Uutiset 2021
Lento-juliste_550px.jpg
Yksityiskohta Josefina Yrjölän suunnittelemasta näyttelyjulisteesta.

Katalogi julkaistu taiteiden tiedekunnan henkilökunnan Lento-yhteisnäyttelystä

5.11.2021

Painettu ja sähköinen katalogi esittelee taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikum-talossa elo-lokakuussa järjestetyn näyttelyn teokset ja teossarjat sekä kaikki näyttelyyn osallistuneet 23 taiteilijaa.

Jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostuneet taiteiden tiedekunnan henkilökunnan näyttelyt ja niistä toimitetut katalogijulkaisut avaavat monipuolisesti tiedekunnan taiteen, tutkimuksen ja muotoilun laajuutta yleisölle sekä antavat mahdollisuuden myös opiskelijoille ja henkilökunnalle nähdä minkälaisten taiteellisten kysymysten kanssa opettajat, lehtorit ja professorit askaroivat.

– Tiedekunnan henkilökunnan yhteinen näyttely on muodostumassa hienoksi perinteeksi lukuvuoden aukaisijana. On tärkeää, että henkilökunta näyttäytyy myös tekijän ja taiteilijan roolissa. Tämä altistaa meidät ja teoksemme keskustelun, mielipiteiden, niistä nousevien tunteiden ja kannanottojen kohteeksi, taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen linjaa 18. elokuuta pitämässään näyttelyn avajaispuheessa.


Satu-Miettinen-puhe_web.jpg
Taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen pitämässä puhetta Lento-näyttelyn avajaisissa 18. elokuuta. Kuva: Marko Junttila


Tämänvuotisen näyttelyn yhteisenä teemana oli Lento. Näyttelyyn osallistuneet taiteilijat saivat kukin lähestyä aihetta omasta näkökulmastaan ja ehdottaa näyttelyyn enintään kuutta teosta tai teossarjaa vuosilta 2019–2021.

– Toiset liihottavat taitolentoa korkealla, tuskin koskaan laskeutuen. Raskastekoisemmat liitävät matalalentoa, jotkut ovat lähes lentokyvyttömiä, eräät peräti pesiytyvät maan povessa. Jokainen teos ilmentää omalla tavallaan ajatuksen lentoa, näyttelyn kuraattorina toiminut pitkän linjan kuvataiteilija Pirjetta Brander kuvailee.

– Keskeistä on vuorovaikutus kaikin mahdollisin keinoin. Siinä on näyttelyn merkitys. Anteliaisuus ja jakaminen ovat sisäänrakennettuina taiteilijuuteen – taideteokset ovat taiteilijan yleisölle antamia lahjoja, Brander tähdentää.


Pirjetta-Brander-puhe_web.jpg
Näyttelyn kuraattori Pirjetta Brander. Kuva: Marko Junttila


Näyttelykatalogin on toimittanut taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen. Katalogin ja samalla myös näyttelyn graafisen ulkoasun suunnittelusta vastasi graafisen suunnittelun maisteriopiskelija Josefina Yrjölä. Julkaisun saatesanoissa ääneen pääsevät taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen, näyttelyn kuraattori Pirjetta Brander sekä kuvataiteen apulaisprofessori Kalle Lampela taiteiden tiedekunnasta. Teokset katalogiin on kuvannut valokuvaaja Marko Junttila.

Seuraava taiteiden tiedekunnan henkilökunnan kuratoitu yhteisnäyttely järjestetään elo-lokakuussa 2022. Tulevan näyttely teema liittyy 9.–11. syyskuuta 2022 Rovaniemellä järjestettävien Valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelmistoon.

Tutustu Lento-näyttelyn sähköiseen näyttelykatalogiin täältä.


Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP