Teoskuva_2_Jani_Wathén_550px.jpg
Jani Wathén: Digitaalista kuvitusta teokseen Uusinto - 1826, Pohjois-Pohjanmaa.

Jani Wathén taiteiden tiedekunnan helmikuun taiteilijana Galleria Lovisassa

24.1.2024

Taiteiden tiedekunnan helmikuun taiteilijana Galleria Lovisassa esittäytyy muodin ja tekstiilisuunnittelun yliopisto-opettaja Jani Wathén. Näyttelyn digiprinttauksella ja sekatekniikalla toteutetut teokset käsittelevät rukinlapojen runsasta historiaa, sekä taide-esineiden ja niiden tarinoiden kautta luotuja merkityksiä. Näyttelyyn on mahdollista tutustua Kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä 1.–29.2.2024 välisenä aikana. Tervetuloa!

Jani Wathénin näyttely kantaa nimeä Rukinlapoja. Näyttely koostuu digiprinttauksella ja sekatekniikalla toteutetuista teoksista, jotka käsittelevät Suomen talonpoikaiskulttuuriperinnön runsautta tutkimalla rukinlavoissa toistuvia elementtejä, värejä, muotoja ja tarinoita. Inspiraation näyttelylle Wathén sai sisarensa 1800-luvulla rakennetusta pirtistä löytyneestä, samalla vuosisadalla valmistuneesta koristeellisesta rukinlavasta.

Ensimmäiset rukit ovat tulleet Suomeen 1500-luvun alussa, mutta ne yleistyivät vasta 1700-luvulla. Rukinlavan edeltäjä oli kehräpuu, joka oli yksinkertainen ja maalaamaton. Rukinlavasta muodostui kuitenkin suosittu lahjaesine, usein häissä annettu lahja puolisolle ja samalla siitä tuli yksi suomalaisen kansantaiteen merkittävimmistä esineistä. Rukinlavoissa toistuu usein ruusuke-, auringonpyörä- ja lovileikkauskoristelut ja niitä on maalattu muun muassa punaruskean ja vihreän eri sävyillä.


Teoskuva_3_Jani_Wathén_web.jpg
Jani Wathén: Digitaalista kuvitusta teokseen Uusinto - 1826, Pohjois-Pohjanmaa.


Teoksissa toistuvat Suomen kansallismuseon aineistoista löytyneiden rukinlapojen runsaat muodot, kuvioinnit ja värimaailmat tuotuna tekstiilikankaan tekstuuriin ja pintaan. Wathén halusi tuoda esille kulttuurihistoriallisesti arvokasta kansantaidetta, jota on dokumentoitu runsaasti arkistoihin. Aineistosta löytyvään materiaaliin tutustumalla rukinlavoista löytyy useita toistuvia aiheita koristeluissa. Teokset ovat valmistuneet vuoden 2024 alussa.

Wathén (s. 1990) on Oulussa syntynyt, mutta Rovaniemellä asuva ja työskentelevä taiteiden tiedekunnan kasvatti, joka käsittelee taiteessaan erityisesti merkitysten syntyä ja niiden luomista. Wathén inspiroituu erityisesti kansanperinteistä ja kulttuuriperinnön vaalimisesta. Wathén on paikallisen kulttuuritoimijan, Kulttuuriyhdistys Valsan jäsen ja hän työskentelee muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelmassa yliopisto-opettajana.

Lähde: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, 2018


Teoskuva_4_Jani_Wathén_web.jpg
Jani Wathén: Digitaalista kuvitusta teokseen Uusinto - 1826, Pohjois-Pohjanmaa.


Taiteiden tiedekunnan
helmikuun taiteilija Galleria Lovisassa
Jani Wathén:
Rukinlapoja
1.–29.2.2024

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Ma-pe 7.30–20.00, la-su ja arkipyhinä suljettu

Lisätietoja:
Jani Wathén
jani.wathen(at)ulapland.fi


Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.