Taide ja muotoilu
hiekkala_mule_550px.jpg
Ossi Hiekkala: Yksityiskohta M.U.L.E. -lautapelin kuvituksesta. 2015. Digitaalinen kuvitus.

Käyttökuvien monia mahdollisuuksia, maalauksia ja grafiikkaa arkisten asioiden syvemmistä merkityksistä sekä nuorten kaksisuuntaista kotoutumista

27.9.2018

Syksyn toinen näyttelykokonaisuus taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avautuu maanantai-iltana 1. lokakuuta klo 18–19.30. Gallerioissa Kilo, Hämärä, Lyhty ja Kopio nähdään käyttökuvien laajaa kirjoa esittelevä Pohjoinen kuvitusnäyttely Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelman ja ArcticShell-hankkeen järjestämänä. Seinä-galleriassa nähdään Tanja Koistisen tavallisten arkisten asioiden syvempiä merkityksiä pohdiskelevia maalauksia ja grafiikkaa vuosilta 2014–2018. Galleria Kajossa esitellään Taidevaihde – Nuorten kaksisuuntainen kotoutuminen 2016–2018 -hankkeen toimintaa Maria Huhmarniemen kokoamassa näyttelyssä. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan F-talon värikkääseen näyttelytarjontaan syyssateiden keskellä!


Galleriat Kilo, Hämärä, Lyhty ja Kopio

Pohjoinen kuvitusnäyttely
2. – 18.10.2018
Avajaiset maanantaina 1.10.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Käyttökuvien moninainen kenttä esittäytyy erilaisina sovelluksina ja tekniikoina Kilo, Hämärä ja Lyhty -gallerioihin levittäytyvässä kuvitusnäyttelyssä. Esillä on muun muassa sanoma- ja aikakauslehtien, pelien sekä kirjojen kuvitusta.

Galleria Kilossa voi tehdä aikamatkan Minna Ainoan kuvittaman teoksen myötä. Mystery – Style Traveller -kirjan piirroksissa päähenkilö seikkailee muodin eri aikakausilla. Kirjan kuvituksia esittelee myös kirjailija ja kuvittaja Saku Heinänen, joka on tänä syksynä aloittanut opinnot Lapin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Monipuolinen kuvittaja Ossi Hiekkala, graafisen suunnittelun alumni, esittäytyy lautapelien kuvituksillaan, jotka on näyttelyyn toteutettu julistekoossa.


hiekkala_honshu_web.jpg
Ossi Hiekkala: Yksityiskohta Honshu -lautapelin kuvituksesta. 2016. Digitaalinen kuvitus.


Näyttelystä voi löytää myös monenlaisia ilmaisutekniikoita. Graafikko Miila Kankaanranta kuvittaa artikkeleita Lapin Kansaan muovailuvahalla, ja tutkija Sisko Ylimartimon satukuvitusten pohjana ovat esinekollaasit. Emma Rask piirtää sarjakuvat pelkällä tussilla, mutta julisteita hän on jatkanut kuvankäsittelyn keinoin.


kankaanranta-web.jpg
Miila Kankaanranta: Yksityiskohta kuvituksesta artikkeliin Työasennot. Julkaistu Lännen Media -yhteistoimituksen 11 osakaslehdessä. 2017. Muovailuvaha, valokuva.


Paikallisista suunnittelijoista mukaan on kutsuttu Ulla Etto, jonka ilmeikkäitä karikatyyrejä ja historiaan liittyviä tietokuvituksia on koottu Galleria Lyhtyyn.


ulla_etto_web.jpg
Ulla Etto: Sauli. Kuvitus Kaleva-lehteen, 2012. Lyijykynä ja kuvankäsittelyohjelma.


Galleria Hämärässä on kattaus graafisen suunnittelun opiskelijoiden ja opettajien töitä. Osa opiskelijoiden töistä on myös julkaistu, kuten Esa-Pekka Niemen kuvitukset Apu-lehdessä ja Mikko Roinisen piirros kangaskassin painatuksena. Emma Chudoban kuvitus tuotteistettiin, kun hän sijoittui toiseksi Come to Finland -julistekilpailussa.

Kurssityöt havainnollistavat, miten saman tehtävän pohjalta voi päätyä hyvin erilaisiin ratkaisuihin. Volver -elokuvalle ovat suunnitelleet julisteita Tirsa Toivonen, Ella Jokinen ja Helmi Hakuri. Makeisalan yrityksiä brändäsivät Jutta Mykrä, Tom Serratti ja Sally Luhta. Yritysten tarinoihin perustuvat tuotteet Taika-suklaa, Turkish Delight ja Juhannustaika nostavat veden kielelle!

Näyttelyä täydentävät graafisen suunnittelun opettajat Leena Raappana-Luiro, Jukka Kiviniemi ja Silja Nikula. He myös kommentoivat estottomasti toistensa teoksia. Muihinkin näyttelyteoksiin on sijoitettu arvioivia lauselmia, joita tekijä on kuullut työstään – keskeneräisenä tai valmiina. Näillä on tarkoitus kiinnittää katsojan huomio suunnittelun prosessiin, joka sisältää monia vaiheita ja valintoja. Kuvan tekijä punnitsee työn soveltuvuutta viestintätavoitteeseen, ennakoi yleisön tulkintaa ja käy neuvotteluja asiakkaan kanssa. Tavallisesti yleisö näkee vain valmiin teoksen.

Galleria Kopiossa esitellään visuaalista viestintää, joka on suunniteltu osallistavaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä tutkivalle Promeq-hankkeelle. Esillä on animaatioita ja julisteita sekä visuaalisuutta tarkasteleva tieteellinen posteri. Suunnittelijoina Tea Nevanperä ja Silja Nikula.

Kuvitusnäyttelyn järjestävät yhteistyössä Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelma sekä ArcticShell-hanke. Ennen näyttelyn avajaisia maanantaina 1.10. järjestetään myös kuvitusaiheinen seminaari yliopiston Esko ja Asko -salissa klo 9–16. Seminaarissa luennoi kuvittamisen ammattilaisia ja tutkijoita. Tutustu seminaarin ohjelmaan tarkemmin täältä.

Lisätietoja:
Graafisen suunnittelun professori Silja Nikula,
silja.nikula(at)ulapland.fi
+358 40 484 4395

Pohjoinen kuvitusseminaari 1.10. klo 9–16
Esko ja Asko -sali, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Seminaari on avoin kaikille, tervetuloa!


Galleria Seinä

Tanja Koistinen: Normaali
2. – 18.10.2018
Avajaiset maanantaina 1.10.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


tanja_koistinen_web.jpg
Tanja Koistinen: Tyhjä. 2016. Öljyväri levylle, 50 x 55 cm.


Tanja Koistisen taidenäyttely Normaali esittelee vuosien 2014–2018 aikana tehtyjä maalauksia ja grafiikkaa. Teokset keskittyvät valoon, tutkien tavallisten asioiden syvempää merkitystä ja hetkeen keskittymistä. Koistisen näyttely reagoi nykyajan maailmankuvaan ja ihmiskuvaan, jotka taiteilija kokee täytenä ja spektaakkelimaisena.

Tanja Koistinen on 34-vuotias taiteilija Lapista. Tuotantonsa päämediana hänellä ovat maalaukset sekä grafiikan eri tekniikat. Tällä hetkellä Koistinen keskittyy julkisen- ja ympäristötaiteen eri muotoihin opiskellen soveltavan kuvataiteen maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.

Näyttelyn teokset ovat myytävänä.

Lisätietoja:
Tanja Koistinen
tankoist(at)ulapland.fi
+358 46 893 0574


Galleria Kajo

Maria Huhmarniemi: Taidevaihde
2. – 18.10.2018
Avajaiset maanantaina 1.10.2018 klo 18.00

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


taidevaihde1_web.jpg
Kuva: Karoliina Paatos, 2018.

Avoimia ja iloisia nuoria. Varautuneita ja sulkeutuneen oloisia nuoria. Puheensorina ja hymyileviä kasvoja. Hiljaisuus ja alaspäin käännettyjä katseita. Yhteisymmärrystä ja väärinymmärryksiä. Yhteen hiileen puhaltamista ja neuvotteluja. Taiteellista työskentelyä materiaaleineen ja työvälineineen – nämä kokemukset ovat Taidevaihde-hankkeesta.

Nuorten taidetyöpajat ovat olleet näkyvin osuus Taidevaihde – Nuorten kaksisuuntainen kotoutuminen 2016–2018 -hankkeessa. Pajojen ohjaajia ovat olleet Lapin taiteilijaseuran ja Monitaideyhdistys Pisteen rekrytoimat taiteilijat sekä Lapin yliopiston opiskelijat. Ohjaajista ja osallistujista osa on ollut kantasuomalaisia ja osa maahanmuuttaneita. Maahanmuuttajat ovat olleet sekä pakolaistaustaisia ihmisiä että heitä, jotka ovat tarttuneet kansainvälistymisen mahdollisuuksiin ja muuttaneet esimerkiksi opiskelun, työn ja ihmissuhteiden vuoksi. Näyttelyssä esitellään Taidevaihde-hankkeen toimintaa. Esillä on Miina Alajärven dokumenttivideo ja Karoliina Paatoksen dokumenttivalokuvia.


taidevaihde3_web.jpg
Kuva: Karoliina Paatos, 2018.


Käytännön kehittämistyön rinnalla Taidevaihde-hanke on sisältänyt reflektointia sekä analyyttistä ja käsitteellistä kehittämistä, ohjausta ja arviointia. Lapin yliopiston professorit, opettajat ja tutkijat ovat paneutuneet kaksisuuntaisen kotoutumisen menetelmiin ja taustalla vaikuttaviin arvoihin ja paradigmoihin sekä sosiaalityön, kuvataidekasvatuksen ja taidemaailman yhteistyöhön. Mirja Hiltunen, Merja Laitinen ja Enni Mikkonen ovat käsitelleet kokemuksia tutkimuksissaan ja myös opiskelijat ovat osallistuneet tutkimukselliseen kehittämiseen pro gradu -tutkielmissaan. Näyttelyn avajaisissa julkaistaan myös hankkeen loppujulkaisu.

Taidevaihde-hankkeen toteuttajina ovat olleet Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen pääaine, Lapin yliopiston sosiaalityön oppiaine, Lapin taiteilijaseura ja Monitaideyhdistys Piste. Hankeen projektipäällikkönä toimi vuodesta 2016 kesään 2018 taiteilija Ninni Korkalo ja viimeisenä syksynä yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi. Hankkeen rahoittajia ovat olleet Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Lapin yliopisto, Monitaideyhdistys Piste ja Lapin taiteilijaseura.

Lisätietoja:
Maria Huhmarniemi
maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi
+358 40 763 9948



LY / TTK / LP