Taide ja muotoilu
TinyStories_RitvaJaaskelainen_web1.jpg
Ritva Jääskeläinen: Granny’s Inheritance. 2020. Kierrätysmateriaalit, 18 x 16 cm. Teos nähdään Ritva Jääskeläisen, Heidi Pietarisen ja Jenni-Liisa Ylinivan yhteisnäyttelyssä Galleria Lyhdyssä.

Huhtikuun näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

8.4.2021

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään huhtikuussa seitsemän uutta näyttelyä. Pienimuotoisia avajaisia vietetään mahdollisuuksien mukaan maanantaina 12. huhtikuuta klo 18–19.30 turvavälit ja kasvomaskit muistaen. Näyttelyihin pääsee tutustumaan 26. huhtikuuta asti yliopiston aukioloaikojen puitteissa. Tervetuloa terveenä!

Galleria Seinässä avautuu Alisa Nolten valokuvanäyttely, jonka teokset tarkastelevat puiden piirtämiä muotoja ja kuvioita ympäristössä. Galleria Hämärässä nähdään TechFashion – esteettistä puettavaa teknologiaa -projektiin osallistuneiden muotoilijoiden ja tutkijoiden suunnittelemia vuorovaikutteista teknologiaa hyödyntäviä muotoilukonsepteja ja prototyyppejä.

Galleria Kiloon tulee esille Satu Aspegrenin yöllisiä näkökulmia Rovaniemestä avaavia valokuvateoksia. Galleria Lyhdyssä nähtävä Ritva Jääskeläisen, Heidi Pietarisen ja Jenni-Liisa Ylinivan yhteisnäyttely kertoo tarinoita miniatyyri- ja mikrokokoisen tekstiilitaiteen keinoin.

Galleria Kajossa avautuu Piia J. Niirasen ja Eveliina Lintulan runoutta ja niiden pohjalta syntyneitä visuaalisia teoksia esittelevä yhteisnäyttely kasvukivuista ja itsensä etsimisestä. Galleria Kopiossa nähdään kolmannen vuosikurssin taideopiskelijoiden monialaisena projektina toteutettu konsepti arktisesta pelastus- ja etsintärobotista.

Lisäksi Galleria Kellariin tulee esille Laura Saaren arkisen maailman tuolle puolen meneviä, taianomaisuutta, mystisyyttä ja kauneutta jäljentäviä maisemamaalauksia.




Galleria Seinä

Alisa Nolte:
Between trees
13.–26.4.2021

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


AlisaNolte_web1.jpg
Alisa Nolte: Nimetön. 2021. Digivalokuva.


Between trees on Alisa Nolten valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio. Näyttely tarkastelee puiden ja niiden ympärillä olevan tilan suhdetta toisiinsa, sekä tunnetta, joka niiden suhteesta välittyy.

Kuvien lähtökohtana ovat puiden piirtämät muodot ja kuviot ympäristössä. Näyttely pohjautuu havaintoihin tilallisuudesta sekä havaintoihin tilassa näyttäytyvien kohteiden muodostamasta keskinäisestä suhteesta.


AlisaNolte_web2.jpg
Alisa Nolte: Nimetön. 2021. Digivalokuva.


Alisa Nolte on audiovisuaalisen mediakulttuurin maisteriopiskelija. Näyttelyn kuvat on kuvattu alkuvuodesta 2021 Tampereella ja Rovaniemellä.

Lisätietoja:
Alisa Nolte, anolte(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Dynamic Wearables – Dynaamista puettavaa
13.–26.4.2021

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


DynamicWearables_web.jpg
Otteita Dynaamista puettavaa -näyttelyn muotoilukonsepteista ja prototyypeistä.


Dynaamista puettavaa -näyttelyssä pohditaan muotoilukonseptien ja prototyyppien avulla, kuinka vuorovaikutteista teknologiaa voidaan muotoilla muuttuvan visuaalisen ilmeen aikaansaamiseksi. Puettava teknologia hyödyntää valon, liikkeen ja dynaamisen grafiikan mahdollisuuksia kehollisessa viestinnässä.

Näyttely esittelee useiden muotoilijoiden ja tutkijoiden töitä, jotka on suunniteltu ja toteutettu projektissa TechFashion – esteettistä puettavaa teknologiaa. Projektia johtaa teollisen muotoilun professori Jonna Häkkilä, ja sitä rahoittaa Suoman Akatemia.

Lisätietoja / more information:
Caglar Genc, caglar.genc(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Satu Aspegren:
Rovaniemi by Night
13.–26.4.2021

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


SatuAspegren_web1.jpg
Satu Aspegren: 19:03. 2020. Digitaalinen valokuva.


Galleria Kilossa avautuu yöllinen näkökulma Rovaniemestä. Satu Aspegren paljastaa Rovaniemi by Night -näyttelyssään salaiset hetket, joita päiväsaikaan ei nähdä. Teokset paljastavat kokonaan uuden maailman, jossa korostuu hetkellisyys, valo ja varjo.

Rovaniemi by Night -valokuvasarja on saanut alkunsa noin vuosi sitten Valokuvauksen traditiot -kurssilta, jonka jälkeen se on jatkunut itsenäisenä produktiona. Taustalla on Aspegrenin pohdintoja omasta suhteestaan Rovaniemeen. Taiteilija on kuvannut teokset Rovaniemen yössä, kuin uudestaan tutustuen kotikaupunkiinsa. Tunteet, kokemukset, sää ja aika sitoutuvat yhteen näyttelyn teoksissa.


SatuAspegren_web2.jpg
Satu Aspegren: 22:09. 2020. Digitaalinen valokuva.


Aspegren on graafisen suunnittelun opiskelija ja kotoisin Rovaniemeltä. Rovaniemi by Night on hänen ensimmäinen oma näyttelynsä ja se on toteutettu osana valokuvauksen sivuaineopintoja.

Lisätietoja:
Satu Aspegren, saspegre(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Ritva Jääskeläinen, Heidi Pietarinen ja Jenni-Liisa Yliniva:
Tiny Stories – mikro- ja minitekstiilinäyttely
13.–26.4.2021

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


TinyStories_HeidiPietarinen_web1.jpg
Heidi Pietarinen: Aurora. 2019. Luonnonkuidut ja tekokuidut, bambu. 7 x 15 cm x 30 cm.


Lapin yliopiston tekstiilialan henkilökunnan Tiny stories -näyttely kertoo tarinoita tekstiilitaiteen keinoin. Näyttelyyn on koottu vuosina 2019-2021 valmistuneita miniatyyri- ja mikrokokoisia tekstiiliteoksia Ritva Jääskeläiseltä, Heidi Pietariselta sekä Jenni-Liisa Ylinivalta.

Osa näyttelyn teoksista on ollut esillä The 9th International Mini Textile Art Exhibition Scythia -näyttelyssä Ukrainassa vuonna 2019. Kansainvälisissä tekstiilitaiteen näyttelyissä mikro- ja minitekstiilien teoskoko on rajattu: esimerkiksi mikrotekstiilit ovat korkeintaan 5 x 5 x 5 cm, minitekstiilit usein 20 x 20 x 20 cm. Mikro- ja minitekstiilit haastavat tekstiilitaiteilijoita pelkistämään ja karsimaan ilmaisuaan.


TinyStories_JenniLiisaYli-Niva_web1.jpg
Jenni-Liisa Yliniva: Reconstruction. 2019. Pellava, puuvilla, rautanaulat. 5 x 5 x 5 cm.


Ritva Jääskeläisen tekstiiliteokset syntyvät vanhojen tavaroiden ja suvun tarinoiden inspiroimina. Heidi Pietarisen värikylläisissä teoksissa voi aistia paitsi paikallisia, myös kansainvälisiä vaikutteita. Jenni-Liisa Yliniva kutoo pellavasta ja lapsuudenkotinsa remontin yhteydessä puretuista aarteista pikkuruisia veistoksia.

Sarjan teoksia yhdistää tekstiilitaiteelle ominainen materiaalilähtöisyys, taktiilisuus ja kokeileva ote. Pienet teokset kertovat tarinoita heille, jotka malttavat pysähtyä hetkeksi tarkastelemaan niitä läheltä.

Lisätietoja:
Sisustus- ja tekstiilimuotoilun yliopisto-opettaja Ritva Jääskeläinen, 040 484 4255
Sisustus- ja tekstiilimuotoilun professori Heidi Pietarinen, 040 484 4401
Sisustus- ja tekstiilimuotoilun yliopisto-opettaja Jenni-Liisa Yliniva, 040 484 4376



Galleria Kajo

Piia J. Niiranen ja Eveliina Lintula:
Tätäkö on kasvaa ihmisenä?
13.–26.4.2021

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


NiiranenLintula_web1.jpg
Piia J. Niiranen: Vääristyneen minuuteni huuto. 2020. Hiili, 29,7 x 42 cm.


Tätäkö on kasvaa ihmisenä? on kahden audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelijan yhteisnäyttely kasvukivuista ja itsensä etsimisestä. Näyttely pureutuu kahden opiskelijan mielenliikkeisiin heidän henkilökohtaisesta, mutta myös yhteisesti jaetusta kasvuprosessista, jota värittävät niin kipuilut kuin kauniit hetket. Opinnot ovat suunnanneet katseet omiin arvoihin ja sisäiseen keskusteluun siitä, mitä oikeasti haluaa tehdä elämässään.

Runomuotoon valutetut ajatukset saavat uuden fyysisen ja visuaalisen muodon sekatekniikalla tuotetuissa teoksissa, joiden luomisprosessi nostetaan yhtä tärkeään osaan kuin itse materiaaliset maalaukset. Kasvu ja luominen ovat prosesseja, joissa identiteetti ja kokemukset käyvät jatkuvaa vuoropuhelua. Tämä vuoropuhelu on pyritty konkretisoimaan audiovisuaalisissa runovideoissa, joihin on taltioitu taideteoksen matka tekstistä teokseksi.


NiiranenLintula_web2.jpg
Eveliina Lintula: Lämminverinen. 2021. Puuväri, 29,7 x 42 cm.


Piia J. Niiranen on audiovisuaalisen mediakulttuurin maisterivaiheen opiskelija, joka laajentaa mielellään tarinankerrontansa useisiin eri työvälineisiin ja runomuotoon kirjoitettuun tekstiin. Niiranen on visualisoinut teoksiaan niin hiiltä, akryyliä, mustetta kuin kahvia ilmaisumenetelminä hyödyntäen. Yleensä kansanperinteestä ja luonnosta inspiraationsa ammentava tuotanto siirtyy näyttelyssä enemmän henkilökohtaiselle tasolle, kerrosten alle.

Eveliina Lintula on audiovisuaalisen mediatieteen kandivaiheen opiskelija. Näyttelyn teokset ovat syntyneet pohtimalla ihmisenä kasvamisen prosessia. Runomuodon saaneita ajatuksia on prosessoitu visuaalisiksi teoksiksi öljyvärejä, akryyliä, hiiltä ja puuvärejä hyödyntäen. Lintulan runot ja teokset kuvaavat tämänhetkisiä ajatuksia kasvuprosessin aikana.

Lisätietoja:
Piia J. Niiranen, piia.juulia(at)hotmail.com
www.instagram.com/peikkoneito
Eveliina Lintula, evlintul(at)ulapland.fi
www.instagram.com/lintula.art/



Galleria Kopio

Arktinen muotoiluprojekti ArkBot
13.–26.4.2021

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Galleria Kopiossa nähdään kolmannen vuosikurssin taideopiskelijoiden monialaisena projektina toteutettu konsepti arktisesta pelastus- ja etsintärobotista. Projektin materiaalisena tavoitteena on ollut näyttelyn toteutus ja immateriaalisen luonteen opiskelijat ovat löytäneet syventymällä projektimuotoiseen tiimityöskentelyyn. Esitetty konsepti on suunniteltu nykyhetkistä lähitulevaisuutta ajatellen kysymällä, mikä on robotti, missä se on ja millaista sen äly on.

Konsepti ja näyttely on toteutettu Arktinen muotoiluprojekti -opintojakson puitteissa. Projektista vastaavat opiskelijat Aki Aikioniemi, Topi Juusola, Velimatti Karjalainen, Tommi Kiianmies, Eero Koho, Jenna Korhonen, Joel Koutonen, Aukusti Mäenpää, Artturi Sääskilahti ja Frans Vilander.

Lisätietoja:
Arktinen muotoiluprojekti -kurssin ohjaaja Juho Saavalainen, juho.saavalainen(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Laura Saari:
Portti

13.–26.4.2021
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


LauraSaari_Portti_web.jpg
Laura Saari: yksityiskohta teoksesta Portti I. 2021. Öljy kankaalle, 100 x 50 cm.


Portit ovat kahden maailman välisiä aukkoja. Kun portista kulkee läpi, ei ole enää paluuta maailmaan sellaisena, kuin sen on aiemmin tuntenut. Laura Saari käyttää maisemaa tapana kuvata eri todellisuuksia. Miten arkisesta maailmasta voi tuoda esille sen taianomaisen puolen?

Maalausten värimaailmalla ja maalaustavalla Saari haluaa tuoda esille mystisyyttä ja kauneutta, jota ympäriltään voi löytää. Vaikka teoksissa on maisemallisia elementtejä, eivät ne kuitenkaan ole reaalimaailman kuvausta, vaan enemmänkin kuvitellun maailman, jossa katulamppujen fluoresoiva valo muuttuu tympeästä taianomaiseksi hohteeksi. Miten sattumanvarainen hetki arkitodellisuudessa muuttuu uudeksi todellisuudeksi?

Laura Saari (s.1994, Kuopio) on rovaniemeläistynyt taiteilija. Hän on 5. vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija. Näyttely koostuu öljy- ja akryylivärimaalauksista. Teokset on maalattu vuosina 2021 ja 2019.

Lisätietoja:
Laura Saari, lasaari(at)ulapland.fi, 045 324 5892


LY / TTK / LP