Uutiset 2011
31.8.2011

Julkaisu tietointensiivisistä liike-elämän palveluista

Kansainvälisessä International Journal of Innovation in the Digital Economy -lehden uusimmassa numerossa keskitytään tietointensiivisiin liike-elämän palveluihin Lapissa ja muualla Suomessa.

Tietointensiivisillä liike-elämän palveluilla (KIBS) on suuri merkitys tiedon tuottamisen, soveltamisen, levittämisen ja kaupallistamisen prosesseissa. Tietointensiiviset liike-elämän palvelut ovat perusmääritelmän mukaan sellaisia tietointensiivisiä palveluita, joita tarjotaan toisille yrityksille tai julkiselle sektorille, ei siis suoraan kuluttajalle. KIBS-palveluiden tuottamisessa tietämys ja ammattiosaaminen ovat erittäin keskeisellä sijalla ja siten ne tunnetaan suomen kielessä myös osaamisintensiivisinä liike-elämän palveluina.

Julkaisun artikkelit osoittavat, että tietointensiiviset liike-elämän palvelut ovat tärkeitä mm. tietotekniikka-alalle ja matkailulle, tarjoten uusia ratkaisuja erityisesti Lapin matkailun kehittämiseen. Lisäksi julkaisun artikkeleista käy ilmi, että tietointensiiviset palvelut tarjoavat merkittävän urapolun naisjohtajille ja -yrittäjille.

Julkaisu osoittaa, että keskustelu ja käsitteistö alalla ei ole vielä vakiintunutta, vaikka tietointensiivisillä liike-elämän palveluilla on takanaan jo suhteellisen pitkä taival merkittävänä elinkeinoelämän osa-alueena. Alan vakiintumaton tilanne tarjoaa merkittäviä kehittämismahdollisuuksia liike-elämälle ja tutkimukselle.

Lapin yliopiston johtamisen opettajien Rauno Ruskon ja Riku Oksmanin toimittaman erikoisnumeron kirjoittajina ovat muun muassa professori Susan Meriläinen, tutkijat Tytti Kurtti, Samppa Määttä, Jukka Aaltonen, Annamari Turunen ja Sari Riipi, joilla kaikilla on tutkijatausta Lapin yliopistossa. Lisäksi erikoisnumerossa on kirjoittajia Itä-Suomen yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksen esittelysivut

Lisätietoja:
Rauno Rusko
Puhelin 040 484 4204
rauno.rusko (at) ulapland.fi

Riku Oksman
Puhelin 040 522 9916
riku.oksman (at) aalto.fi

LaY/Viestintä/OT
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK