Taide ja muotoilu
Johannes-Luiro_Red-room_web.jpg
Johannes Luiro: Red room. 2023. Digitaalinen järjestelmäkamera, pitkä valotusaika, 90 x 60 cm.

Helmi-maaliskuun vaihteen näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

16.2.2024

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 19. helmikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinään tulee esille surrealistisesta ja kauhuromanttisesta tyylistä inspiraationsa saanut Johannes Luiron valokuvanäyttely. Galleria Hämärässä nähdään Marianne Kostetin siskoksistaan valokuvaamia henkilökuvia esittelevä näyttelykokonaisuus.

Galleria Kilossa avautuu eläinmateriaalien käyttöä vaatetuksessa ruumiillisuuden näkökulmasta tarkasteleva Noora Kyngäksen näyttely. Galleria Lyhdyssä nähdään Anne Oksasen antiikin taruhahmo Kirkestä inspiraationsa ammentavia asukokonaisuuksia.

Galleria Kajoon tulee esille kokeellisen grafiikan kurssilla vedostettuja teoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Kopiossa avautuu Kerttu Pakkasvirran espanjalaisten katuikkunoiden maailmoihin sukeltava valokuvanäyttely.

Lisäksi Galleria Kellariin tulee nähtäville Ville Lahtisen mustavalkoisia valokuvateoksia erilaisten taitolajien harrastajista.

Näyttelyt ovat esillä 14. maaliskuuta asti.




Galleria Seinä

Johannes Luiro:
Remains
20.2.–14.3.2024
Avajaiset maanantaina 19.2.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Remains on Johannes Luiron kokeellinen valokuvanäyttely, joka on inspiroitunut surrealistisesta ja kauhuromanttisesta tyylistä. Kuvat muodostavat mystisen ja unenomaisen maailmansa, jossa esiintyy luonnosta löydettyjä eläinten jäänteitä, kuten pääkalloja, luurankoja ja muita luunkappaleita.

Projektissa leikitellään kameran pitkällä valotusajalla, joka saa kuviin liikkeen tuntua. Lisäksi valotuksen aikana tapahtuu kuvaajan kehon tekemää liikettä, joka tuo oman efektinsä kuviin. Kuvissa ei ole käytetty kaksoisvalotusta, eikä niitä ole manipuloitu tietokoneella. Projekti on toteutettu kesällä 2023 vanhassa rintamamiestalossa ja sen eri tiloissa, kuten kellarissa ja maakellarissa. Projekti on valokuvauksen sivuaineen lopputyö.

Johannes Luiro opiskelee audiovisuaalinen mediakulttuuria Lapin yliopistossa.

Lisätietoja:
Johannes Luiro, joluiro(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Marianne Kostet:
Siskot
20.2.–14.3.2024
Avajaiset maanantaina 19.2.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Marianne-Kostet_Siskot_web2.jpg
Marianne Kostet: Siskot, 2024.


– Sain näyttelyn idean eräänä räntäisenä lokakuun viikonloppuna siskojen vierailtua luonani. Olimme kirpparikierroksella ja olin ottamassa kuvaa kolmesta siskostani Varastotien kirpputorin seinää vasten, ja kuvan otettua totesin – hei, minä teen teistä näyttelyn, Marianne Kostet kertoo näyttelynsä lähtökohdista.

Siskot ja perhe ovat olleet Kostetille aina tärkeitä ja osa monia erilaisia teoksia – astiamaalauksista valokuviin. Kostet on jo pitkään suunnitellut tekevänsä perheenjäsenistään henkilökuvateokset. Samalla hän halusi lähteä haastamaan itseäni valokuvauksen sivuaineen alkutaipaleella pystyttämällä ensimmäisen itsenäisen näyttelyn.

– Erilaisuutemme inspiroi minua. Kun ajattelen siskojani, saatan joskus unohtaa, että he ovat muutakin kuin vain minun siskojani. He ovat omaa polkuaan kulkevia ihmisiä ja jokainen heistä erilainen persoonansa. Kuvillani pyrin löytämään näkemyksiäni heidän persoonastaan, Kostet kuvailee.

Näyttely koostuu suurista kehystetyistä valokuvista. Teosten kehykset ovat keskenään erilaisia, sillä ne on hankittu kierrätettyinä kirpputoreilta. Kuvauspaikoiksi valikoituivat Kostetin valitsemat ja siskosten hyväksymät heille ominaiset ympäristöt.

– Vaikka olenkin osa sisarusparveamme ja en esiinny Siskot-näyttelyssä, olen kuitenkin tavallaan osa näyttelyä – olen pyydetyissä asennoissa, kuvakulmissa ja perspektiiveissä, ja ehkä joku voisi myös sanoa meissä olevan samaa näköä, Kostet toteaa.

Marianne Kostet on kolmannen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija Lapin yliopistossa.

Lisätietoja:
Marianne Kostet, hkostet(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Noora Kyngäs:
Third Thing
20.2.–14.3.2024
Avajaiset maanantaina 19.2.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Noora-Kyngas_web.jpg
Noora Kyngäs: Yksityiskohta teoksesta 0.1.3. 2024. Kasviparkittu poronnahka.


Näyttely tarkastelee eläinmateriaalien käyttöä vaatetuksessa ruumiillisuuden näkökulmasta: mitä tapahtuu, kun erilaiset, yhteensopimattomat kehot muodostavat uuden kokonaisuuden?

Näyttelyn kaikki asut on valmistettu vaatetuksessa yleisestä käytetyistä eläinmateriaaleista, kuten nahasta, silkistä, villasta, höyhenistä sekä turkiksesta. Näyttelyssä näitä materiaaleja tarkastellaan eläimen sekä niihin pukeutuvan ihmisen ruumiillisen kokemuksen kautta.

Teosten materiaalit, muodot sekä tekniikat kysyvät millaisia merkityksiä erilaiset ruumiinosat joko vaatteena tai liikkuvana kehona saavat, kun niitä tarkastellaan erilaisessa kontekstissa. Erilaisista kehollisten kokemusten häivähdyksistä koostuva assemblaasi ei ole vain osiensa summa, vaan synnyttää uuden, ainutlaatuisen kokonaisuuden – kolmannen asian, joka asuu elämän ja kuoleman rajalla.

Lisätietoja:
Noora Kyngäs, nokyngas(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Anne Oksanen:
Kirken kutsu - Back to school witch
20.2.–14.3.2024
Avajaiset maanantaina 19.2.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Anne-Oksanen_web.jpg


Kirken kutsu on muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen kolmannen vuoden opiskelijan Anne Oksasen projektityön tuotoksia esittelevä näyttely. Näyttely koostuu kahdesta asukokonaisuudesta, käsin kudotusta shaalista sekä materiaalinäytteistä. Esillä olevat vaatekappaleet ovat prototyyppejä, joilla on tarkoitus testata materiaalin toimivuutta puettavassa vaatteessa.

Valkoinen peura -elokuvan innoittamana suunnittelija johdattaa kuuntelemaan kaikuja antiikin taruista. Miten Kirke paukutteli kangaspuitaan Aiaian saarella. Kehräsi lankansa lampaiden villasta, jotka saattoivat olla merelle eksyneitä, kovan kohtalon kokeneita merimiehiä. Minkälaisiin vaatteisiin Kirke olisi pukeutunut mennäkseen opiskelemaan tai opettamaan taitojaan?

Näyttely pohtii, voisiko nykyajan Valkoinen peura tai Kirke olla valmis kohtaamaan opiskelujen ja opettamisen tuomat ilot ja haasteet pukeutumalla porovillaan tulevien lukukausien aikana. Voisiko käsityönä valmistetut vaatteet olla vielä valtavirtaa, jolloin käsityömenetelmät ja materiaalit saisivat ansaitsemansa arvon? Mitä menneisyys meille oikeastaan kuiskii? Miten menneisyys elää meissä edelleen ja heijastuu tähän aikaan, vaikka emme sitä tiedostaisikaan.

Lisätietoja:
Anne Oksanen, annoksan(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Light and dark – Kokeellisen grafiikan näyttely
20.2.–14.3.2024
Avajaiset maanantaina 19.2.2024 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Light-and-dark_web.jpg


Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden näyttely esittelee kokeellisen grafiikan kurssilla vedostettuja teoksia. Leila Lipiäisen ohjaamalle kurssille osallistui opiskelijoita taiteiden tiedekunnan muotoilun koulutusohjelmista.

Light and dark -näyttelyn teoksissa on käytetty carborundum- ja linokaiverrustekniikoita. Nämä tekniikat ovat kannustaneet opiskelijoita löytämään uusia tapoja ilmaista itseään taiteellisesti. Kurssilla opiskelijat ovat luoneet teoksia, jotka kuvastavat heidän mielikuvitustaan, taitojaan ja taiteellisia näkemyksiään. Näyttelyssä on esillä muun muassa opiskelijoiden omakuvia sekä heidän näkemyksiään myyttisistä gargoileista.

Kurssille osallistuivat opiskelijat Anne Aaltonen, Maria Brunni, Lilla-Maria Haarala, Eeri Helama, Jutta Jääskö, Riia Karppinen, Silva Pöykkö, Anni Ruuska, Susanna Saloranta, Vilma Sarén, Pinja Säynäjäkangas ja Jaakko Väätäinen. Kokeellisen grafiikan kurssin ohjaavana opettajana toimi näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.

Lisätietoja:
Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Kerttu Pakkasvirta:
Pequeños mundos / Pieniä maailmoja
20.2.–14.3.2024
Avajaiset maanantaina 19.2.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kerttu-Pakkasvirta_Cuenca2_web.jpg
Kerttu Pakkasvirta: Nimetön. 2022. Digitaalinen valokuvavedos.


Valokuvanäyttelyssä Pequeños mundos / Pieniä maailmoja pääsee sukeltamaan katuikkunoiden maailmoihin ja etsimään eksistentiaalisia vastauksia kaoottiselta tuntuvassa maailmassa. Valokuvat on otettu Cuencassa ja Madridissa Espanjassa vuosina 2022–2023 ja Helsingissä vuonna 2024. Joissakin ikkunaheijastuksissa voi nähdä vilauksen itse valokuvaajasta, toisissa kuvaaja piileksii näkymättömissä. Valokuvat ovat digitaalisia mustavalkovedoksia.

Näyttely on toteutettu Taiteellinen syventävä produktio -kurssin lopputyönä. Näyttelyyn liittyy pohdintaa kaoottiselta tuntuvasta nykymaailmastamme ja omasta paikasta siinä. Postmodernille ajalle tyypillinen ajattelu ”kaikki ja mikä tahansa on mahdollista, ei ole yhtä oikeaa tai väärää” näkyy kuvissa monine yksityiskohtineen ja heijastuksineen. Mikään ei ole mustavalkoista.

Myös kielellä on näyttelyssä olennainen rooli – kuinka ympäröivä maailma avartuu, kun oppii uuden kielen ja kulttuurin? Jotain tuttua ja universaalia on vieraassakin. Lopulta se on se sama, pieni, suuri maailma.

Valokuvien lisäksi esillä on kolme Kerttu Pakkasvirran videokirjettä osana kurssia ja Rubén Marínin projektia Correspondences: Lapland-Teruel Video-letters between depopulated areas. Videokirjeissä avautuvat pohdinnat ja reflektointi valokuvaprojektin takaa. Videokirjeenvaihtoa Pakkasvirta kävi espanjalaisen taideopiskelijan kanssa. Kirjeet on toteutettu loppusyksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana.

Lisätietoja:
Kerttu Pakkasvirta, kpakkasv(at)ulapland.fi
Instagram: @gertrudjfox



Galleria Kellari

Ville Lahtinen:
Harjoitteita
20.2.–14.3.2024
Avajaiset maanantaina 19.2.2024 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Ville-Lahtinen_Liikkeitä-lattialla_web.jpg
Ville Lahtinen: Liikkeitä lattialla. 2024. Digitaalinen valokuva.


Harjoitteita-näyttely on suunniteltu ja toteutettu osana Valokuvauksen produktio -kurssia. Näyttelyssä esitellään erilaisten taitolajien harrastajien taitoja ja lajia tukevia harjoitteita mustavalkovalokuvissa. Kuvat eivät raportoi, vaan tutkivat liikkeen kauneutta valokuvassa. Näyttelyssä on esillä digi- ja filmikuvia.

Näyttelyn kuvat perustuvat kahteen eri vaiheeseen, jotka yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. Ensimmäinen vaihe on ollut keskustelu ihmisten kanssa taidoista ja harjoituksista, joiden parissa he työskentelevät harrastuksissaan tai ammateissaan. Tämä vaihe on määrittänyt teon, liikkeen tai harjoitteen, joka kuvassa esiintyy. Toinen vaihe on näiden liikkeiden tai harjoitteiden kuvaaminen pitkällä valotusajalla, jotta koko liike tai jopa useampi toisto piirtyy filmille tai kameran kennolle. Näitä jälkiä on sommiteltu lopullisiin töihin. Kuvissa ihminen itse on melkein kokonaan kadonnut ja huomio on liikkeessä tai liikkeen jäljissä kulloisessakin työvälineessä.

Ville Lahtinen opiskelee kuvataidekasvatusta Lapin yliopistossa neljättä vuotta ja hän on tehnyt valokuvausta jo parikymmentä vuotta.

– Harrastin lapsena koripalloa, kunnes innostuin kehonhallinnasta erilaisten itsepuolustuslajien, capoeiran ja telinevoimistelun kautta. Valokuva ja kehollisuus ovat kulkeneet mukanani eri muodoissa ja tässä projektissa olen päässyt yhdistämään näitä harrastuksia, sekä syventymään liikkeisiin ja harjoitteisiin monen taitavan ihmisen kanssa, Lahtinen kertoo.

Lisätietoja:
Ville Lahtinen, vlahtine(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP