Raimo Kaasilan, Raimo Rajalan ja Kari E. Nurmen toimittama Narratiivikirja – menetelmiä ja esimerkkejä -teos valottaa kerronnallisten tutkimusmenetelmien käyttöä käyttäytymis- ja yhteiskuntatieteissä.
Teos on syntynyt Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Oppimisen, opiskelun ja opetuksen tutkimuskeskuksessa Ounaksessa. Teoksen kirjoittajat edustavat kasvatustieteen lisäksi sosiologista, psykologista ja kielen tutkimuksen näkökulmaa. Kirja on tarkoitettu erityisesti graduntekijöille ja jatko-opiskelijoille, mutta siitä on hyötyä myös opinnäytetyön ohjaajille ja tutkijoille. Teoksen on kustantanut Lapin yliopistokustannus.
Kirja koostuu seitsemästä artikkelista. Taina Rantala analysoi, millaisia tarinoita kuvat välittävät ja kertovat koulusta. Soili Paananen tarkastelee saksalaisen elämäkertatutkimuksen juuria sekä elämäkerrallis-narratiivisen haastattelun analysoinnin vaiheita. Raimo Kaasila yhdistää artikkelissaan useita narratiivisia lähestymistapoja tutkiessaan luokanopettajaopiskelijoiden matemaattisia elämäkertoja. Ulla-Maija Salo tarkastelee keskustelunanalyysin lähtökohtia, kertomusten performatiivisuutta ja Goffmanin puheenanalyysiin liittyviä ideoita. Merja Laitisen ja Tuula Uusitalon artikkeli käsittelee narratiivista lähestymistapaa traumaattisten elämäntapahtumien tutkimuksessa. Seija Tuovila tarkastelee kielentutkijan mahdollisuuksia määritellä tunnesanojen semanttisia merkityksiä. Lopuksi Matti Laitinen esittelee menetelmän, jonka avulla voidaan kuvata yrityksissä ja muissa organisaatioissa tapahtuvia muutoksia.
Narratiivikirjan julkistaminen tapahtuu Ounaksen teemasymposiumin yhteydessä keskiviikkona 3. joulukuuta klo 15.30 alkaen LS 18:ssa. Kirjan toimittajat ja neljän artikkelin kirjoittajat ovat paikalla esittelemässä teosta. Tilaisuudessa on glögitarjoilu.
Lisätietoja:
Dosentti Raimo Kaasila
Puhelin 016 341 2407
Professori Raimo Rajala
Puhelin 016 341 2413