Kati-Leinonen_Jalkikateen_2017_550px.jpg
Kati Leinonen: yksityiskohta teoksesta Jälkikäteen (omakuva), 2017.

Kati Leinosen valokuvanäyttely Arktikumissa esittelee muotokuvan materiaalisia mahdollisuuksia

6.2.2023

Taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikumissa avautuva valokuvataiteilija Kati Leinosen näyttely koostuu taiteilijan viimeisen vuosikymmenen aikana tekemistä valokuvamuotokuvista. Avajaisia vietetään torstaina 9. helmikuuta klo 17–19, ja näyttelyyn pääsee vapaasti tutustumaan Arktikumin aukioloaikoina 18.3. asti. Lämpimästi tervetuloa!

Valokuvataiteilija Kati Leinonen pohtii teoksissaan, mitä kaikkea muotokuva voi olla. Muotokuvaaminen on moniulotteinen tapahtuma. Se on yhteistoimintaa kuvaajan ja kuvattavan välillä. Muotokuvaamisen hetki on yksityinen ja henkilökohtainen mutta toisaalta hyvin paljastava. Se on kohtaaminen, jossa parhaimmillaan syntyy kokemus paitsi jaetusta hetkestä ja tilasta myös katsomisesta, näkemisestä ja nähdyksi tulemisesta. Muotokuvan kohtaamiset merkitsevät Leinoselle samalla oman kohtansa etsimistä yhteisössä ja paikassa.

Näyttely sisältää märkälevymuotokuvia, dokumentaarisia filmille kuvattuja muotokuvia hevosihmisistä Äimärautio-sarjasta sekä tuoreimman Vastapuu-sarjan. Kaikki kolme teoskokonaisuutta nostavat eri tavoin esiin valokuvamuotokuvan tekemisen prosessin materiaalisuuksia.


Kati-Leinonen_Isoaiti_2011_web.jpg
Kati Leinonen: Isoäiti, 2011.


Kati-Leinonen_Kannus_2016_web.jpg
Kati Leinonen: Kannus, 2016.


Leinosen märkälevymuotokuvat (2009–2016) tekevät näkyväksi kuvien tekemisen prosessin, joka sisältää niin valokuvakemikaalien aktiivisen materiaalisuuden kuin työskentelyn fyysisen materiaalisuuden. Kemikaalien materiaalisuus tulee esiin virheinä ja epäpuhtauksina kuvien pinnalla. Nämä jäljet ovat näkyvää mutta hiljaista dialogia syntyneen valokuvaobjektin ja itse kuvan välillä. Osa teoksista on esillä alkuperäisinä metalli- tai lasilaattoina, ja osa on ottanut uusia materiaalisia muotoja suurennoksina.

Äimärautio-sarjan (2015–2017) dokumentaariset muotokuvat ovat syntyneet arkisissa kohtaamisissa yhteisössä, joka on Leinoselle tuttu jo lapsuuden ratsastuskouluajoilta. Muotokuvien ihmisiä yhdistää intohimo hevosiin – ne ovat heille elämäntapa. Äimäraution miljöö sitoo muotokuvat paikkaan ja luo niille viitekehyksen. Muotokuvissa korostuvat kuvaamisen hetki, sen ilmapiiri ja materiaalisuus, jotka luovat kuviin tietynlaisen tunnun. Äimärautio-niminen valokuvataidekirja julkaistiin vuonna 2018, ja se oli yksi Vuoden valokuvataidekirja 2019 -kilpailun finalisteista. Kirjan kannessa oleva Leinosen omakuva nimeltä Jälkikäteen kisasi myös Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2018 -palkinnosta ja oli esillä arvostetussa National Portrait Galleryssä Lontoossa.


Kati-Leinonen_Punaiset-henkselit_2016_web.jpg
Kati Leinonen: Punaiset henkselit, 2016.


Kati-Leinonen_Sky-Blue_2016_web.jpg
Kati Leinonen: Sky Blue, 2016.


Vastapuu – jäämistö -sarja (2020–2023) koostuu Leinosen apen kotitilan jäämistön arkisista esineistä otetuista studiokuvista, miljöö- ja maisemakuvista sekä perhealbumin otteista. Teoksissaan Leinonen hahmottelee muotokuvaa Vastapuu-nimisen kotitilan perustajista Heikistä ja Sylvistä ja pohtii muistin henkilökohtaisuutta sekä suhdetta tilan historiaan.

Näyttely on osa Leinosen työn alla olevaa Lapin yliopistoon tehtävää väitöskirjatutkimusta Muotokuva, materiaalisuus ja valokuvataide. Tutkimuksessaan hän avaa uusia lähestymistapoja representaatiokeskeisen, kuvaan keskittyvän taiteentutkimuksen rinnalle ja kääntää katseen valokuvaamisen tapahtumaan, sen tuottamaan keholliseen kokemukseen ja kuvaustapahtuman materiaalisiin tekijöihin.


Kati Leinonen: Kohtaamisia
– muotokuvan muuttuvat materiaalisuudet
10.2.–18.3.2023
Avajaiset to 9.2.2023 klo 17–19, tervetuloa!


Galleriat Valo, Katve I ja Katve II
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Valokuvataiteilija Kati Leinonen
040 725 2532, kati(at)katileinonen.com
www.katileinonen.com


LY / TTK / LP