Taide ja muotoilu
Sanchez_550px.jpg
Elizabeth Azcuy Sanchez: yksityiskohta teoksesta Nimetön. 2022. Digitaalinen valokuva.

Helmikuun alun näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

27.1.2023

Vuoden 2023 toinen näyttelykattaus avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Esille tulee kaikkiaan seitsemän uutta näyttelyä. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 30. tammikuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa!

Galleria Seinään tulee esille Matleena Seppäsen erilaisia mietelauseita sisältäviä sekatekniikalla toteutettuja maalauksia. Galleria Hämärässä nähdään Olga Immosen digitaalisia kuvituksia C.S. Lewisin Narnia -kirjasarjaan pohjautuen.

Galleria Kilossa avautuvan Elizabeth Azcuy Sanchezin valokuvanäyttelyn teoksissa pohditaan, miten mielenterveys vaikuttaa masentuneen ihmisen omakuvaan. Galleria Lyhdyssä nähdään mielenmatkalle italialaistyyliseen arkkitehtuuriin johdattelevia Laura Hotakaisen savitöitä.

Galleria Kajoon tulee esille Hanna Postman sekatekniikalla toteuttamia sisäistä ja ulkoista maailmaa yhdisteleviä omakuvateoksia. Galleria Kopiossa nähdään kolmen taiteiden tiedekunnassa työskentelevän tutkija-taiteilijan, Katri Konttisen, Amna Qureshin ja Heidi Pietarisen teoksia, joiden kantavana teemana ovat muistot.

Lisäksi Galleria Kellarissa avautuu kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden digitaalista omakuvista koostuva yhteisnäyttely.

Näyttelyt ovat esillä 16. helmikuuta asti.




Galleria Seinä

Matleena Seppänen:
I dream about you when I’m ovulating
31.1.–16.2.2023
Avajaiset maanantaina 30.1.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Matleena-Seppänen_web1.jpg
Matleena Seppänen: yksityiskohta teoksesta Isn’t it nice to be gentle with yourself. 2022. Sekatekniikka.


Mietelauseet – nuo ihastuttavat, kornit ja vihastuttavat sanat. Kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Matleena Seppäsen teoksien taustalla on hänen oma kiintymyksensä ja viehätys sanoja ja sanontoja kohtaan. Arkielämän esineisiin printatut mietelauseet naurattavat kitch- hengellään ja sosiaalisessa mediassa vastaan tulleiden aforismipostauksien näennäisesti tavoiteltu herkkyys saa Seppäsen omia sanoja mukaillen hänen, kainuulaisen pidättyväisen mielenmaisemansa lähinnä nolostumaan.

– Kuitenkin sanat jäävät mieleeni, ja huomaan keränneeni näitä aforismeja ja muita itseäni sykähdyttäviä lauseita talteen. Jotkut keräilevät muumimukeja, minä keräilen sanoja, Seppänen kertoo.

– Mikä sanoissa viehättää, tuovatko ne voimaa ja auttavatko ne jaksamaan? Miksi herkkyyden osoittaminen aiheuttaa huvittumista? Onko ok lähettää ystävälle instagramissa inspiroiva quote mieluummin, kuin kertoa suoraan, että välittää? Teoksieni kautta pohdin näitä kysymyksiä ja haluan kiinnittää huomion mietelauseiden taustalla piilevään tematiikkaan. Mitä jää sanomatta ja mitä kaikkea kepeän lausahduksen alle piilotamme, kun postaamme sen sosiaaliseen mediaan ja jatkamme elämää.

– Yhteistä teoksissani esiintyvillä lausahduksilla on se, että ne ovat jollain tapaa resonoineet minussa, nuoren naisen elämässä. Lausahdukset olen kerännyt lähinnä sosiaalisessa mediassa vastaan tulleista postauksista. Oma keho, mieli ja naisena olemisen aspektit nousevat esille.

Seppänen on halunnut sisällyttää kepeät ja viihdyttävät, mutta sisällöltään moniulotteiset lauseet julistemaisiin, värikkäisiin ja feminiinistä, voimakasta energiaa kuvastaviin kukkaisteemaisiin maalauksiin, jotka on toteutettu sekatekniikalla, akvarellia, akryylimaaleja ja öljypastelliliituja akvarellipaperille yhdistellen.

Lisätietoja:
Matleena Seppänen, sarasepp(at)ulapland.fi
Instagram: @matumatti



Galleria Hämärä

Olga Immonen:
Metsä maailmojen välillä
31.1.–16.2.2023

Avajaiset maanantaina 30.1.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
OlgaImmonen_web2.jpg
Olga Immonen: Aslan ja puut. 2022. Digitaalinen kuvittaminen.


C.S. Lewisin Narnia-kirjasarjassa on paikka nimeltä Metsä maailmojen välillä, joka tuo meidän maailmamme ja erilaiset satumaailmat yhteen. Kun kuvittaja tarttuu kirjoitettuun satuun, hän saa tehtäväkseen ammentaa sanojen ja mielikuvituksen näkymättömästä maailmasta tuodakseen tarinan silminnähtävään todellisuuteen. Metsä maailmojen välillä -näyttely sukeltaa siihen fantasian ja todellisuuden välitilaan, jossa satu ja oma maailmamme kohtaavat kuvituksen muodossa.

Olga Immosen Narnia-sarjaan perustuvat digitaaliset kuvitukset ovat taiteellinen produktio hänen pro gradu -tutkielmaansa, joka käsittelee valon merkitystä kuvituksissa. Kuvitukset seikkailevat kaikkien seitsemän Narnia-kirjan tarinoissa vetäen sekä värien, valojen ja muotojen avulla Narnian tarinoiden taianomaista satumaailmaa hieman lähemmäksi todellisuutta ja arkea.

Lisätietoja:
Olga Immonen, olgae97(at)gmail.com
Instagram: @the_wood_between_worlds



Galleria Kilo

Elizabeth Azcuy Sanchez:
Imago Amini Sui
(Self Image of the mind)
31.1.–16.2.2023
Avajaiset maanantaina 30.1.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Sanchez_web2.jpg
Elizabeth Azcuy Sanchez: Nimetön. 2022. Digitaalinen valokuva.


– Tässä projektissa tutkin sitä, miten mielenterveys vaikuttaa masentuneen ihmisen omakuvaan. Masennus saa ihmisen näkemään itsensä rikkinäisenä, sumeana, irrallisena ja heikkona. Olen itse kamppailut masennuksen kanssa jo monta vuotta ja halusin toteuttaa taiteellisen projektin, mikä kertoo omista kokemuksiani, Elizabeth Azcuy Sanchez kertoo näyttelystään.

Masennus vaikuttaa monen ihmisen elämään, etenkin opiskelijoiden keskuudessa ja se on ajankohtainen aihe, mistä puhutaan paljon mediassa, kouluissa, työpaikoilla ja muissa sosiaalisissa piireissä.

Sanchez halusi tuoda esille omaa taiteellista ajatteluaan sekä henkilökohtaista suhdettaan tähän aiheeseen. Kuvieni avulla hän halusi herättää katsojissa ajatuksia ja sekä käsitellä omaa suhdettaan masennukseen, mielenterveyteen ja omakuvaan. Sanchezin valokuvasarjaan osallistuivat kaksi mallia sekä taiteilija itse. Valokuvat on kuvattu kotiolosuhteissa käyttäen pääosin luonnollista valoa ja rekvisiittaa, jotka löytyivät mallien ja taiteilijan kodista. Valokuvat on editoitu Camera Raw ja Adobe Photoshop -sovelluksien avulla.

– Vaikka aihe on hyvin raskas ja epämiellyttävä, en halunnut, että valokuvani välittäisi synkkää tai ahdistavaa tunnelmaa. Pyrin nostamaan esille esteettisen kauneuden ja herkän tai mielenkiintoisen tunnelman. Mielestäni masennusta käsittelevä taide ei aina tarvitse olla ahdistavaa tai pelottavaa, vaan sitä voi käyttää inspiraationa ja luoda jotain kaunista ja houkuttelevaa, Sanchez kuvailee.

– Haluan myös tässä projektissa korostaa intohimoani maalaustaiteeseen ja yhdistää valokuvauksen ja perinteisen kuvataiteen elementtejä yhteen. Muokkasin vahvasti kuvia kuvankäsittelyohjelmissa, sillä halusin luoda unenomaisen, surrealistisen ja mystisen visuaalisen ilmeen.

Näyttely on osa Elizabeth Azcuy Sanchezin valokuvauksen sivuaineopintoja.

Lisätietoja:
Elizabeth Azcuy Sanchez
eliza.azcuy(at)gmail.com



Galleria Lyhty

Laura Hotakainen:
Toisaalla / Elsewhere
31.1.–16.2.2023
Avajaiset maanantaina 30.1.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Laura-Hotakainen_web3.jpg
Kuvia työprosessista. Kuva: Laura Hotakainen


Toisaalla / Elsewhere
-näyttelyssä on esillä plastisen sommittelun pajakurssilla tehtyjä töitä. Teokset on tehnyt Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen toisen vuoden opiskelija Laura Hotakainen.

Teokset ovat miniatyyrikokoisia ja ne on tehty levytekniikalla valko- ja punasavesta. Teosten pinnat on luotu engobeella ja erilaisilla lasitteilla.

– Miniatyyrimaailmat, ja varsinkin talot, ovat kulkeneet elämässäni aina mukana. Ensimmäiset muovautuivat hiekkalaatikkoihin. Myöhemmin ne kehittyivät jätepuusta tehdyiksi hökkeleiksi. Aikuisiällä miniatyyrit kasvoivat yksityiskohtaisiksi nukkekodeiksi ja taideopiskelujen myötä esimerkiksi savitöiksi. Tein miniatyyrikokoisia savitöitä jo ensimmäisellä savityön kurssillani, josta myös idea näihin teoksiin sai alkunsa, Hotakainen kertoo.

Talot eivät ole vain asumuksia. Ne kertovat tarinoita ihmisistä ja heidän elämistään.

– Näyttelyni tarkoitus on herättää katselijassa lapsenomaista kiinnostusta kaikkeen pieneen ja värikkääseen. Tahdon kertoa tarinoita. Anna mielikuvituksesi lentää. Haluan myös viedä katsojan miniatyyriselle mielenmatkalle italialaistyyliseen arkkitehtuuriin. Tähän myös näyttelyn nimi Toisaalla / Elsewhere viittaa, Hotakainen toteaa.

Lisätietoja:
Laura Hotakainen, lhotakai(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Hanna Postma:
Omakuvia
31.1.–16.2.2023
Avajaiset maanantaina 30.1.2023 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


HannaPostma_web1.jpg
Hanna Postma: yksityiskohta teoksesta 36 shades of me. 2022. Sekatekniikka.


Näyttelyn teokset saivat alkunsa materiaalikokeiluista, joita Hanna Postma teki pro gradu -tutkielmaansa varten. Teoksissa yhdistyy sulavasti kaksi hänen mielenkiinnon kohdettaan taiteessa.

– Ensimmäisenä mielenkiinnonkohteenani ovat muoviroskien mahdollisuudet toimia materiaalina taiteen tekemiselle ja toisena mielenkiinnon kohteenani ovat puolestaan henkilökohtaiset teemat, joita taiteen kautta käsittelen ja pyrin siten nostamaan muiden tietoisuuteen, Postma kertoo.

Omakuva on taiteen historiassa hyvinkin yleinen aihe. Peilikuvansa sijaan Postma on hyödyntänyt teoksissaan hänestä otettua valokuvaa. Valokuva on alun perin otettu muotokuvatehtävää varten, mutta se sai kritiikkiä siitä, ettei henkilön persoonallisuus tule kyseisessä kuvassa esiin.

– Kärsin dysmorfisesta ruumiinkuvan häiriöstä, jonka vuoksi en pidä omasta ulkonäöstäni, enkä etenkään kasvoistani. Valokuvassa, jolle kyseisen näyttelyn teokset pohjautuvat, näytän kuitenkin mielestäni kauniilta. Alkuperäinen valokuva on herkkä ja se paljastaa sen puolen minusta, jota useimmat eivät näe, Postma kuvailee.

– Omakuvateokseni ovat sekoitus ulkoista ja sisäistä maailmaa. Olemme ihmisinä kompleksisia olentoja ja kaikki meissä ei aina näy päällepäin.

Lisätietoja:
Hanna Postma, hpostma(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Katri Konttinen, Amna Qureshi ja Heidi Pietarinen:
Muistoja – Memories
31.1.–16.2.2023
Avajaiset maanantaina 30.1.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Katri-Konttinen_web1_.jpg
Katri Konttinen: Muistoja materiaalissa (Memories in Material)


Muistoja – Memories -näyttely kokoaa yhteen kolmen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa työskentelevän tutkija-taiteilijan, Katri Konttisen, Amna Qureshin ja Heidi Pietarisen teoksia, joiden kantavana teemana ovat muistot. Muistot muokkaavat meitä ja muistoissa voimme palata uudelleen merkityksellisiin elämän hetkiin; esimerkiksi materiaalin tuntu tai tuoksu voi palauttaa meidät jo unohdettuun muistoon.

Meillä on erilaisia tapoja tallentaa ja kerätä muistoja. Nostalgiset muistot ovat vaikuttavia muistoja, jotka voivat jättää ihmiseen jäljen. Ne voivat olla kokoelma tunteita, jotka liittyvät perheeseen, läheisiin ystäviin, romanttisiin kumppaneihin tai jopa näihin kokemuksiin assosioituvia tuntemuksia. Muistoille on myös tyypillistä, että ne kantavat monimutkaisia onneen tai menetetykseen assosioituvia tunteita, mutta ne ovat yleensä ylivoimaisesti positiivisia ja sisältävät yleensä myös kiitollisuuden ilmaisuja.

Katri Konttisen Muistoja materiaalissa -teos tarkastelee materiaalien meihin jättämiä muistoja. Teoskokonaisuudessa erilaiset materiaalit tulevat kosketuksiin toistensa kanssa; metson kauniinkirjavat höyhenet koskettavat valokuvissa leikkokukkia sekä näyttelyssä lasia muodostaen erilaisia sävyjen variaatioita. Materiaalit muodostavat kokonaisuuksia ikään kuin ne rakentaisivat välilleen vuoropuhelua.

Tutkija-taiteilija Amna Qureshi esittää Nostalgiset muistot materiaalissa -teoksessaan visuaalisen kuvan muistoistaan hyödyntäen Pohjois-Suomen luonnosta löytyviä orgaanisia materiaaleja korostamalla aikaisemmin kohtaamiensa materiaalien samankaltaisuuksia ja eroja.

– Ympärilläni oleva maailma on yhdistelmä pohjoista elämää ja työskentelyä, ja samalla se muistuttaa eteläaasialaisista juuristani. Menneisyyden muistot ja nykyisyyden kokemukset yhdistettynä toisiinsa vetoavat minussa nostalgian tunteisiin, Qureshi kertoo.


Amna-Qureshi_web_.jpg
Amna Qureshi: Nostalgiset muistot materiaalissa (Nostalgic Memories through Materiality/Materials), kenttämuistiinpanoja 2021–2022.


Heidi Pietarisen Kenttämuistiinpanoja -teoksessa biotaiteen materiaalisuus, empatia ja luonto toimivat vastavoimana, kun painokankaissa aikaan ja paikkaan liittyvä viive ja syvyys katoavat. Painokuosin tilavuus ei ole asioiden mitta, vaan todellisuus kätkeytyy muotojen latteuteen. Kokoelman materiaalisuus esittää tutkija-taiteilijan ajattelu- ja tutkimustapoja tehdä merkintöjä ja tallentaa muistoja arktisilla alueilla Suomessa ja Islannissa. Kierrätyskankaiden maanläheiset värisävyt toistavat biomimiikan tavoin luonnolta lainattuja ominaisuuksia.


Heidi-Pietarinen_web.jpg
Heidi Pietarinen: Kenttämuistiinpanoja (Field Notes)


Lisätietoja:
Katri Konttinen, katri.konttinen(at)ulapland.fi
Amna Qureshi, amna.qureshi(at)ulapland.fi
Heidi Pietarinen, heidi.pietarinen(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

This is not a picture of me / Tämä ei ole kuva minusta
31.1.–16.2.2023

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


VeeraPorkola_web.jpg
Veera Porkola: Utua


Näyttely koostuu kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden Kuvankäsittely ja animaatio -kurssin aikana tehdyistä digitaalista omakuvista. Yksi kurssin tavoitteista on ollut tutustuttaa opiskelijat Photoshopin perusteisiin ja mahdollistaa sen käyttöön ottaminen ilmaisun välineenä.

Tekijät ovat rakentaneet digitaalisesti kuvaten, piirtäen ja kuvia manipuloiden kuvallisia teoksia, jotka on tulostettu valokuvapaperille. Teosten lähtökohtana on toiminut pohdinta itsestä, ja itseen liittyvistä asioista, tunteista, muistoista, haaveista, peloista jne. Kuvista on tarkoituksella jätetty pois omakuva sen perinteisessä merkityksessä.

Lisätietoja:
Suvi Autio, suvi.autio(at)ulapland.fi



LY / TTK / LP