Uutiset 2012

Keskustelutilaisuus pohjoisen katoavasta paikallisuudesta

19.1.2012

Barents Caféssa jatketaan lappilaisten aiheiden parissa torstaina 26.1.2012. Kaikille avoin keskustelutilaisuus pohjautuu Lapin maakuntamuseossa esillä olevaan Patrick Husen näyttelyyn Realms of Belonging – Kuulumisen ulottuvuuksia, johon pääsee nyt tutustumaan ilmaiseksi. Tilaisuudessa Lapin yliopiston lehtori, kasvatustieteen tohtori Seija Keskitalo-Foley tarjoaa feministisiä näkökulmia lappilaiseen nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.

Näyttelyn esittelee vt. näyttelyamanuenssi Ulla Viitanen, ja tilaisuuden juontaa Lapin maakuntamuseon intendentti Hannu Kotivuori. Kommenttipuheenvuoron esittää Arktisen tiedekeskuksen tiedetoimittaja Ari Laakso. Tilaisuus pidetään klo 16.00–17.30 Lapin maakuntamuseon vaihtonäyttelysalissa Arktikumissa Rovaniemellä.

Seija Keskitalo-Foley työskentelee yliopistonlehtorina sekä feministisen kasvatus- ja koulutussosiologian dosenttina Lapin yliopistossa. Hänen tutkimusaiheenaan on ollut Lapin maaseudun naisten elämänkerrat ja naisten aikuisopiskelu. Kasvatustieteiden tohtoriksi Keskitalo-Foley väitteli vuonna 2004. Tällä hetkellä hän tutkii nykypäivän lappilaisten naisten arkea.

Norjalainen Patrick Huse (s. 1948) tunnetaan kansainvälisesti yhtenä merkittävimpänä globalisaatiota sekä ihmisen ja ympäristön suhdetta töissään käsittelevänä taiteilijana. Nyt esillä oleva näyttely nostaa esille ajankohtaisen ja yhteiskunnallisen aiheen pohjoisten paikallisyhteisöjen kulttuurien hiipumisesta ja niiden erityispiirteiden menettämisestä. Taiteilija haluaa herättää keskustelua arktisilla alueilla tapahtuvan voimakkaan muutoksen ja paikallisuuden merkityksestä pohjoisen ihmisten identiteetille. Näyttely koostuu Husen taiteilijakirjaprojektin valokuvista ja kahdeksan asiantuntijan kirjoittamista pohdinnoista paikallisyhteisöihin liittyen. Näyttely on esillä ja kirja myynnissä Lapin maakuntamuseossa 29.1.2012 saakka.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilun vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista tiistaihin 24.1.2012 mennessä sähköpostilla heini.rosqvist(at)ramk.fi tai puh. 020 798 5512.

Taustaa
Tilaisuus on osa Barents Café -keskustelutilaisuuksien sarjaa, jonka järjestävät yhteistyössä Lapin korkeakoulukonsernin ESR-rahoitteinen ThinkBarents-hanke, Arktisen keskuksen tiedeviestintä ja Lapin maakuntamuseo. Tilaisuuksien teemat vaihtelevat Barentsin ja koko arktista aluetta koskevien ajankohtaisten kysymysten mukaan.

Lisätiedot:
Lapin maakuntamuseon vt. näyttelyamanuenssi Ulla Viitanen, ulla.viitanen(at)rovaniemi.fi, puh. 016 322 8577