Uutiset 2012

Kari Huhtamon juhlanäyttely Rovaniemelle

13.12.2012

Kuvanveistäjä Kari Huhtamon 70-vuotisjuhlanäyttely Sculptura vera avautuu tammikuun 9. päivä 2013 Rovaniemellä Arktikumissa Lapin yliopiston Galleria VALOssa. Rovaniemellä syntynyt ja kasvanut Huhtamo palaa täten merkkipäivänään kotiseudulleen.

Huhtamo ei ole rovaniemeläisille ennestäänkään tuntematon taiteilija. Yksi hänen monista julkisista veistoksistaan on Lapin jälleenrakennuksen muistomerkki. Niin ikään Kari Huhtamon taidesäätiö on sijoittanut Lapin yliopistoon taiteilijan 22 veistosta.

Huhtamo on yksi tunnustetuimmista nykyveistäjistä. Hänelle tunnusomainen materiaali on kiillotettu teräs, joka hänen käsissään säilyttää illuusion keveydestä ja henkevyydestä. On sanottu, että hopeanhohtoinen teräs on muistuma Lapin kirkkaista puroista tai lohen hohtavasta kyljestä. Vaikka Huhtamon teokset ovat nonfiguratiivisia, niissä elää aina pohjoinen sielunmaisema.

Rovaniemen näyttelyn rungon muodostaa 13 veistosta. Niistä seitsemän oli Huhtamon yksityisnäyttelyssä Tretjakovin galleriassa Moskovassa 2009. Hän oli ensimmäinen suomalainen taiteilija, jolle suotiin tämä kunnia. Muut teokset ovat sen jälkeen syntyneitä. Kyse on siis taiteilijan uusimmasta tuotannosta.

Vaikka Huhtamo on ensisijaisesti kuvanveistäjä niin hän on monipuolinen taiteilija. Tästä ovat osoituksena näyttelyn kolme reliefiä, kaksi mobilea ja viisi grafiikan vedosta. Näyttelyssä pyörii nonstopina kolme videota, joiden aiheina ovat Teosten synty, Teosten matka ja Teokset Moskovassa.

Kari Huhtamo asuu Helsingissä. Hänen julkisia veistoksiaan on useissa kaupungeissa sekä teoksia kaikissa merkittävissä taidemuseoissa ja julkisissa kokoelmissa Suomessa. Huhtamo on Lapin yliopiston kunniatohtori.

Näyttelu on avoinna Galleria VALOssa 10.1.–10.2.2013 välisen ajan.
Arktikum, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi. (Näyttely on avoinna Arktikumin aukioloaikoina.)

Näyttelyn avaa Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola ke 9.1.2013 klo 18–20.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Kari Huhtamo
Askartie 14b
Helsinki
00700 Finland
+358-(0)400-464255
www.huhtamo.com  
www.tretyakov-huhtamo.com