Kansainväliset huippututkijat suunnittelevat pohjoiseen ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ja opetusta Rovaniemellä Lapin yliopiston ja Arktisen yliopiston järjestämässä työpajassa 29.–31.5.2006.
Suunnittelun pohjana on Arktisen neuvoston neljä vuotta kestänyt, 2005 valmistunut Arktisen alueen ilmastomuutosraportti (ACIA) ja siinä havaitut puutteet sekä Arktisen yliopiston Global Change in the Arctic -temaattisessa verkostossa tehty selvitystyö ilmastonmuutokseen liittyvästä opetuksesta pohjoisilla alueilla.
Selvitystyössä listattiin yli 600 globaalimuutokseen liittyvää kurssia pohjoisella pallonpuoliskolla (Kanadassa, USA:ssa, Pohjoismaissa ja Venäjällä). Pääosa kursseista liittyy biologisiin muutoksiin ja ympäristötieteisiin, vain harva kurssi keskittyy ihmisen terveyteen, talouteen tai tekniikkaan liittyviin kysymyksiin. Näiden tulosten ja ACIA:n havaintojen perusteella työpajassa kehitetään pohjoisten alueiden opetusta ja tutkimusta.
– Kysymys on tieteellisen tutkimustiedon siirtämisestä käytännön toimintaan. Kysymys on myös ennakoinnista ja varautumisesta globaalimuutokseen, sanoo Global Change in the Arctic -temaattisen verkoston vetäjä Kari Laine Thule-instituutista.
Global Change in the Arctic -temaattinen verkosto on Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama ja sitä johdetaan Oulun yliopiston Thule-instituutista. Mukana hankkeessa on 28 partneria kaikista Pohjoismaista, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Venäjältä. Työpajaan osallistuu kansainvälisesti merkittäviä tutkijoita koko sirkumpolaariselta alueelta mukaan lukien alkuperäiskansojen organisaatioiden edustajia. Mukana ovat mm. ACIA:n puheenjohtaja Robert Corell Yhdysvalloista ja Arktisen yliopiston johtaja Lars Kullerud Norjasta.
Arktinen yliopisto (The University of the Arctic) on pohjoisen alueen yliopistojen ammattikorkeakoulujen ja muiden organisaatioiden yhteistyöverkosto. Jäseniä Arktisessa yliopistossa on tällä hetkellä yli 90. Arktisen yliopiston tavoitteena on tuottaa korkeatasoista monitieteistä opetusta koko sirkumpolaarisella alueella pohjoiset kansat erityisesti huomioiden.
Lisätietoja:
Koordinaattori Kirsi Latola, Arktisen yliopiston temaattisten verkostojen toimisto, puh. (08) 553 3565, 0400 274 056, etunimi.sukunimi@oulu.fi
www.uarctic.org/thematic/globalchange