Uutiset 2021
uutiskuva_3.jpg

Julkaisu muotitoimittaja Gurli Rosenbröijerin kirjeistä luo ajankuvaa 1950-luvun muotimaailmasta

14.9.2021

Taiteiden tiedekunnan muodin tutkimuksen dosentti Ritva Koskennurmi-Sivonen tarkastelee tuoreessa teoksessaan muotitoimittaja Gurli Rosenbröijerin muotia käsitteleviä kirjeitä, joita hän lähetti Pariisista Suomeen vuosina 1949–1957. Samalla teos luo ajankuvaa tuon ajan muotimaailmasta.

Gurli Rosenbröijer oli suomalainen muotitoimittaja, joka asui Pariisissa vuosikymmeniä ja raportoi kirjeissään Suomeen muodin virtauksista ja kehityksestä vuosina 1948–1969. Dosentti Ritva Koskennurmi-Sivosen teos on sekä tieteellinen tutkimus Gurli Rosenbröijerin kirjeistä vuosilta 1949–1957 että kuvaus siitä maailmasta, jossa Rosenbröijer eli ja työskenteli. Lisäksi teos avaa muotitiedon kulkua Suomeen aikana, jolloin matkustaminen ei ollut helppoa, halpaa eikä nopeaa. Tänä päivänä muotivirtauksia voi vaivattomasti seurata kotisohvalta käsin, mutta samalla siitä jää puuttumaan mahdollisuus aistia konkreettisiin tapahtumiin ja tuotteisiin liittyvä ilmapiiri tai kokea uutuuksien ympärillä oleva paikallinen tuulahdus.

Ritva Koskennurmi-Sivonen luo teoksessaan kuvan muodin ja muotielämän kokonaisasetelmasta suunnittelijoineen, mannekiineineen, lehdistöineen ja asiakkaineen. Hän kokoaa valaisevan näkökulman kansainvälisen huippumuodin mekanismin ymmärtämiseen, Pariisi kaiken keskiössä. Julkaisu on omiaan laajentamaan myös kuvaa siitä, mitä kaikkea muodin alan asiantuntijana voi nykyaikanakin tehdä. Toisin kuin kirjeiden lähettäminen viime vuosisadalla on nykyinen tiedonkulku nopeaa, lähes reaaliaikaista, mutta alan muuttuessa tarvitaan edelleen asiantuntijoita, jotka ovat kykeneviä analysoimaan muodin ja vaatetusalan ilmiöitä suhteessa muun maailman tapahtumiin.

Rosenbröijeriä käsittelevä englanninkielinen tutkimus on hyödyllistä ja innostavaa luettavaa muotialan opiskelijoille ja tutkijoille, mutta yhtä lailla kaikille muodista kiinnostuneille lukijoille.

Tutkimus on julkaistu taiteiden tiedekunnan julkaisusarjassa, ja se on luettavissa osoitteessa:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-269-6

Julkaisun tiedot:
Koskennurmi-Sivonen, Ritva (2021). Written Fashion. Gurli Rosenbröijer's Fashion Newsletters from Paris 1949–1957. Publications of the Faculty of Art and Design of the University of Lapland, Series C, Overviews and discussions 69. ISBN:978-952-337-269-6.

Lisätietoja:
Ana Nuutinen
Professori, muoti ja vaatetus
P. 040 484 4091
ana.nuutinen(at)ulapland.fi