Arktisuus
Rupert Gladstone is working at the Arctic Centre in Arktikum house. Photo Credits Maria Paldanius

Kasvo: Sulavat napajäätiköt nostavat merenpintaa, mutta meillä on vielä aikaa toimia!

18.10.2018

Jäätikkötutkija Rupert Gladstone toivoo, että nykyinen sukupolvi osaa tehdä oikeita valintoja ja varmistaa, että elinympäristö on suotuisa myös tuleville sukupolville.

Vielä ei ole myöhäistä. Vielä on mahdollista vaikuttaa siihen, mihin suuntaan maapallon ilmasto-olosuhteet kehittyvät. Nykyaikaisten tutkimusmenetelmien avulla ilmastoa ja siinä tapahtuvia muutoksia voidaan tutkia jo niin tarkasti, että edessä siintäviä kehityssuuntia pystytään tietyin reunaehdoin ennustamaan ja jopa ohjaamaan toivottuun suuntaan. Sitä mieltä on ainakin Arktisella keskuksella työskentelevä dosentti Rupert Gladstone, joka on erikoistunut Antarktiksen jäätiköiden tutkimukseen.

– Sosiaalinen media suoltaa paljon valeuutisia ilmastonmuutokseen liittyen ja väärä tieto peittoaa helposti ammattilaisten tietotaidon. On totta, että ihmisen toiminnan myötävaikutuksella ilmastonmuutos on tullut kriittiseen pisteeseen ja edessämme siintää monia vaikeita valintoja. Meidän sukupolvellamme on kuitenkin vielä mahdollisuus tehdä oikeita päätöksiä ja taata suotuisa elinympäristö myös tuleville sukupolville.

Gladstonen mukaan ymmärrys ilmastonmuutoksen ja jäätiköiden sulamisen välisestä yhteydestä vahvistuu, kun muutokset ovat koko ajan selvemmin nähtävillä. Tosiasioita ei käy kiistäminen: merivedet lämpenevät ja merenpinta kohoaa jäätiköiden sulamisen myötävaikutuksella. Gladstone kertoo spekulaatioista, joiden mukaan Antarktiksen sulaminen saattaisi olla paljon nopeampaa kuin mitä aiemmin on luultu. Puhutaan jopa metrin sulamisesta sadassa vuodessa.

– Itse suhtaudun ilmastonmuutoskysymyksiin hyvin akateemisesti, eivätkä ne vaikuta minuun tunnetasolla. Enemmän minua huolestuttavat henkilökohtaiset asiat, kuten se, että lapsiani kiusataan koulussa. Niin ja tietenkin myös globaalit poliittiset katastrofit, kuten Trumpin valitseminen presidentiksi, Gladstone naurahtaa.

ArcticSeaIce-CreditsAriLaakso.jpg
Kuva: Ari Laakso/Arktinen keskus

Englantilaisella Gladstonella ja hänen saksalaislähtöisellä vaimollaan Angelalla on kaksi lasta. Nelihenkinen perhe on liikkuvaa sorttia. Isän työn perässä on muutettu ympäri maailmaa aina Englantia, Australiaa, Saksaa ja Suomea myöten. Gladstone myöntää, ettei perheen kanssa muuttaminen ole aina helppoa. Lähtöä helpottaa se, että päätökset tehdään yhdessä ja kohteeseen tutustutaan etukäteen. Rovaniemeltä kajahti ensimmäinen työkutsu vuonna 2012.

– Asuimme silloin vielä Englannissa, josta olimme miettineet poismuuttoa jo pidemmän aikaa. Arktisessa keskuksessa oli avoin haku globaalimuutoksen tutkimusryhmässä, jonne tarvittiin ammattitaitoista henkilöä tekemään Huippuvuorten jäätiköiden mallinnuksia. Sain pestin ja muutimme Lappiin.

Tällä hetkellä perheen tukikohta sijaitsee Dachsbergin kylässä Etelä-Saksassa kuvankauniilla Black Forestin alueella. Gladstonen mukaan pieni kotikylä sijaitsee niin korkealla merenpinnasta, etteivät liioin nousevat vedet kuin niihin liittyvät uhkakuvatkaan tavoita heitä. Niihin korkeuksiin Gladstone palaa heti kun työjakso Rovaniemellä on ohi, ja sieltä hän ampaisee pian uudestaan Lapin lakeuksille.

– Tällä hetkellä järjestely on sellainen, että teen tutkimusta ja yhteistyötä Arktisessa keskuksessa pääasiassa etämuotoisesti kotoa Saksasta käsin. Säännöllisin väliajoin lennän muutamaksi viikoksi Rovaniemelle, jossa tapaan kollegoita, teen tutkimusta ja opastan alalle erikoistuvia tohtoriopiskelijoita.

Arktinen keskus ja Rovaniemi ovat alusta alkaen näyttäytyneet Gladstonelle kotoisina, lämminhenkisinä ja sydämellisinä paikkoina, jossa ihmiset ja työntekijät ovat kaiken keskiössä. Se näkyy hänen mukaansa erityisesti pienissä yksityiskohdissa.

– Kun tulin tänne ensikertaa töihin, minulta kysyttiin, millaisen työtuolin haluaisin. Sain todella hienon ja ergonomisen tuolin. Koin sen hyvin poikkeuksellisena. Ymmärsin, että täällä ihmistä todella arvostetaan.

Rupert Gladstone

  • Jäätikkötutkimuksen dosentti, erikoisalana tietokonemallinnus
  • Työskentelee globaalimuutoksen tutkimusryhmässä Arktisessa keskuksessa
  • Tutkimusaiheina napajäätiköiden vakaus ja vaikutus meriveden nousuun, jäätiköiden ja meriveden vuorovaikutussuhteet ja jäätiköiden tietokonemallinnus.
  • Motto: ”Kaikki mallit ovat vääriä, mutta jotkut niistä ovat hyödyllisiä.” (All models are wrong, but some are useful)
  • Rupert Gladstonen julkaisuihin ja hankkeisiin voi tutustua Lacris-tutkimustietojärjestelmässä ja Google Scholarissa


Aiheesta järjestetään avoin yleisöluento 24.10.2018 klo 16 Arktikumissa, Rovaniemellä: Stopping the flood – Can we engineer ice sheets and save the homes of a billion people?


Teksti ja pääkuva: Maria Paldanius