Yhteiskunta
kunnanjohtajien tapaaminen.jpg

Itä-Lapin kunnanjohtajat vierailivat Lapin yliopistolla

21.5.2018

Itä-Lapin kunnanjohtajat vierailivat perjantaina 18.5. Lapin yliopistolla. Keskustelua käytiin muun muassa toisen asteen oppilaiden mahdollisuudesta tutustua korkeakouluopintoihin, Lapin yliopiston harjoittelukoulun mahdollisuuksista, sekä konsernin yhteistyön tiivistymisestä Itä-Lapin kuntien elinkeinotoiminnan edistämisessä.

Lukiokoulutuksen uudistamiseksi opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut laajassa sidosryhmäyhteistyössä luonnoksen hallituksen esitykseksi uudeksi lukiolaiksi. Jatkossa kaikilla lukiolaisilla olisi mahdollisuus tutustua korkeakouluopintoihin. Kaikilla lukioilla olisi velvoite järjestää osa opinnoista yhdessä yhden tai useamman korkeakoulun kanssa. Lukiot päättäisivät opintojen toteutustavoista korkeakoulujen kanssa ja lukion opetus tulisi myös järjestää siten, että jokaisella opiskelijalla olisi mahdollisuus kehittää kansainvälistä osaamistaan sekä työelämä- ja yrittäjyysosaamistaan.

Lapin korkeakoulukonserni tulee toteuttamaan tämän toisen asteen opiskelijoiden tutustumismahdollisuuden yhdessä Itä-Lapin kuntien kanssa. Tapaamisessa keskusteltiin Lapin yliopiston harjoittelukoulun mahdollisuuksista laajennuksen jälkeen tukea eri aineiden opetusta eri puolilla Lappia, jotta koulupalvelut pystytään turvaamaan myös pienemmillä paikkakunnilla.

Lapin korkeakoulukonserni tiivistää yhteistyötään myös Itä-Lapin kuntien elinkeinotoiminnan edistämisessä muun muassa matkailun, biotalouden ja kaivostoiminnan suurhankkeissa. Myös Venäjä yhteistyön merkitystä korostettiin ja osapuolten mahdollisuuksia lähialueyhteistyössä.

Keskustelua käytiin myös Itä-Lapin kuntien toisistaan poikkeavista elinkeinorakenteista, strategisista suuntautumisista sekä erilaisista vahvuuksista, jotka tarjoavat mielenkiintoisia tutkimuskohteita yhteiskuntatieteilijöille. Tapaamisessa todettiin myös, että molemmille Lapin korkeakouluille löytyisi strategioihin hyvin istuvia kehittämisyhteistyökohteita: alueen elinkeinojen yhteensovittamisproblematiikka, perus- ja lukiokoulutuksen säilymistä tukevat verkko- ja verkostoratkaisut, luonto- ja hiljaisuuskeskeisen matkailun kehittäminen, ennakoidun biotalousklusterin kasvun ja kehittymisen tukeminen, harvaanasutun alueen sote-palveluiden ratkaisut, käsityöelinkeinojen mahdollisuudet matkailussa ja raja-alueyhteistyön merkitys ja mahdollisuudet.

LaY/Viestintä/J-EK