Taide ja muotoilu
Ihmisen_jalki-49_yleiso_550px.jpg
Ihmisen jälki -näyttelyn avajaistunnelmia. Kuva: Marko Junttila

Katalogi julkaistu taiteiden tiedekunnan henkilökunnan Ihmisen jälki -yhteisnäyttelystä

6.10.2023

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan henkilökunnan Ihmisen jälki -yhteisnäyttelystä on ilmestynyt sekä painettu että sähköinen katalogijulkaisu. Katalogi esittelee näyttelyn teokset ja teossarjat sekä kaikki näyttelyyn osallistuneet 16 taiteilijaa. Näyttelyyn on mahdollista tutustua Arktikumin Valo- ja Katve-gallerioissa vielä sunnuntaihin 8. lokakuuta asti.

Jokasyksyiseksi perinteeksi muodostuneet taiteiden tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttelyt ja niistä toimitetut katalogijulkaisut avaavat monipuolisesti tiedekunnan taiteen, tutkimuksen ja muotoilun laajuutta yleisölle sekä antavat mahdollisuuden myös opiskelijoille ja henkilökunnalle nähdä minkälaisten taiteellisten kysymysten kanssa opettajat, lehtorit ja professorit painivat.

Tiedekunnan taiteilijat tarkastelivat tämänvuotisen näyttelyn teoksissa inhimillisten jälkien jättämistä – ihmisen jälkeä. Eleet, materiaalit, keinot ja valinnat ovat jälkiä ja jättävät jälkiä. Jäljet jäävät myös taiteen pitkään jatkumoon. Ne saavat merkityksensä aiemmista jäljistä ja niiden tulkinnoista. Jokainen tekijä sai lähestyä teemaa omasta näkökulmastaan ja tarjota enintään kuutta teosta tai teossarjaa näyttelyyn.

Ihmisen jälki -näyttelyn teokset edustavat kuvataiteen lajeja laajasti. Esillä on kuvanveistoa, valokuvaa, piirustusta, maalausta, installaatioita ja mediataidetta. Taideteollisuus ja muotoilu ovat myös edustettuina.


Ihmisen_jalki-intendentti_web.jpg
Ihmisen jälki -näyttelyn kuraattori, Rovaniemen taidemuseon intendentti Aira Huovinen puhumassa avajaistilaisuudessa 16.8.2023. Kuva: Marko Junttila


Näyttelystä julkaistun katalogin on toimittanut taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen. Katalogin graafisen ilmeen ja taiton on toteuttanut graafisen suunnittelun maisteriopiskelija Katri Mänty. Julkaisun saatesanoissa ääneen pääsevät taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen, näyttelyn kuraattorina toiminut Rovaniemen taidemuseon intendentti Aira Huovinen sekä kuvataiteen apulaisprofessori Kalle Lampela taiteiden tiedekunnasta. Teokset katalogiin on kuvannut valokuvaaja Marko Junttila.


Ihmisen_jalki-kansi_web.jpg
Ihmisen jälki -katalogin ulkoasun on suunnitellut Katri Mänty.


Tutustu Ihmisen jälki -näyttelyn sähköiseen näyttelykatalogiin täältä.
Katso tarkemmat tiedot näyttelystä täältä.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP