Uutiset 2006

Kalottiakatemia Inarissa ja Kirkkoniemellä 19.-22. toukokuuta 2006

1.3.2006

Vuoden 2006 Kalottiakatemian teemat käsittelevät Lapin ja Pohjoiskalotin monikulttuurisuutta, Inarin kunnan asemaa Kalotin keskellä ja Euroopan laidalla sekä pohjoisten alueiden uudella tavalla rakentuvaa turvallisuutta.

Kalottiakatemiassa käydään avointa yhteiskunnallista kansalaiskeskustelua ajankohtaisista ja keskeisistä pohjoisista teemoista eri intressipiirien välillä. Inarissa ja Kirkkoniemellä järjestettävän Kalottiakatemian teemoja käsitellään pohjoisen globaalista, Pohjoiskalotin ja Lapin alueellisesta sekä Inarin paikallisesta näkökulmasta.

Kalottiakatemiassa käsitellään Inarin kunnan geopoliittista ja -kulttuurista asemaa sekä inhimillisen kehityksen tilaa kansainvälisen asiantuntijapaneelin voimin. Paneeliin kuuluvat mm. luonnonvarojen ja energian asiantuntija Björn Gunnarsson Islannista, taloustieteilijä Lee Huskey Alaskasta, politiikan tutkija Gunhind Hoogensen Tromssasta, luonnontieteilijä Kari Laine Oulusta sekä hallintotieteilijä Jari Stenvall ja kansainvälisen politiikan tutkija Lassi Heininen Lapin yliopistosta. Panelisteja kommentoivat inarilaiset, Lapin päättäjät ja virkamiehet sekä pohjoisten rajakuntien edustajat Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä.

Monikulttuurisuutta valottavat mm. opettaja Aimo Aikio Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta, professori Veli-Pekka Lehtola Oulun yliopistosta ja tutkija Scott Forrest Lapin yliopistosta. Kalottiakatemiassa pohditaan myös Pohjoiskalotin ja laajemmin pohjoisten alueiden uudenlaista turvallisuutta, joka rakentuu perinteisen sotilaallisen turvallisuuden lisäksi mm. ympäristökonflikteista, ilmastomuutoksesta ja muista maapalloistumisen virroista, öljyn- ja maakaasun porauksesta ja kuljetuksesta sekä valtioiden rajojen madaltumisesta. Lisäksi Kalottiakatemiassa esitellään Arktisen alueen inhimillisen kehityksen raportin suomenkielinen versio.

Kalottiakatemian 2006 järjestävät Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Oulun yliopiston Thule Instituutti ja Pohjoinen tutkimusfoorumi sekä Barents Instituutti yhteistyössä Inarin kunnan, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Saamelaiskäräjien kanssa. Lapin liitto, Lapin lääninhallitus ja Pohjoiskalotin neuvosto tukevat tapahtumaa.

Kalottiakatemia järjestetään 19.-21.5.2006 Inarissa, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Jeera-salissa ja 22.5.2006 Kirkkoniemessä (tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin).

Lisätietoja:
Kalottiakatemian sisältö: Lassi Heininen  lassi.heininen@ulapland.fi
Käytännön järjestelyt Sari Aarnio  sari.aarnio@inari.fi

LaY/Viestintä/OT