• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2006
10.10.2006

Kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnasta ensimmäiset verkkojulkaisut

Kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnasta on ilmestynyt kaksi verkkojulkaisua. Toisessa käsitellään kotiseutuun liittyvien muistojen merkityksiä ja toisessa suon esteettisyyttä.

Tutta Leskisen julkaisu Kotiseudun transformaatio matkakohteeksi. Esinemuistojen kertomusanalyysi käsittelee kotiseudun esineisiin liittyvien muistojen merkityksiä kotiseutukuvan rakentumisen kannalta. Julkaisussa kysytään mm. millaisia ovat esinemuistojen merkitykset yhtäältä esineen arkikäyttöä kuvaavissa tarinoissa ja toisaalta esineen matkailulliseen käyttöön liittyvissä kuvauksissa. Mikä on esineen asema museoituna objektina ja millaista kotiseutukuvaa välitetään matkailijoille näytteille asetettujen esineiden kautta?

Esinemuistot ovat tarinoita työnteosta, sankaruudesta sekä taidoista, joita menneisyyden arjen katsottiin kotiseudun ihmiseltä edellyttäneen. Tietoisuus juurista ja menneisyydestä vahvistaa matkailuyrittäjän paikallisidentiteettiä ja on kotiseudulla harjoitettavan matkailutoiminnan oikeutus ja perusta.

Anne Kivelän julkaisussa Suo vetää puoleensa. Esteettisen suokokemuksen mahdollisuudet matkailussa pohditaan, miten suon esteettisyys voisi palvella matkailua. Julkaisussa tarkastellaan suomalaisen suon esteettisyyttä mm. kulttuurisena mielen maisemana ja ruumiillisena maisemana keskittyen siihen, mitä näemme, kuulemme, haistamme, maistamme ja tunnemme suolla; millaisia mielikuvia meillä on soista ja miten liikkuminen vaikuttaa maiseman rakentumiseen.

Estetiikka voi auttaa suomatkailun onnistumista yhdistämällä aisteihin perustuvan, kuvitteellisen, tunteellisen ja tiedollisen sitoutumisen ympäristöön. Esteettisten tekijöiden esille tuonti rikastuttaa yksilöllistä ja kollektiivista suokuvaa ja lisää näin soiden kiinnostavuutta myös potentiaalisten matkailijoiden joukossa.

Julkaisut ovat ensimmäiset Lapin yliopiston kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnan elektroniset julkaisut. Molemmat ovat erinomaisin arvosanoin arvosteltuja pro gradu -tutkielmia ja ne on tehty matkailututkimuksen oppiaineeseen. Tutkielmat kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta: http://www.ulapland.fi/unipub  

Lisätietoja:
Tutta Leskinen
Puhelin 040 702 7442
Anne Kivelä
Puhelin 040 594 8070

LaY/Viestintä/OT

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK