Tuulia Kaurala
Tunnetko olosi sairaaksi? Kuin aika karkaisi käsistäsi? Kuin et olisi oma itsesi? Kuin menettäisit kohta hallinnan? Ota vuoronumero ja astu odotushuoneeseen – sinua palvellaan mahdollisimman pian.
Odotushuone käsittelee epämääräisen epärealistista tunnetta, jonka ajan ja hallinnan menetys herättää. Se sukeltaa kokemukseen kiireestä, joka hiipii huomaamatta osaksi arkeamme ja tihenevällä tahdilla kuluttaa meidät loppuun, kunnes on liian myöhäistä – kunnes jokin peruuttamattoman virhe armottomasti tapahtuu.
Näyttely yhdistää kokeellisen lyhytelokuvan, valokuva- ja tilataiteen luoden moniulotteisen kokemuksen, joka pysäyttää ajassa ja pakottaa vierailijan kohtaamaan kiireen ja kontrollin menettämisen vaikutukset. Ota hetki aikaa astuaksesi odotushuoneeseen.
Lisätietoja:
Lotta Laitila, lotta.laitila(at)hotmail.com
Galleria Kilo
The Polymers
– Back on tour -näyttely
25.2.–13.3.2025
Avajaiset maanantaina 24.2.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Pavlo Ivanov, Juri Etto ja Kuisma Hurtig:
Clean cabin escape -virtuaalitodellisuuspelin demo. 2024. Blender, Substance painter ja Unreal Engine.
The Polymers – Back on tour on muovimateriaalin eri puolia esittelevä näyttely. Näyttely tuo esille niin muovin tarjoamia mahdollisuuksia kuin siihen liittyviä haasteita. Näyttelyssä on esillä monipuolinen kirjo niin fyysisiä kuin virtuaalisiakin teoksia.
Esillä on kierrätysmateriaaleista, kuten pakkauksista ja pelistä poistetuista tennispalloista valmistettuja upcycling-periaatetta noudattavia tuotekonsepteja. Näyttelyssä esitellään myös muovia korvaavan rihmastomateriaalin ja uusien teknologioiden tarjoamia mahdollisuuksia. Näyttelyssä esillä olevaa VR-peliä on mahdollista päästä kokeilemaan erikseen järjestettyinä ajankohtina.
Näyttelyn tavoitteena on herättää ajatuksia muoviin liittyvistä haasteista ja niiden ratkaisemisesta. Näyttely on osa EU-rahotteista PlastLIFE-projektia, jossa edistetään muovien kestävää kiertotaloutta.
Lisätietoja:
Kuisma Hurtig, kuisma.hurtig(at)ulapland.fi
Galleria Lyhty
Kerttu Ahlholm:
Tulla mullaksi
25.2.–13.3.2025
Avajaiset maanantaina 24.2.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kerttu Ahlholm:
Tulla mullaksi. 2024. Kuva: Rilla Talvio
Haluan upota osaksi kerrostumien kuohkeaa hajoamisprosessia, mullan muotoista maisemaa. Hidastua, haihtua, humustua. Syklin syleilyyn.
Näyttelyn kudottu tekstiiliteos
Maatumismekko, on kangaspuilla muotoon kudottu vaate, joka kutsuu maahan makaamaan. Se konkretisoi maatumisen prosessin ilmenemisen tekstiilissä, puettavassa kankaassa, asussa. Teoksessa on hyödynnetty erilasia luonnonkuitulankoja, kuten pellavaa ja itse kehrättyä villalankaa. Lisäksi kuteeseen on liitetty naavaa ja jouhia. Materiaalien ansiosta teos on mahdollista maaduttaa, mutta se myös mahdollistaa sen päälle pukiessaan maadoittumisen, maatumisen tilan.
Seinälle heijastettu video
Humus esittelee maatumisen viisi eri vaihetta, mullaksi muovautumisen, mielen periferian metsittymisen. Teoksen performatiiviset osiot tuovat esille kehon kompostoitumisen urbaanista tilasta metsään. Performanssien videotaltaltioinnin on toteuttanut Rilla Talvio.
Kerttu Ahlholm (s. 2001) on pohjoiskarjalaislähtöinen tekstiilitaiteilija ja käsityöläinen. Hänen taiteessaan yhdistyy niin perinteisten käsityötekniikoiden kuin omien juurien tutkiminen. Hän soveltaa kudontatekniikoita kokeellisesti etsimällä keinoja luoda uudenlaista tekstiilitaidetta. Aikaa vievien monivaiheisten tekniikoiden matka teokseksi vie materiaalien alkuperien luo. Viimeisimmässä teoksessa
Maatumismekon ohella, hän on soveltanut esittävää taidetta ja performatiivisuutta puetun vaatteen avulla.
Erilaisia tekniikoita yhteen tuomalla, kunnioittamalla tekstiilin alkuperää ja sen matkaa teokseksi, Ahlholm haluaa luoda hitaita signaaleja ja punoutumia nykyajan tuotosvirtaa vastaan. Ahlholm suorittaa muodin ja tekstiilisuunnittelun opintoja Lapin yliopistossa ja on toteuttanut näyttelyn teokset osana Muodin syventävä projekti -opintokokonaisuutta syksyllä 2024.
Lisätietoja:
Kerttu Ahlholm, kahlholm(at)ulapland.fi
Galleria Kajo
Terhi Tammelin:
Toipua
25.2.–13.3.2025
Avajaiset maanantaina 24.2.2025 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Terhi Tammelin:
Tuftaus
Toipuva pohtii, mistä tulee ajan kyky parantaa. Toipuessa kaareutuu ajan kulumisen kanssa. Syklisyydestä huolimatta toipuvalla on alkuja ja loppuja, ja taas alkuja. Toipuminen vaatii sitkeyttä. Sitkeyttä napata kiinni uudestaan, tarjotusta lenkistä. Sitkeyttä pysytellä lähellä lenkkien sarjaa, kytkeytyäkseen taas.
– Lenkit ovat kulkeneet ajatuksissani jo kauan. Haluan nähdä ne korjaavana, auttavana sarjana ajassa. Kannattelemassa ja kuljettamassa minua läpi ajan. Nyt olen työstänyt lenkkejä tekstiiliin ja tekstiilillä. Tahdoin viedä pidemmälle aiempia kokeilujani ja työstää teoksia. Värjäsin lankoja, pyöritin vapaakirjontaa ja tuftasin vimmatusti, Terhi Tammelin kuvailee.
– Useasta vaiheesta tein lyhyitä videoita, joita voit käydä katsomassa.
Lisätietoja:
Terhi Tammelin, terhi.tammelin(at)gmail.com
Iinstagram: @terhi.t_
Galleria Kopio
Heli Paaso-Rantala:
Tätä on yksinäisyys
25.2.–13.3.2025
Avajaiset maanantaina 24.2.2025 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Heli Paaso-Rantala:
Yksinäisyys. 2018. Valokuva.
Taidenäyttelyn keskiössä on Heli Paaso-Rantalan pro gradu -tutkielman taiteellinen osio, ääniteos yksinäisyydestä. Paaso-Rantala on työstänyt graduaan syksystä 2022 ja hän haastatteli keväällä 2023 Lapin yliopiston opiskelijoita yksinäisyyteen liittyen. Nuo haastattelut toimivat taidenäyttelyssä kuultavan ääniteoksen inspiraationa. Yksinäisyys valikoitui Paaso-Rantalan pro gradu -tutkielman teemaksi omakohtaisen kokemuksen kautta.
– Olen kokenut paljon yksinäisyyttä ja ulkopuolelle sulkemista elämässäni. Työskennellessäni kulttuurituottajana Taivalkoskella vuosina 2018–2022 olin yksinäisempi kuin aiemmin: asuin viikot vieraalla paikkakunnalla yksin vieraiden ihmisten keskellä enkä oppinut tuntemaan työkavereideni lisäksi juurikaan muita taivalkoskelaisia. Etenkin järjestämissäni kulttuuritapahtumissa yksinäisyyden kokemukset korostuivat, Paaso-Rantala kertoo.
Paaso-Rantala halusi lähestyä yksinäisyyttä erilaisesta näkökulmasta äänen kautta, sillä usein teemaa lähestytään valokuvin tai liikkuvan kuvan kautta. Ääni on auditiiviselle Paaso-Rantalalle ominainen median muoto ja hänen on helppo samaistua erilaisiin aiheisiin äänen kautta. Paaso-Rantala haluaa taidenäyttelyllään tuoda esille äänitaidetta sekä herätellä ihmisiä ja näyttää, millaiset arkipäiväisetkin äänet voivat laukaista yksinäisyyden tunteita.
– Yksinäisyys on yhteiskunnallinen ongelma, ja se koskettaa monia ihmisiä eri elämän vaiheissa. Jossain vaiheessa kuvittelin yksinäisyyden olevan lähinnä ikääntyvien ongelma, mutta tutkiessani aihetta lisää huomasin kaiken ikäisten kärsivän yksinäisyydestä. Opiskelijat eivät ole yksinäisyydessään yksin, ja ääniteos on myös muistutus tästä, Paaso-Rantala kuvailee.
Taidenäyttelyssä on esillä myös valokuvia yksinäisyyden teemaan liittyen. Valokuvaaminen on ollut Paaso-Rantalan harrastus jo vuosia, mutta niissä on ollut journalistinen sävy, jonka hän pyrkii nyt häivyttämään. Paaso-Rantala haluaa tuoda näyttelyn avulla esille taiteellista puoltaan myös visuaalisesti ja hän kokee sen onnistuvan parhaiten valokuvien avulla.
Lisätietoja:
Heli Paaso-Rantala, hpaasora(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Toisella tasolla
– Soveltavan taiteen maalauskurssin opiskelijat
tuovat klassikot uusiin ulottuvuuksiin
25.2.–13.3.2025
Avajaiset maanantaina 24.2.2025 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Piia Köyste:
Huusit, kuulin. 2024. Akryyli ja ruosteinen saha.
Miten maalaustaide muotoutuu, kun perinteiset pohjat puuttuvat? Syksyn 2024 maalauskurssin opiskelijat joutuivat haastavan tilanteen eteen: ilman perinteisiä maalauspohjia oli keksittävä uusia tapoja toteuttaa kurssitehtävä. Soveltavan taiteen hengessä syntyi monipuolinen kokoelma teoksia, joissa tunnetut maalaukset saivat uuden elämän epätavallisilla alustoilla – muun muassa korkkisella muistitaululla, kuivatulla lehdellä, ruosteisella sahalla ja lasisella seinäkellolla.
Toisella tasolla -näyttely esittelee maalauksia, joissa materiaalien ja tekniikoiden kokeellisuus tuo klassisiin kuviin uuden perspektiivin. Osa teoksista on tarkkoja jäljennöksiä, kun taas toiset ovat saaneet rohkeita tulkinnallisia muokkauksia. Mukana on myös vapaasti maalattuja teoksia, joissa inspiraatio on syntynyt itse materiaalista. Maalauspohjina toimivat materiaalit ovat usein jo eläneet yhden elämän toisessa muodossa ja päätyneet opiskelijoiden käsissä uusiksi taideteoksiksi.
Näyttely tuo esiin taiteen mukautumiskyvyn ja materiaalien merkityksen luovassa prosessissa. Se haastaa katsojan pohtimaan, miten taiteen perinteet ja materiaalien kiertokulku voivat kohdata uudella tavalla. Maalauksissa on hyödynnetty monipuolisia välineitä, kuten kuivapastelleja ja akryylimaaleja, jotka eri pinnoilla synnyttävät ainutlaatuisia ilmaisutapoja.
Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan Aino Ilola, Heli Jääskö, Eveliina Kumpula, Piia Köyste ja Piia Vainio.
LY / TTK / LP