Uutiset 2021
Sanna Kopra hymyilee.
Sanna Kopra yhdistää ilmastovastuuta ja arktista aluetta. Kuva: Kimmo Brandt

Ilmastovastuu kansainvälisen yhteistyön kivijalkana puetaan sarjakuvaan

7.12.2021

Arktisen keskuksen yliopistotutkijan Sanna Kopran johtama työryhmä on saanut Koneen säätiöltä rahoituksen tutkimukseen, joka paneutuu ilmastovastuun normiin monenkeskisen yhteistyön kivijalkana. Hankkeen tutkimustulokset yleistajuistetaan verkkosarjakuvalehden muodossa.

Tutkimuksen lähtökohtana on, että aikamme suurimpia kysymyksiä, kuten ilmaston kuumenemista, ei voida ratkaista ilman monenkeskistä globaalia yhteistyötä ja maapallon rajallisuutta kunnioittavaa politiikkaa. Hanke rakentaa kansainvälisen politiikan teoriaa, joka nostaa ilmastovastuullisuuden normin keskiöön.

Arktisen tapaustutkimuksen avulla selvitetään, millaiset kehityskulut voisivat realistisesti nostaa ilmastovastuullisuuden keskeisimmäksi kansainvälistä yhteisöä rakentavaksi normiksi vuoteen 2035 mennessä.

– Arktisen tapauksen valinta on perusteltua alueen erityisyyden vuoksi: kylmän sodan jälkeen käynnistynyt arktinen yhteistyö rakentui jaettuun visioon ympäristönsuojelusta ja aseriisunnasta pohjoisella pallonpuoliskolla, Kopra sanoo. Jos ilmastovastuu nousee kansainvälisen yhteistyön kivijalaksi, on Arktis luultavasti juuri se näyttämö, josta tämä prosessi lähtee liikkeelle.

Sarjakuvataiteen rooli on tärkeä “tulevaisuushypyn” onnistumiseksi tutkimusprosessin kaikissa vaiheissa. Tulokset yleistajuistava verkkosarjakuvalehti esittää vaihtoehtoiset tulevaisuudet ymmärrettävinä ja todentuntuisina, mikä voi herättää yhteiskunnallista keskustelua ja inspiroida ulkopoliittisia toimijoita edistämään uudenlaisia kehityskulkuja arktisessa yhteistyössä.

Kopran vetämässä hankkeessa ovat mukana Karoliina Hurri, Liisa Kauppila ja Tuuli Hypén. Kopra työskentelee Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutissa. Koneen säätiön myöntämän kolmivuotisen apurahan suuruus on 220500 euroa.

Lisätiedot:

Yliopistotutkija Sanna Kopra

Arktinen keskus, Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti

+358 40 132 4502

sanna.kopra@ulapland.fi