SLAY_Pappa-ja-mie_550px.jpg
Yksityiskohta Jenna Junturan teoksesta Pappa ja mie. 2024. Akvarellimaalaus.

Kevään viimeiset näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

7.5.2024

Vielä kolme uutta näyttelyä avautuu näyttelykevään 2024 päätteeksi taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 13. toukokuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan kevään viimeiseen näyttelykattaukseen!

Gallerioissa Hämärä, Kajo, Kilo, Kopio, Lyhty ja Seinä avautuu kuvataiteen aineopintojen opiskelijoiden SLAY-yhteisnäyttelykokonaisuus. Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat ovat työskennelleet omista mielenkiinnonkohteistaan käsin, mutta heidän tekemistään yhdistää taipumaton asenne taiteen tekemistä kohtaan.

Galleria Kellarissa nähdään tanssijoiden liikekieltä, ilmaisua sekä näiden yhdessä luomaa tunnelmaa tarkasteleva Susanna Salorannan Hetken eleet -valokuvanäyttely.

Galleria Yhdyskäytävään tulee esille muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelman opiskelijoiden Arctic Pride X MUTE -projektin aikana suunnittelemaa ja toteuttamaa kantaaottavaa muotia valokuvin esittelevä Category is Arctic Pride -näyttelykokonaisuus.

Näyttelyt ovat esillä 6. kesäkuuta asti.




Galleriat Hämärä, Kajo, Kilo, Kopio, Lyhty ja Seinä

SLAY
– Kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden yhteisnäyttely
14.5.–6.6.2024
Avajaiset maanantaina 13.5.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


SLAY_katriinanpyora_web.jpg
Elsa Häkkinen: Katriinanpyörä. 2024. Sekatekniikka.


SLAY on kuvataiteen aineopintoihin kuuluvan Taiteellinen ajattelu ja ilmaisu -kurssin opiskelijoiden luoma näyttelykokonaisuus. Näyttelyn nimi SLAY kuvaa taipumatonta asennetta taiteen tekemiselle. Raskaan vuoden, kirvelevien vastoinkäymisten ja sieltä ylös ponnistamisen jälkeen eteemme avautuu upea, merkityksiä, taitoa ja onnistumisia hehkuva näyttelykokonaisuus. Ääretön ylpeys, itsensä ylittäminen ja ahkera taiteellinen tekeminen tiivistyy materiaalien ja tekniikoiden runsaudessa kylpevän kokonaisuuden myötä yhteen sanaan: SLAY.

Jokainen on työskennellyt vuoden aikana omista mielenkiinnonkohteistaan käsin. Elsa Häkkinen ja Jonna Riekki ovat antautuneet kurssin varrella leikkisän ja kokeilevan luomisprosessin vietäviksi. Häkkisen VV CONVERTIBLE -sarjan teokset ovat sekatekniikan kollaaseja, joissa seikkailee fanikulttuurin sivuilta poimittu hahmo. Riekkiä sen sijaan inspiroivat tahrat, kokeilu ja lotraaminen. Lähre-teos muistuttaa massiivisen kokonsa välityksellä, että veri ja vuoto ovat luonnollinen osa elämää. Ulriika Mutasen värityskirjakokonaisuus Laulu Satumaasta on sukellus jännien ja mystisten asioiden äärelle.


SLAY_Armi-Smura_web.jpg
Armi Smuran teoskokonaisuuden prosessin vaiheita. Kuva: Armi Smura


Veera Porkolan taidokkaiden saviveistosten aiheena ovat unet ja niiden pumpulisten pilvilinnojen taakse kätkeytyvä synkkä levottomuus. Mimma Helsen sekatekniikalla toteutettu kokonaisuus kumpuaa sen sijaan koiran hankkimisen jälkeisistä puppy blues -tuntemuksista. Jenna Juntura pohtii teoskokonaisuudessaan lapsuuden muistoja ja niiden häilyvyyttä. Rilla Talvion useita tekniikoita yhdistelevä kokonaisuus Konstruktio pohtii niin ikään muistojen kerroksellisuuden tematiikkaa.

Luonnosta kumpuavat teemat ovat olleet keskeinen osa monien työskentelyä. Eeva Huuhtanen herättää jo kertaalleen hylätyn materiaalin uudelleen eloon ihmisten välisiä jännitteitä tutkivan teoksensa pinnalla. Pohjoista luontosuhdetta lähestytään Tiina Lappalaisen teoksissa guassein ja öljypastellein. Jessica Nevalan grafiikasta ja tekstiilitaiteesta koostuva teossarja keskittyy ilmastonmuutokseen ja siitä seuraavien sään ääri-ilmiöiden ilmaisemiseen taiteen keinoin. Teokset herättävät katsojan pohtimaan ympäristön haavoittuvuutta ja ihmisten vaikutusta siihen. Myös Armi Smura käsittelee luonnon suojelemiseen liittyviä teemoja yhteisöllisen prosessin kautta syntyneessä valokuvasarjassaan Outdoor Girl Secret Magic. Roskista, esineistä ja kauniista luonnon asioista tehdyt asetelmat muistuttavat, että vakavienkin asioiden äärellä voi pitää hauskaa.

Näyttelyn taiteilijoina toimivat Mimma Helse, Eeva Huuhtanen, Elsa Häkkinen, Jenna Juntura, Tiina Lappalainen, Ulriika Mutanen, Jessica Nevala, Veera Porkola, Jonna Riekki, Armi Smura ja Rilla Talvio. Opintojakson ohjaajina ovat olleet Kalle Lampela, Juha Mytkäniemi ja Matti Tainio. Näyttelyn kulisseihin ja itse taiteilijoihin voi käydä tutustumassa lisää Instagramissa @kuvataiteen_sivuaine -tililtä.

Lisätietoja:
Juha Mytkäniemi, juha.mytkaniemi(at)ulapland.fi
Matti Tainio, matti.tainio(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Susanna Saloranta:
Hetken eleet
14.5.–6.6.2024
Avajaiset maanantaina 13.5.2024 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Saloranta_Laura_web.jpg
Susanna Saloranta: Laura. 2024. Digitaalinen valokuva.


Valokuvanäyttely Hetken eleet on taiteellinen liiketutkimus. Näyttelyn valokuvat tarkastelevat tanssijoiden liikekieltä, ilmaisua sekä näiden yhdessä luomaa tunnelmaa.

Tanssi on hetki itsensä ilmaisulle. Inspiraatio kuljettaa, liike virtaa sulavasti kehon osasta toiseen, muodostaen kiinnostavia muotoja ja linjoja. Näitä ainutlaatuisia hetkiä, joissa eleet ja ilmaisu kohtaavat, Saloranta on halunnut valokuviinsa tallentaa. Kuvat nostavat esiin tanssijoiden persoonallisen tyylin ja liikekielen. Näyttelyn teokset on kuvattu ja käsitelty digitaalisesti.

Susanna Saloranta opiskelee taiteen maisteriksi pääaineenaan graafinen suunnittelu. Hetken eleet -näyttely on valokuvauksen sivuaineen lopputyö.

Lisätietoja:
Susanna Saloranta, susalora(at)ulapland.fi



Galleria Yhdyskäytävä

Category is Arctic Pride
– kantaaottavaa muotia
14.5.–6.6.2024
Avajaiset maanantaina 13.5.2024 klo 18–19.30

E- ja F-talon välinen yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Category_is_arctic_pride_web.jpg


Noa Aution suunnittelema asukokonaisuus. Kuva: Jani Wathén, 2024.


Category is Arctic Pride -valokuvanäyttely esittelee muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelman opiskelijoiden Arctic Pride X MUTE -projektin aikana suunnittelemaa ja toteuttamaa kantaaottavaa muotia.

Luomusten lähtökohtana on muodin ja aktivismin yhdistäminen. Valokuvissa esillä olevat asukokonaisuudet esittelevät opiskelijoiden näkökulmia sukupuolittuneiden roolien ja yksilöllisten identiteettien ilmaisemiseen pukeutumisen ja muodin avulla. Näyttelyn teokset juhlistavat monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä herättävät keskustelua sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta Lapissa.

Näyttely koostuu yhdeksän suunnittelijan muotiluomuksista otetuista valokuvista. Näyttelyssä esiteltävien töiden takana ovat muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelman opiskelijat Aliisa Turunen, Helmi Wacklin, Anne Oksanen, Kati Kosonen, Noora Kyngäs, Mico Ekberg, Noa Autio, Oili Juvonen ja Tanya Koivisto. Projektin ohjaamisesta ja näyttelyn kuratoimisesta on vastannut muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelmasta yliopisto-opettaja Jani Wathén, yliopistonlehtori Karoliina Laxström ja yliopistonlehtori Johanna Oksanen.

Projekti on toteutettu osana Arctic Pride 2024 -juhlaviikkoa, jolloin kuvissa olevat asukokonaisuudet olivat esillä Arctic Pride X MUTE -yhteistyömuotinäytöksessä maaliskuussa 2024.

Lisätietoja:
Jani Wathén, jani.wathen(at)ulapland.fi
Karoliina Laxström, karoliina.laxstrom(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP