Uuden tutkimuksen mukaan siirtyminen laajamittaiseen bioenergian käyttöön sekä hiilidioksidin sieppaaminen ja poistaminen ilmakehästä voivat parhaiten hidastaa ilmaston lämpenemisestä johtuvaa merenpinnan nousua.
Tutkimusprofessori John Moore ja hänen ryhmänsä ovat tutkineet erilaisia geoengineering-menetelmiä ja niiden mahdollisia vaikutuksia ilmastonmuutoksesta johtuvaan merenpinnan nousuun. Tutkimuksen tuloksista on ilmestynyt artikkeli arvostetussa tieteellisessä julkaisussa Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).
Viimeaikaiset tutkimukset ennustavat, että merenpinta voisi nousta jopa 1–1,5 metriä vuosisadan loppuun mennessä.
– Mikäli geoengineering-menetelmiä ei käytetä ja jos päästöt sekä globaali talous kehittyvät viimeisimpien arvioiden mukaisesti, nousisi merenpinta noin 0,5–1 metriä nykyisestä. Jos geoengineering-menetelmiä käytetään ja samalla kasvihuonekaasupäästöjä rajoitetaan huomattavasti, voisi nousu olla vain noin 30 cm tai vastaavasti 70 cm, mikäli päästörajoitukset ovat lieviä, John Moore sanoo.
Tutkimuksen mukaan tehokkainta olisi ottaa samanaikaisesti käyttöön kaksi strategiaa. Ensinnäkin tulisi siirtyä esimerkiksi sokeriruo’osta tai lännenhirssistä (Panicum virgatum) tuotetun bioenergian käyttöön. Lisäksi tulisi siepata ilmakehästä hiilidioksidia ja sijoittaa se geologisiin varastoihin ja sellaisiin ekosysteemeihin, jotka luonnollisesti prosessoivat ja erottavat hiiltä.
Merenpinnan nousu on ehkä haitallisin ilmastonmuutoksen seurauksista, koska noin 150 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, jotka ovat alle metrin korkeudella nykyisestä merenpinnasta.
Ihmiskunnan suunnitelma B?
Geoengineering tarkoittaa ilmakehän suunnitelmallista muokkaamista laajassa mittakaavassa, ja sitä on ehdotettu hätäavuksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että hiilidioksidipäästöt vaikuttavat huomattavasti ilmaston lämpenemiseen ja näitä päästöjä rajoittamalla voidaan välttyä esimerkiksi huomattavasta merenpinnan noususta. Mutta mikäli päästörajoituksissa ei onnistuta, olisiko ilmakehän muokkaamisesta todellista apua ja onko se mahdollista turvallisesti ja taloudellisesti?
John Mooren ryhmän tutkimuksessa on simuloitu merenpinnan nousua käytettäessä erilaisia geoengineering-menetelmiä, kuten maapallolle pääsevän säteilyn vähentämistä ja ilmakehän hiilipitoisuuden muokkaamista.
– Valitsimme tutkimukseen sekä taloudellisesti edullisimpia menetelmiä, kuten laajat metsien jälleenistutukset ja rikkiyhdisteiden lisäämisen ilmakehään, että huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja, kuten heijastavien peilien asentaminen avaruuteen. Tutkimuksessa mallinsimme näiden toimenpiteiden vaikutusta ilmastoon tämän vuosisadan aikana.
Lisätietoja:
Tutkimusprofessori
John Moore, Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Beijing Normal University
Dr. Svetlana Jevrejeva, National Oceanography Centre
Dr. Aslak Grinsted, Copenhagen University
Artikkeli:
J. C. Moore, S. Jevrejeva, and A. Grinsted, (2010) Efficacy of geoengineering to limit 21st century sea level rise, Proceeding of the National Academy of Sciences, doi/10.1073/pnas.1008153107,
www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1008153107
Artikkelista muualla:
Nature News:
Geoengineering won’t curb sea-level rise
Science/AAAS:
Can Geoengineering Halt Sea-Level Rise?
BBC:
Geoengineering 'not a solution' to sea-level rise
Scientific American:
All-out geoengineering still would not stop sea level rise
News Scientist:
Geoengineering won't undo sea level rises
Lisätietoja geoengineeringistä:
Ilmasto.org
COP15-blogi
LaY/AK/AV