Taide ja muotoilu
Eedenin-portilla_web_550px.jpg
Jaana Erkkilä: Eedenin portilla

Jaana Erkkilä taiteiden tiedekunnan toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa

30.4.2024

Toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa esittäytyy kuvataiteen professori Jaana Erkkilä. Erkkilä pohdiskelee Täällä Eedenin porteilla -näyttelyssään niin maallisia kuin taivaallisiakin ilmiöitä. Näyttelyyn on mahdollista tutustua 2.–31.5.2024 välisen ajan. Tervetuloa!

Aasi ja koira kohtaavat Paratiisin portilla, mutta on epäselvää, ovatko he sisällä vai ulkona, mutta missä silloin ollaan, siis sisällä ja ulkona. Portti on kiinni, mutta sen kummallakaan puolella ei ole aitaa. Kerubit kiitävät ajattomuudessa ja alligaattori lentää kumpupilven päällä.

Olentojen välisiä suhteita ja ihmisen suhdetta muihin olentoihin voi tarkastella kuvien todellisuudessa. Onko Eedenissä paikkaa aasille ja koiralle? Yhden pyhän kirjan mukaan paratiisissa saa nauttia neitsyiden seurasta. Mutta mitä hyvää siellä on neitsyille tai ikuisia ruuhkavuosia viettäville iso-äideillle? Olisiko sittenkin parasta pysyä portin toisella puolella, kun vain tietäisi kummalla?


Nakeva-kasi_web.jpg
Jaana Erkkilä: Näkevä käsi


Erkkilän ajattelu tapahtuu käden kautta puulaattoja ja linoleumia kaivertaen, väriä laattaan telaten ja sitten erilaisille materiaaleille painaen. Käsi tietää ja käsi tuntee aineen aikeet, mutta työn alla olevalla teoksella on oma tahto ja sitä taiteilijan kannattaa kuunnella herkällä silmällä.

Jaana Erkkilä-Hill on Lapin yliopiston kuvataiteen professori, joka on palannut tutkimuksen, taiteen ja opettamisen pariin pohjoiseen hoidettuaan viisi vuotta Taideyliopiston tutkimuksesta ja tohtorikoulutuksesta vastaavan vararehtorin tehtävää.Puutarhassa_web.jpg
Jaana Erkkilä: Puutarhassa


Taiteiden tiedekunnan
toukokuun taiteilija Galleria Lovisassa
Jaana Erkkilä:
Täällä Eedenin porteilla
2.–31.5.2024

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Ma-pe 7.30–20.00, la-su ja arkipyhinä suljettu

Lisätietoja:
Jaana Erkkilä, jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi


Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee D- ja E-siiven välissä, entisen kahvila Meidän Lovisan tiloissa.