Uutiset 2006

Ikäihmisten lääkehoito – mainettaan parempaa?

30.10.2006

Mikä on totuus ikäihmisten lääkityksestä? Kysymykseen vastaa geriatrian professori Timo Strandberg ikääntyvien yliopiston luennolla keskiviikkona 8.11.2006.

Ikäihmisten lääkitys on ollut varsin paljon esillä julkisuudessa kielteisessä valossa. On väitetty, että vanhuksia lääkitään liian paljon ja väärillä lääkkeillä. Oulun yliopiston geriatrian professori Timo Strandbergin mukaan puheenvuorot tulevat sellaisten suusta, joilla ei ole käsitystä vanhusten hoidosta ja käytännön hoitotyöstä.

– Kokonaisuutena asiat eivät ole lainkaan niin huonosti, kuin on annettu ymmärtää, Timo Strandberg sanoo. 

Strandbergin mukaan lääketieteen kehitys on johtanut siihen, että yhä useampiin sairauksiin ja oireisiin löytyy myös lääkehoito. Koska sairaudet vanhetessa lisääntyvät, johtaa tämä automaattisesti myös lisääntyvään lääkehoitoon.

– Lääkehoitoa käyttävien ei tosiaankaan tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa siitä, että he tarvitsevat lääkkeitä, Strandberg sanoo.

Strandbergin mukaan monien lääkkeiden käyttö yhtä aikaa, ei ole sellaisenaan ongelma. Jos sairauksia on useita, niin kuin ikäihmisillä usein on, monilääkitys on välttämätöntä. Monilääkitys on tietysti ongelma silloin, kun hoitoon kuuluu tarpeettomia lääkkeitä tai lääkkeitä, joiden hyödystä ei ole näyttöä.

– Lääkelistan kriittinen arviointi kuuluu ilman muuta vanhuspotilaan perushoitoon. Keskeistä on kuitenkin yksilöllinen arviointi tässäkin asiassa, Strandberg sanoo.           

Sopimattomat lääkkeet ovat usein vanhoja lääkkeitä, jotka ovat ”unohtuneet” käyttöön halvan hintansa vuoksi. Suomalainen lääkepolitiikka siivoaa sopimattomia lääkkeitä pois käytöstä varsin hyvin, eivätkä sopimattomat lääkkeet ole Suomessa erityinen ongelma.

– Tavallaan sopimatonta lääkehoitoa on myös se, ettei sairauden hoitoon käytetä parasta lääkehoitoa, Strandberg sanoo.

Ikääntyvien yliopisto: Suomalaisen geriatrisen hoidon nykytila ja kehittämistarpeet - ikäihmisten lääkehoito. Geriatrian professori Timo Strandbergin luento keskiviikkona 8.11.2006 Kemijärven kulttuurikeskuksen salissa klo 10.15–12.15, Hietaniemenkatu 3, Kemijärvi ja Rovaniemellä samana päivänä klo 14.00–16.00 Fellman-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

Rovaniemellä pidettävä luento lähetetään videoneuvotteluluentona myös Savukoskelle, Pelkosenniemelle, Inariin, Kolariin ja Pelloon klo 14.00–16.00.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Anne kautto
Puhelin 016 341 2978

LaY/Viestintä/OT