Naamiotanssi_Juuret_web.jpg
Pellavasta virkattu ”Tornionlaaksolainen” naamio on tanssitaiteilija Anniina Ukkosen ja naamiontekijä Johanna Oksasen yhteistyön tulos. Otos Ukkosen esittämästä naamiotanssista näyttelyn avajaisista 17.8.2022. Kuva: Marko Junttila

Katalogi julkaistu taiteiden tiedekunnan henkilökunnan Juuret-näyttelystä

26.9.2022

Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa elokuussa avautuneesta Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan henkilökunnan Juuret-yhteisnäyttelystä on ilmestynyt painettu ja sähköinen katalogijulkaisu. Katalogi esittelee näyttelyn teokset ja teossarjat sekä kaikki näyttelyyn osallistuneet 26 taiteilijaa.

Jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostuneet taiteiden tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttelyt ja niistä toimitetut katalogijulkaisut avaavat monipuolisesti tiedekunnan taiteen, tutkimuksen ja muotoilun laajuutta yleisölle sekä antavat mahdollisuuden myös opiskelijoille ja henkilökunnalle nähdä minkälaisten taiteellisten kysymysten kanssa opettajat, hanketyöntekijät, lehtorit ja professorit askaroivat.

Tämänvuotisen henkilökunnan yhteisnäyttelyn teemana olivat juuret, joilla viitataan paitsi kotipaikkaisuuteen ja kotiseutuun myös omaa työskentelyä innoittaviin taiteellisiin tai akateemisiin lähtökohtiin.


Juuret_SatuMiettinen_web.jpg
Taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen pitämässä puhetta Juuret-näyttelyn avajaisissa 17. elokuuta. Kuva: Marko Junttila


– Tiedekunnan henkilökunnan näyttelyt voimaannuttavat koko yliopistoyhteisöä. Ne tarjoavat hienon areenan tuoda esiin taiteden tiedekunnan teemoja ja tulkintoja sekä luoda keskustelua monitieteisesti ja -taiteisesti. Ne tarjoavat myös alustan yhteisten juurien kasvattamiselle ja niiden toisiinsa kietoutumiselle, luonnehtii taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen 17. elokuuta pitämässään näyttelyn avajaispuheessa.

Osassa näyttelyn teoksista on nähtävissä myös juurten alkulähteiltä kumpuavia radikaaleja tarkastelutapoja ja näkökulmia. Jokainen tekijä sai lähestyä teemaa omasta näkökulmastaan ja tarjota enintään kuutta teosta tai teossarjaa näyttelyyn.

– Teokset syntyvät tekijän tarpeesta tehdä taidetta ja kun osallistutaan ryhmänäyttelyyn, voidaan näyttelyn teemaa käyttää perspektiivinä, jonka avulla omaa tuotantoa voidaan tarkastella ja löytää sieltä jotakin uutta. Ryhmänäyttelyn teema voi auttaa näkemään omat teokset uudessa valossa, näyttelyn kuraattorina toiminut kuvataiteilija Elisa Alaluusua kiteyttää osuvasti.


ElisaAlaluusua_Juuret_web.jpg
Näyttelyn kuraattori Elisa Alaluusua. Kuva: Marko Junttila


Näyttelykatalogin on toimittanut taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen. Katalogin ja samalla myös näyttelyn graafisen ulkoasun suunnittelusta vastasi graafisen suunnittelun maisteriopiskelija Jutta Luukkonen. Julkaisun saatesanoissa ääneen pääsevät taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen, näyttelyn kuraattori Elisa Alaluusua sekä kuvataiteen apulaisprofessori Kalle Lampela taiteiden tiedekunnasta. Teokset katalogiin on kuvannut valokuvaaja Marko Junttila.

Näyttelyyn on mahdollista tutustua 9. lokakuuta asti Arktikumin Valo- ja Katve-gallerioissa. Näyttelytilaan on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina ti-su 10–18.

Tutustu Juuret-näyttelyn sähköiseen näyttelykatalogiin täältä.


Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi
Uutinen Juuret-näyttelystä yliopiston verkkosivuilla
Juuret-katalogi Issuussa


LY / TTK / LP