Taide ja muotoilu
autollavaijalan_web.jpg
Juho Saavalainen: Autolla vai jalan? Valokuvateos paperille.

Juho Saavalainen taiteiden tiedekunnan marraskuun taiteilijana Galleria Lovisassa

1.11.2023

Taiteiden tiedekunnan marraskuun taiteilijana Galleria Lovisassa esittäytyy yliopisto-opettaja Juho Saavalainen teollisen muotoilun koulutusohjelmasta. Saavalainen pohtii Vieraat esineet ja muita huomioita -valokuvanäyttelynsä teoksissa ihmisen suhdetta esineisiin, tavaroihin ja luontoon. Näyttelyyn on mahdollista tutustua Kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä 1.–30.11.2023 välisen ajan. Tervetuloa!

Miksi osaa esineistä arvostetaan säilyttämällä sukupolvesta toiseen, miksi osa puolestaan päätyy luontoon laittomiksi kaatopaikoiksi, kierrättämisen sijaan? Mitä pitäisi tulevaisuudessa tehdä toisin?

Näyttelyn teoksista osa esittää ihmisen luontoon heittämiä, sinne kuulumattomia esineitä, jotka luonto on ajan saatossa ottanut uusiksi kasvualustoikseen. Ympäristörikos voi tuottaa suuttumuksen rinnalla myös esteettisen kokemuksen, kun luonnonkulkijalle ja luonnolle vieraat esineet näyttäytyvät omalaatuisina installaatioina.

Näyttelyssä on lisäksi esillä teoksia, joiden syntyyn on vaikuttanut uteliaisuus luonnosta löytyviin muotoihin ja elementteihin. Kameran linssin läpi katsottuna, voimme löytää jotain silmälle erottumatonta, pysäyttää katoavan hetken ja myöhemmin palauttaa huomiomme uudelleen nähdyksi.

Juho Saavalainen (s. 1984) on Rovaniemellä asuva teollinen muotoilija, joka työskentelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa yliopisto-opettajana. Muotoilun lisäksi Saavalaisen taiteellinen työskentely painottuu valokuvaukseen, jota tukee intohimoinen filmikameroiden harrastaminen, niin kuvaus- kuin korjausmielessä.


Taiteiden tiedekunnan
marraskuun taiteilija Galleria Lovisassa
Juho Saavalainen:
Vieraat esineet ja muita huomioita
1.–30.11.2023

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Ma–pe 7.30–20.00, la–su ja arkipyhinä suljettu

Lisätietoja:
Juho Saavalainen
juho.saavalainen(at)ulapland.fi

Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP