Taide ja muotoilu
flora_lapponica_550px.jpg
Flora Lapponica -näyttely on syntynyt kolmen eri taustaisen taiteilijan yhteistyönä. Kuvassa taiteilijat Juha Tolonen (vas.), Raisa Raekallio ja Misha del Val.

Kaksi uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioihin

19.12.2016

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa on esillä 22.12.2016–12.2.2017 kolmen eri taustaisen Lapissa asuvan taiteilijan arktista ympäristöä visualisoiva yhteisnäyttely sekä yliopistolla järjestetyn kansainvälisen Naisia maailman laidalla -projektin työpajoissa syntyneitä teoksia. Näyttelyiden avajaisia vietetään keskiviikkona 21.12. klo 18 alkaen. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!


Galleria Valo

Raisa Raekallio, Misha del Val ja Juha Tolonen:
Flora Lapponica
22.12.2016–12.2.2017
Avajaiset keskiviikkona 21.12. klo 18–20,
näyttelyn avaa taiteilija Henri Hagman.

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ma–su klo 10–18.
12.1.2017 alk. ti–su klo 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.

flora_lapponica_web.jpg
Raisa Raekallio ja Misha del Val: Swamp. 2016. Öljy pellavakankaalle.

Flora Lapponica on kolmen Lapissa asuvan taiteilijan yhteistyöstä syntynyt näyttely. Taidemaalarit, paljasjalkainen kittiläläinen Raisa Raekallio ja espanjalaislähtöinen Misha del Val ovat lyöttäytyneet yhteen australialaissyntyisen valokuvaajan Juha Tolosen kanssa ja esittävät nyt Galleria Valossa näkemyksensä Pohjois-Suomen ainutlaatuisesta arktisesta ympäristöstä. Taiteilijoiden yhteistyö luo uusia siltoja ja yhtymäkohtia maalaus- ja valokuvataiteen välille.

Raisa Raekallion ja Misha del Valin maalausten tekotapa haastaa yleisen käsityksen taiteilijasta yksilöllisenä, yksinäisenä ja itsenäisenä taiteen tekijänä. Molemmat taiteilijat maalaavat samaa teosta yhtä aikaa samalle kankaalle. Taiteilijapariskunnan yhteistyössä heijastuu heidän jakamansa syvä kiintymys pohjoisen maisemaan, sen lukemattomiin eri sävyihin sekä rakkaus maalaamiseen.

flora_lapponica_web2.jpg
Juha Tolonen: The Yellow House. 2015. Giclée-vedos.

Tolosen valokuvissa intohimo pohjoista maisemaa kohtaan näyttäytyy yhtä aikaa kauniina ja hämmentävänä. Arktinen ei tarkoita pelkästään kaunista maisemaa, vaan paikkaa, jossa yhteen valokuvaan voi sisältyä laaja tunnelmien kirjo. Näyttelyn lähtökohtana toimivat Tolosen arktisesta maisemasta ottamat valokuvat, joiden pohjalta Raekallio ja del Val työstivät maalauksiaan. Maalausten ja valokuvien rajapinnat sekoittuivat, kun taidemaalarit maalasivat myös suoraan valokuvien pinnoille.

Yksi arktisen ympäristön huomiota herättävä piirre on jatkuva vuodenaikojen vaihtelu. Maisema muuttuu muutamassa kuukaudessa kesän elämää uhkuvasta vihreästä sydäntalven valkoiseen ja siniseen. Tämä jatkuva uudistumisen tila toimii yhdistävänä tekijänä kolmelle taiteilijalle ja kiinnekohtana näyttelylle. Näyttelyn nimi Flora Lapponica on lainattu kasvi- ja eläintieteilijä Carl Linnaeuksen 1737 ilmestyneestä Lapin kasviluettelosta, joka syntyi Lapin erämaihin suuntautuneitten tutkimusmatkojen tuloksena.

Lisätietoja:
Raisa Raekallio
+358 50 537 6969
raisarae(at)hotmail.com


Galleriat Katve 1 ja 2

Every margin tells a story
22.12.2016–12.2.2017
Avajaiset keskiviikkona 21.12. klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ma–su klo 10–18.
12.1.2017 alk. ti–su klo 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.

every_margin_web.jpg

Taiteen tekeminen voi olla selviytymiskeino syrjäseutujen asukkaille. Taide antaa silloin keinon käsitellä syrjään jäämisen ongelmia, niistä selviytymistä sekä siirtymistä roolista toiseen. Lapin yliopistolla 5.–9.12.2016 järjestetyn Naisia maailman laidalla -projektin työpajoissa tehtiin taidetta ja kohdattiin taiteilijoita Englannista, Thaimaasta, Venäjältä, Suomesta, Virosta ja Australiasta. Työpajojen tulokset ovat nyt nähtävillä Arktikumin Katve 1 ja 2 -gallerioissa.

Taiteilijoiden työstämissä installaatioissa tarkastellaan ihmisen erilaisia rooleja taiteilijana, vanhempana, tutkijana sekä yhteisön jäsenenä. Teokset käsittelevät median sekä kuva- ja tekstiilitaiteen keinoin marginaalin, ulkopuolelle sulkemisen, kuulumisen ja voimaantumisen teemoja.

Naisia maailman laidalla -projekti on toteuttanut työpajoja Etelä-Australian sydänmailla lokakuussa paikallisten aboriginaalitaiteilijoiden sekä Fiberspace-tekstiilitaiteilijoiden ryhmän kanssa. Rovaniemeltä projekti suuntaa Muurmanskiin työskentelemään paikallisten taiteilijoiden kanssa.

Lisätietoja:
Satu Miettinen, professori, varadekaani
satu.miettinen(at)ulapland.fi, +358 40 484 4367
Daria Akimenko, hankkeen projektipäällikkö
daria.s.akimenko(at)gmail.com



Tiedote / Lapin yliopisto / Viestintä / LP