Antaako ikiaikainen eräkulttuuri tuoreita täkyjä Lapin matkailukalastukseen? Onko monituhatvuotinen eräperinne jäänyt hyödyntämättömäksi pyydykseksi lappilaisessa matkailussa?
Kalasta leipää -seminaarissa pohditaan Lapin kalastuksen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Puheenvuoroissa kysytään mm. miten eränkäynnillä taannoin asutettu pohjoinen voisi hyödyntää kalansuomuista historiaansa 2000-luvulla.
Professori Timo Jokela pohtii tilaisuuden aluksi, miten vanha kalastusperinne elää Lapissa. Arkeologi Hannu Kotivuori tarjoilee maistipaloja muinaisilta apajilta esittelemällä esihistoriallisia kalastuksen keinoja. Arkeologi Mika Sarkkinen kertoo puheenvuorossaan Naarmankairan satoja vuosia vanhoista apajapaikoista ja kalakentistä Rovaniemen maalaiskunnan ja Kemijärven alueella.
Kirjoillaan Lapin matkailua ravistellut Tapani Niemi perkaa puheenvuorossaan henkistä jälleenrakennusta ja kalastusmatkailua. Keskustelua matkailun sisällöstä ryydittävät myös yrityskonsultti Aila Kumentola ja matkailuyrittäjä Pekka Orava.
Lapin liiton tutkija Sami Laakkonen selvittää kalastus- ja eräkulttuurin asemaa Lapin matkailustrategioissa.
Tilaisuus päättyy iltapäivällä paneeliin, jossa päivän teemaa ruotivat muiden muassa Lapin liiton kehittämisjohtaja Ossi Repo, kalatalousjohtaja Olli Tuunainen sekä kansanedustajat Erkki Pulliainen ja Tatja Karvonen.
Yleisölle vapaa seminaari alkaa Lapin yliopistolla 18.9.2004 kello 10, luentosali 2, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Tilaisuuden järjestävät Lapin yliopiston täydennyskoulutuskeskus ja Lapin erähistoriallinen seura.
Seminaari on maksuton. Yliopistolla on mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun ja kahviin.
Lisätietoja:
Tarja Tammia
Puhelin 040-721 3994
Lapin yliopisto/viestintä/ot