Yhteiskunta
Häiritsevä_yhteiskuntatutkimus_promokuva_72_dpi_1112x717px.jpg

Julkaisu: Yhteiskuntatutkimus häiritsee ja vaikuttaa

15.6.2018

Yhteiskunnallisissa keskusteluissa tulee usein esille ajatus siitä, että tieteellisen tutkimuksen pitäisi keskittyä yhteiskuntapoliittisesti suuriin ja siksi merkityksellisiin kysymyksiin ja tarjota niihin vastauksia. Häiritsevä yhteiskuntatutkimus -uutuusteoksessa osoitetaan, ettei tutkimusaiheista voi suoraan päätellä, mikä tutkimusten yhteiskunnallinen merkitys tai vaikutus on.

Häiritsevä yhteiskuntatutkimus -teoksen toimittajan, professori Jarno Valkosen mukaan yhteiskuntatutkimus on aiheesta riippumatta yhteiskunnallisesti tärkeää ja vaikuttavaa. Vaikutus voi näkyä siinä, että tutkimus häiritsee. Häiritsevyys syntyy, kun tutkimuksen tuottama tieto herättää kysymyksiä siitä, mitä tiedosta pitäisi ajatella, mitä tehtävää tieto palvelee ja millaisiin yhteiskunnallisiin johtopäätöksiin ja käytäntöihin sen perusteella pitäisi ryhtyä.

– Aika ajoin kysytään tieteellisen tiedon perään silloin, kun on tarvetta ratkaista joitakin yhteiskuntapoliittisesti tärkeitä kysymyksiä. Tämä ei silti tarkoita, että yhteiskunnassa haluttaisiin tietää kaikista asioista. Tietämisen intressin rinnalla kulkee aina myös intressi olla tietämättä. Yhteiskuntatutkimuksen häiritsevyys ilmeneekin usein juuri sellaisissa tutkimuskysymyksissä, jotka ovat yhteiskunnallisesti syystä tai toisesta tietämättömyyden intressissä, Jarno Valkonen sanoo.

Teoksella pyritään herättämään keskustelua siitä, miksi jotkut kysymykset katsotaan yhteiskunnallisesti tärkeiksi ja toiset taas ei sekä millaista tiedon intressin politiikkaa yhteiskunnassa harjoitetaan.

– Usein ajatellaan, että yhteiskunnallisesti tärkeät aiheet on helppo tunnistaa, ja tutkimuksen tehtävä on keskittyä niihin. Asia voi kuitenkin olla päinvastoin: pieniksi ja yksinkertaisiksi ymmärretyt ilmiöt sulkevat usein sisäänsä suuria ja monimutkaisia asioita ja vieläpä kannattelevat niitä. Tärkeiden ja vähemmän tärkeiden asioiden mittasuhteet tulevat näkyväksi juuri näennäisesti merkityksettömissä ilmiöissä: asioissa joita peitellään tai jotka jäävät muuten näkymättömiin, asioissa jotka ovat kiistanalaisia tai normaalistettuja ja asioissa joiden varaan yhteisöelämä rakentuu tai jotka uhkaavat horjuttaa sitä.

Teoksessa yhteiskuntatutkimuksen häiritsevyyttä havainnollistetaan muun muassa kysymällä: Miksi päihteiden tuomaa mielihyvää on vaikeaa ottaa tutkimuksessa esille? Miksi sukupuolet häivytetään tasa-arvopuheesta? Miksi alkuperäiskansaisuudesta on tullut haluttua? Mitä tapahtuu, kun jäte muutetaan taloudelliseksi resurssiksi?

Teoksen tiedot

Häiritsevä yhteiskuntatutkimus
Jarno Valkonen (toim.)
ISBN 978-952-310-946-9
Lapland University Press 2018
245 sivua

Saatavuus

https://verkkokauppa.juvenes.fi/tuote/24698/hairitseva-yhteiskuntatutkimus

Teoksen toimittajan yhteystiedot

Jarno Valkonen
YTT, professori, Lapin yliopisto
jarno.valkonen@ulapland.fi, 040 484 4237

Kustantajan yhteystiedot

Lapland University Press

lup@ulapland.fi
040 4844 233