Kari Huhtamon Taidesäätiön kokoelman avajaistilaisuus järjestetään Lapin yliopistossa 5.9.2005 klo 14.00. Kokoelmaan kuuluu 22 kuvanveistäjä, taiteen tohtori (h.c.) Kari Huhtamon veistosta vuosilta 1982–2003.
Taidesäätiön omistamat teokset on sijoitettu Lapin yliopiston tiloihin 50 vuoden ajaksi tehdyllä sopimuksella. Kyseessä on poikkeuksellisen laaja yksittäisen taiteilijan teosten esillepano julkisessa tilassa. Julkiseen tilaan sijoitettuina Huhtamon veistoksista tulee osa yliopistoyhteisön arkea.
Kari Huhtamon taidesäätiön tavoitteena on kokoelman esillepanon kautta tukea pohjoisen taiteen tekemistä, opetusta ja tutkimusta yleisesti ja erityisesti Lapin yliopistossa. Teokset ovat paitsi laajan yleisön myös erityisesti nuorten taiteentekijöiden ja -tutkijoiden käytössä. Seuraavassa vaiheessa myös Kari Huhtamon arkistoaineisto luovutetaan yliopistolle tutkimuskäyttöön.
Esillä olevan kokoelman teokset ovat pääasiassa ruostumattomasta, haponkestävästä teräksestä valmistettuja abstrakteja veistoksia, joille ominaisia elementtejä ovat erilaiset geometriset ja orgaaniset muodot sekä niitä rytmittävät suorat ja kaarevat linjat. Veistosten koko vaihtelee metrin korkuisesta Luna Polariksesta (2003) kolme ja puolimetriseen, polttomaalattuun Isoon Talveen (1994). Kokoelmaan kuuluvat lisäksi mm. teokset Julia (1997), Iso Objekti (1991) ja Hyvää päivää (1982).
Kari Huhtamon taidesäätiön perustamiskokous pidettiin 24.5.2005. Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii professori Paavo Hohti ja jäseninä Kari ja Marketta Huhtamo, teollisuusneuvos Antero Ikäheimo, Kuvataideakatemian rehtori Mauri Ylä-Kotola sekä varatuomari Leena Roiko.
Kari Huhtamon Taidesäätiö
Kari Huhtamon Taidesäätiön tarkoituksena on kuvanveistäjä, TaT (h.c.) Kari Huhtamon teosten ja muun taiteellisen aineiston säilyttäminen ja saattaminen yleisesti nähtäville. Säätiön tarkoituksena on myös pohjoisen taiteen opetuksen ja tutkimuksen tukeminen yleisesti ja erityisesti Lapin yliopistossa.
Kari Huhtamon Taidesäätiön ja Lapin yliopiston välillä 16.8.2005 solmitun yhteistyösopimuksen nojalla säätiön kahdenkymmenenkahden teoksen kokoelma on sijoitettu Lapin yliopiston tiloihin.
Taustatietoja Kari Huhtamosta
Kuvanveistäjä Kari Huhtamo syntyi Rovaniemellä 1943. Hän opiskeli Helsingissä Taideteollisessa oppilaitoksessa sekä Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1961–1964. Veistosten, mitalien ja muotokuvien lisäksi Huhtamon tuotanto käsittää litografioita, serigrafioita ja tekstiiliteoksia.
Uransa alkuvuosina Huhtamo käytti veistosmateriaalina puuta, kevytbetonia, löytömateriaaleja ja myöhemmin alumiinia, muovia ja pronssia. 1970-luvulta lähtien pääasialliseksi materiaaliksi muodostui ruostumaton, haponkestävä teräs.
Nuorena taiteilijana, 1960-luvulla Helsinkiin tulleena, Kari Huhtamo lukeutui vireimpään ja huomiota herättävimpään nuoreen tekijäjoukkoon. Ajan tyylisuunnat, pop-taide, dadaismi ja myöhemmin kineettinen ja konstruktivistinen taide näkyivät myös hänen tuotannossaan.
Kari Huhtamon taiteen oma linja löytyi kuitenkin varsin pian. Poikkeuksena suomalaisen veistotaiteen totisesta ja synkästäkin ilmapiiristä Huhtamon teokset ovat alusta asti viestineet iloa, hulvatonta huumoria ja erotiikkaa. Teemat ovat säilyneet läpi tuotannon saaden ajan saatossa yhä hienostuneempia piirteitä. Teosten selkeä rakenteellisuus ja toteutuksen tinkimättömyys sijoittavat Kari Huhtamon tuotannon konstruktivistien joukkoon. Aiheen ja muotokielen yhteys luonnon monimuotoisuuteen tekee Huhtamosta kuitenkin oman polkunsa kulkijan.
Huhtamon tyyliä on kuvattu ”huhtamolaiseksi”, mikä kertoo hänen taiteensa omintakeisuudesta. Abstrakti muotokieli on lähtöisin modernin kuvanveiston perinteestä. Graafisten vedosten, tekstiiliteosten ja veistosten keskeisiä elementtejä ovat erilaiset geometriset ja orgaaniset muodot sekä niitä rytmittävät suorat ja kaarevat linjat.
Huhtamon ideoiden lähtökohtina ovat usein luonnossa koetut elämykset. Toisinaan teema on lähtenyt liikkeelle jo aiemmin esillä olleesta muodosta. Samat muodot voivat siten toistua litografioissa ja reliefeissä kaksiulotteisina ja muuttua veistoksissa ja mobiileissa kolmiulotteisiksi.
Huhtamon työskentelyssä keskeisenä lähtökohtana on julkiselle teokselle osoitettu tila. Hän on tehnyt moniosaisia tilateoksia, jotka elävät seinien ja ikkunapintojen rajaamissa sisätiloissa, sekä reliefejä rakennusten julkisivuihin ja sisäseiniin.
Kari Huhtamo on osallistunut laajasti yksityis- ja yhteisnäyttelyihin koti- ja ulkomailla vuodesta 1964 lähtien. Hänen viimeisimpiä yksityisnäyttelyitään ovat olleet näyttely Helsingin Taidehallissa 1999, Galleria Sculptoressa Helsingissä 2003 sekä retrospektiivinen näyttely Rovaniemen taidemuseossa 2003. Huhtamon teoksia on lukuisissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Hän on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon 1969 ja 1973. Valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha hänelle myönnettiin 1990.
Lapin yliopiston taiteen kunniatohtorin arvo Kari Huhtamolle myönnettiin 2004 hänen ansioistaan kansallisesti arvostettuna kuvanveistäjänä ja pohjoisen visuaalisen kulttuurin rakentajana.
Lisätietoja:
Kuvanveistäjä Kari Huhtamo
Puhelin, 0400 – 464 255
Kari Huhtamon Taidesäätiö
Varatuomari Leena Roiko
Puhelin, 040 - 514 8174
LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi