Uutiset 2021
 
Reidarin-jaljilla_Maria_web.jpg
Tanja Mäkitalo: Maria, sarjasta Reidarin jäljillä. 2020. Miljöömuotokuva, 40 x 60 cm.

Helmikuun näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

27.1.2021

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avautuu helmikuun alussa kaikkiaan kahdeksan uutta näyttelyä. Pienimuotoisia avajaisia vietetään maanantaina 1. helmikuuta klo 18–19.30 yleisiä kokoontumissuosituksia noudattaen. Tervetuloa – terveenä ja kasvomaski muistaen!

Galleria Seinässä avautuu Tanja Mäkitalon ja Maria Huhmarniemen syksyistä lappilaista luontoa ja ihmisten monenlaisia luontosuhteita esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Hämärässä nähdään Jonne Piltosen ja Ante Jalvelan toteuttama monimediallinen installaatioteos.

Galleria Kiloon tulee esille Hannu Kanin abstraktia ja esittävää ilmaisua yhdisteleviä monille tulkinnan mahdollisuuksille avoimia teoksia. Galleria Lyhtyyn avautuva Ante Jalvelan näyttely käsittelee taiteilijan saamelaiseen ja suomalaiseen identiteettiin liittyviä kysymyksiä.

Galleria Kajossa nähdään graafisen suunnittelun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden järjestämä Kuusamo-aiheista muistelmaa erilaisin ilmaisutekniikoin kuvittava yhteisnäyttely. Galleria Kopiossa avautuu Lapland User Experience -tutkimusryhmän eri projektien puitteissa tehdyistä pandemia-ajan tutkimustuloksista koostuva näyttelykokonaisuus.

Galleria Kellariin tulee esille elämän hiljaisiin ja satumaisiin hetkiin sukeltavia Olga Immosen valokuvateoksia. Lisäksi ravintola Petronellan vihreällä alueella F-talon Agoralla nähdään valokuvauksen sivuaineopiskelijoiden toteuttamia portfolioita esittelevä yhteisnäyttely.
Galleria Seinä

Tanja Mäkitalo ja Maria Huhmarniemi:
Reidarin jäljillä
2.2.–18.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Reidarin-jaljilla_Tanja_web.jpg
Maria Huhmarniemi: Tanja, sarjasta Reidarin jäljillä. 2020. Miljöömuotokuva, 40 x 60 cm.


Tanja Mäkitalon ja Maria Huhmarniemen yhteisnäyttely esittelee syksyistä lappilaista luontoa ja ihmisten monenlaisia luontosuhteita.

Näyttelyn lähtökohtana on lokakuussa 2020 Kaukosessa Särestöniemi-museon historiallisessa ympäristössä toteutettu työpajapilotti, jonka avulla tutkittiin luonnosta ja taiteesta saatavaa hyvinvointia sekä museon mahdollisuuksia tämän hyvinvoinnin tukemisessa. Työpajan osallistujina oli joukko Lapin yliopiston opiskelijoita Suomesta ja maailmalta. Työpajan aikana he pääsivät rentoutumaan taiteen tekemisen ja luonnossa olemisen parissa.

Näyttelyn valokuvat on otettu työpajan lopulla yhteistyössä kuvissa esiintyvien osallistujien kanssa. Valokuvissa on läsnä kuvattavien oma suhde luontoon, mikä näkyy kuvausympäristön valintana, siinä miten luonnon ympäristöön on asetuttu sekä vangitussa tunnelmassa. Luontosuhde on hyvin henkilökohtainen asia ja kuvissa sitä on käsitelty monin eri tavoin.

Työpaja ja sen lopputuloksena syntynyt näyttely ovat osa TaPaMa-hanketta, jonka avulla kehitetään taideperustaisia palveluita matkailun käyttöön. Lisäksi työpajan aikana tapahtunut toiminta on muodostanut aineiston Tanja Mäkitalon kuvataidekasvatuksen pro gradu -tutkielmaan, joka käsittelee luonnosta ja taiteesta saatavaa hyvinvointia, ja nyt nähtävä näyttely on tutkielman taiteellinen lopputulos.

Tanja Mäkitalo on lähtöisin Kittilästä Sirkan kylästä ja nostaa taiteen teemoja pohjoisesta luonnosta ja kulttuurista. Maria Huhmarniemi on kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori, joka kehittää taiteen ja matkailun uusia yhteistyömuotoja.

Lisätietoja:
Tanja Mäkitalo, tmakital(at)ulapland.fi
Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fiGalleria Hämärä

Jonne Piltonen ja Ante Jalvela:
2 X 2 = kuoleman alku
2.2.–18.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


kuvakaappaus_2x2_kuoleman_alku_web.jpg
Kuvakaappaus Jonne Piltosen ja Ante Jalvelan teoksesta 2 x 2 = kuoleman alku. 2021.


2 x 2 = kuoleman alku on runoilija Jonne Piltosen (s. 1995) ja saamelaistaiteilija Ante Jalvelan (s. 1998) toteuttama monimediallinen installaatio, joka koostuu tekstistä, äänestä, kuvasta ja tilasta.

Teoksen lähtökohtainen kiinnostus keskittyy kysymykseen: Onko pakonomaisen suorituskeskeisyyden keskellä unohtunut kaikista läheisin, itse oleminen?

”…kenties koko päämäärä, jota kohti ihmiskunta maan päällä pyrkii, sisältyykin vain tavoittamisen prosessin keskeytymättömyyteen, toisin sanoen itse elämään, ei varsinaisesti päämäärään, jonka tietenkin täytyy olla pelkkä kaava, niin kuin kaksi kertaa kaksi on neljä, ja kaksi kertaa kaksihan ei enää ole elämää, hyvä herrasväki, vaan kuoleman alku.”

– Fjodor Dostojevski, Kirjoituksia kellarista


Lisätietoja:
Jonne Piltonen, jonne.piltonen(at)gmail.com, 050 468 9295
Ante Jalvela, antejalvela(at)gmail.com, 044 525 8998Galleria Kilo

Hannu Kani:
Uumen
2.2.–18.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Hannu-Kani_Uumen_web1.jpg
Kuva: Hannu Kani


Pohjoinen ja arktinen alue ovat kylläisiä kiehtovista kummallisuuksista: Valon ilmestykset sekoittuvat luonnon aarniomaisuuteen ja yhdessä täyttävät matalan taivaankannen ja maan välisen avaruuden. Tämän kaiken keskellä seisoo ihminen, joka saattaa herkistyä näkemään muullakin kuin silmillään.

Näyttelyn nimi, Uumen, juontuu taiteilijan tahdosta nähdä olevan uumeniin, sen sisukseen, ja tuoda esille se mitä koemme, ei pelkästään se minkä näemme. Teoksissa yhdistyy ei-esittävän ja esittävän ominaisuuksia: Kokemus on abstraktimpaa, silminnähtävä esittävämpää. Teokset ovat näiden kahden muovaaman todellisuuden heijastumia: Vaikka ne ovatkin paikan päällä tehtyjä, niitä on mahdotonta löytää kartalta.


Hannu-Kani_Uumen_web2.jpg
Kuva: Hannu Kani


Teokset ovat syntyneet Pohjois-Suomen ja Finnmarkin alueella. Niiden tekotapaa yhdistää impressionistiset ihanteet paikan päällä työskentelystä ja hetken vangitsemisesta. Yhtä vahvasti niitä inspiroi taiteilijan isoisä ja hänen taiteensa, joihin hän kykeni loihtimaan Kuusamon seudun ominaista henkeä.

– Korostaakseni puhdasta ja yksinkertaistettua kokemusta, teosten tekniikka ja nimet eivät ole näyttelyssä esillä. Näin toivoisin näyttelyn kutsuvan kävijänsä teosten äärelle ilman taustatietoa ja sallimaan heille runsaasti tulkinnanvapautta ja tilaa heijastaa omia ajatuksiaan, muistojaan ja kokemuksiaan teosten uumenissa, Hannu Kani kertoo.

Uumen löytyy silminnähtävän tuolla puolen, hetken kokemuksen sisuksista.

Lisätietoja:
Hannu Kani, hkani(at)ulapland.fi, 041 317 5824Galleria Lyhty

Ante Jalvela:
Pieniä osia
2.2.–25.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Ante-Jalvela_Pienia-Osia_web1(1).jpg
Ante Jalvela: Kokemuksia. 2020. Muste, 21 x 14,9 cm.


Saamelaistaiteilija Ante Jalvelan ensimmäinen yksityisnäyttely Pieniä osia käsittelee taiteilijan saamelaiseen ja suomalaiseen identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Kuka tai mikä määrittää identiteettini? Voisivatko ne muodostaa yhdessä kokonaisuuden?

Esillä olevat vesiväri- ja mustetyöt ovat viimeisten parin vuoden ajalta kerättyjä hetkiä ja otantoja Rovaniemelle muuton jälkeen. Nähtävillä on myös kasettinauhoihin perustuva ääni-installaatio. Pieniä osia käsittelee yksilön näkökulmasta etnostressiä, riittämättömyyden tunnetta ja katoavaisuutta.


Ante-Jalvela_Pieniä-Osia_web2.jpg
Ante Jalvela: Väärä Puoli. 2019. Vesiväri 9 x 13 cm.


Ante Jalvela on Keski-Suomessa kasvanut saamelainen muusikko, joka on muuttanut Rovaniemelle opiskelemaan kuvataidekasvatusta Lapin yliopistoon. Hän ei puhu saamea mutta on nyt aloittanut saamen kielen opinnot.

Lisätietoja:
Ante Jalvela, antejalvela(at)gmail.com, 044 5258 998Galleria Kajo

Mua kutsuu Kuusamo
– Graafinen ilmaisutekniikka -kurssin lopputöiden näyttely
2.2.–25.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


MuaKutsuuKuusamo_IlonaRavattinen_web.jpg
Ilona Ravattinen: yksityiskohta teoksesta Kiutaköngäs. 2020. Sekatekniikka (akvarelli, muste, kuvanmuokkaus Photoshop), 42 × 59,4 cm.


Ensimmäisen vuosikurssin graafisen suunnittelun opiskelijat järjestävät Galleria Kajossa näyttelyn Mua kutsuu Kuusamo. Näyttely koostuu Graafinen ilmaisutekniikka -kurssin lopputöistä. Teoksissa on tulkittu Kuusamo-aiheista muistelmaa eri tekniikoita yhdistäen.

Kurssilla on tutustuttu erinäisiin kuvallisiin tekniikkoihin, kuten raapekartonkiin, pesutekniikkaan ja vesiväreihin. Lopputöissä on yhdistelty näitä tekniikoita digitaalisten työkalujen kanssa.


MuaKutsuuKuusamo_KatriManty_web.jpg
Katri Mänty: yksityiskohta teoksesta Kalassa. 2020. Sekatekniikka (raapekartonki, kuvanmuokkaus Photoshop), 42 × 59, 4 cm.


Näyttelyssä ovat mukana Reetta Korhonen, Heidi Poikonen, Aino Jäälinoja, Jesse Ropponen, Katri Mänty, Piia-Riikka Karvo, Nea Lipponen, Oona Korkeala, Helmi Kemppainen, Sara Kalajaniska, Ilona Ravattinen, Riina Kauppinen, Jere Ryynänen, Tiina Jatkola, Aino Kännö, Linnea Lindholm, Aino Mella-Aho ja Ida Apilainen.

Kuvitusten lähtökohtana olleita tarinoita on kerätty Kansainvälinen matkailu- ja kulttuurikeskus Karhuntassu -hankkeessa, jossa luodaan nykyisen Kuusamon matkailuneuvonnan tiloihin uudet, alueen luontoa, kulttuuria ja historiaa esittelevät pysyvät näyttelyt sekä vaihtuvan näyttelyn tila. Hankkeen päätoteuttaja on Kuusamon kaupunki. Osatoteuttajina toimivat Kuusamo-opisto sekä Lapin yliopisto. Matkailijoita ja paikallisia kiinnostava keskus avataan vuoden 2022 lopussa.

Lisätietoja:
Yliopiston tuntiopettajat
Aija Kurko, akurko(at)ulapland.fi
Toni Ojakangas, tojakang(at)ulapland.fiGalleria Kopio

Koronan aikana pohjoisessa
– Lapland User Experience -tutkimusryhmän tutkimustuloksia
2.2.–25.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Koronan-aikana-pohjoisessa_web1.jpg


Koronan aikana pohjoisessa -näyttely esittelee muotoilukonsepteja sekä ihmisten kokemuksia korona-ajasta, jota ovat leimanneet etätyö, etäkoulu ja kasvomaskien käyttö. Visuaalisten postereiden avulla kuvataan perheiden aikatauluhaasteita etätyön ja -koulun yhteensovittamisessa, pandemia-ajan tunnelmia ja sosiaalisen median ulottuvuutta.


Koronan-aikana-pohjoisessa_web2.jpg


Muotoilukonsepteissa kartoitetaan vuorovaikutteisten kasvomaskien mahdollisuuksia, ja esillä on muotoiluprototyyppejä, joissa maskiin on integroitu printattavan elektroniikan näyttö. Näyttely on kooste Lapland User Experience -tutkimusryhmän eri projektien puitteissa tehdyistä pandemia-ajan tutkimustuloksista.

Lisätietoja:
Teollisen muotoilun professori Jonna Häkkilä, jonna.hakkila(at)ulapland.fiGalleria Kellari

Olga Immonen:
Daughters of the King
2.2.–25.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Olga-Immonen_web1.jpg
Olga Immonen: Held, Sylissä. 2020, valokuva.


Teoksissaan Olga Immonen haluaa sukeltaa elämän hiljaisiin ja satumaisiin hetkiin, jotka elävät sydämen sopukoissa, hektisimmän ja harmaimmankin arjen keskellä. Elämä voi olla ihmeellistä, kun uskaltaa ottaa vastaan sen kauniin suunnitelman, joka jokaiselle meistä on varattu.

– Olivat olosuhteet mitkä tahansa, identiteettimme täydellisesti Jumalan rakastettuina ei muutu. Siihen haluan tarttua tässä näyttelyssä – mitä minulle tarkoittaa olla Jumalan lapsi, ja millaiseen identiteettiin uskon meidät olevan kutsuttu, Immonen kertoo.


Olga-Immonen_web2.jpg
Olga Immonen: Daughter of Light, Valon Tytär. 2020, valokuva.


Teokset ovat digitaalisia valokuvia, jotka vaeltavat Suomen vuodenajoissa, kuten elämä, jossa ajat ja hetket muuttuvat. Daughters of the King -näyttely on Olga Immosen valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio.

Lisätietoja:
Olga Immonen, olgae97(at)gmail.com
Instagram: @flame_in_the_forestRavintola Petronellan vihreä alue

Mustaa valkoisella
– Valokuvauksen sivuaineopiskelijoiden portfolio-näyttely
2.2.–25.2.2021
Avajaiset maanantaina 1.2.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Mustaa_mustalla-valokuvauksen-portfolio-kurssi_web.jpg
Emmi Kairenius: Mustaa mustalla. 2020, hopeagelatiinivedos.


Valokuvauksen sivuaineen opiskelijoiden Visuaalisen ilmaisun menetelmiä 1 -kurssilla tekemiä portfolioita on näytillä ravintola Petronellan vihreällä alueella. Kurssin pääteemana toimi maisema, johon opiskelijat tutustuivat monesta eri näkökulmasta niin analogisesti kuin digitaalisesti.

Näyttelyssä esillä olevat portfoliot ovat seuraavien opiskelijoiden käsialaa: Ella Kärkkäinen, Siru Pelttari, Johannes Luiro, Jussi Pohjavirta, Emmi Kairenius, Matti Kantola, Taija Timonen, Annu Kuivas, Matias Toropainen ja Alina Räisänen.


LY / TTK / LP