Yliopistoyhteisö
Iiris Kestilä. Kuva: Ville Rinne.
Science Slam Rovaniemi -voittaja 2022 Iiris Kestilä. Kuva: Ville Rinne.

Iiris Kestilä voitti Science Slam Rovaniemi -kilpailun

7.12.2022

Väitöskirjatutkija Iiris Kestilä oikeustieteiden tiedekunnasta voitti perjantai-iltana Hostel Café Kodissa järjestetyn Science Slam Rovaniemi -kilpailun.

Tämän vuoden Science Slam Rovaniemi -tapahtumassa kilpailemassa olivat väitöskirjatutkija Iiris Kestilä oikeustieteiden tiedekunnasta, väitöskirjatutkija Johan-Eerik Kukko yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta sekä apulaisprofessori Maria Huhmarniemi taiteiden tiedekunnasta. Yleisö äänesti voittajaksi Iiris Kestilän. Hän avasi esityksessään "Tunnustuksia: henkilökohtainen on julkista" useiden hahmojen avulla tutkimustaan seksuaalivähemmistöjen asemasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja Euroopan Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännöissä.

– Kun on neljä vuotta tutkijana pyörinyt omassa tutkimusuniversumissaan, on tosi hyvää harjoitusta kertoa omasta aiheestaan niin, että muutkin ymmärtävät. Oli lämminhenkinen tapahtuma, voittaja totesi.

SCIENCE_SLAM_05_web.jpg
Iiris Kestilän esityksessä vieraili muun muassa Michel Foucault. Kuva: Ville Rinne.

Science Slamin ideana on, että tutkija esittää 10 minuutissa tutkimustaan yleistajuisesti ja yleisöä viihdyttävästi. Esitysten tyyli ja tekniikka ovat vapaat: perinteisten puheenvuorojen ohella voi käyttää esimerkiksi laulua, soittoa, tanssia, teatteria, runoa – aivan mitä tahansa esittämisen tapoja.

Tutkijan esityksen jälkeen kutsuvierasraati kommentoi esitystä. Tänä vuonna raatiin kuuluivat Lapin ylioppilaslehden toinen päätoimittaja Inka Komonen, vapaa toimittaja Emma Kähkönen sekä yliopistonlehtori Mika Luoma-aho Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta. Voittajan äänesti paikalle saapunut yleisö.

Science Slam järjestettiin nyt Rovaniemellä viidettä kertaa, ensimmäisen kerran se oli vuonna 2014. Edellisen kerran tapahtuma oli syksyllä 2019.

– Vuosi toisensa jälkeen yllättyy siitä, kuinka tasokkaita esityksiä Science Slameissa on. Ihmiset tekevät tämän tapahtuman, kiitteli tapahtuman järjestämisestä vastanneen ryhmän jäsen Joonas Vola.

Tapahtuman järjesti tutkijoista koostuva ryhmä, johon kuuluivat Joonas Vola, Eve Orhanli ja Birgitta Vinkka. LUC Viestintä ja markkinointi tuki tapahtuman järjestämistä ja viestintää.

SCIENCE_SLAM_09_web.jpg
Väitöskirjatutkija Johan-Eerik Kukko esitti musikaalin omankädenoikeudesta. Kuva: Ville Rinne.

SCIENCE_SLAM_13_web.jpg
Apulaisprofessori Maria Huhmarniemi kirjoi ja tarinoi käsityöstä taiteena ja aktivismina. Kuva: Ville Rinne.

SCIENCE_SLAM_14_web.jpg
Juontaja Joonas Vola, raati Emma Kähkönen, Inka Komonen ja Mika Luoma-aho sekä kilpailijat Iiris Kestilä, Johan-Eerik Kukko ja Maria Huhmarniemi. Kuva: Ville Rinne.

SCIENCE_SLAM_02_web.jpg

SCIENCE_SLAM_01_web.jpg
Kolmen vuoden tauon jälkeen järjestetty Science Slam Rovaniemi -tapahtuma veti Hostel Café Kotiin mukavan määrän tutkimuksesta kiinnostunutta yleisöä. Kuva: Ville Rinne.