Lapin yliopiston sosiologian professori Asko Suikkanen tarkasteli Yliopistojen työsuojelupäivillä Rovaniemellä työelämän muutoksia, työssä jaksamista ja työtapaturmien yhteyttä talouden yleiseen kehitykseen.
Professori Asko Suikkasen mukaan sosiaalisen pääoman käsite oli 1990-luvun muotikäsite yhteiskuntatieteissä. Käsite voisi olla käyttökelpoinen myös nykyisen työsuojeluajattelun- ja -toiminnan kehittämisessä. Mielenkiintoinen kysymys on, tulisiko työsuojelun kohteena olla laaja-alainen käsite työympäristö vai suppeammin eri henkilöstöryhmien työhyvinvointi. Populismia tässä keskustelussa ovat edustaneet painotukset, joissa sosiaalinen pääoma on nostettu yhdeksi ratkaisuksi hyvinvoinnin erilaisiin ongelmiin.
- Sosiaalisen pääoma-käsitteen viehättävyyteen on vaikuttanut sen laaja-alaisuus ja innovatiivisuus. Voisi olettaa, että sosiaalisen pääoman käsite on käyttökelpoinen työympäristön kehittämisen kannalta, koska se saa pohtimaan, minkälainen toimintaympäristö johtaa työsuojelun kannalta entistä parempiin tuloksiin ja henkilöstön kasvaneeseen hyvinvointiin, Suikkanen sanoi.
Asko Suikkanen käsitteli puheenvuorossaan myös työtapaturmien yhteyttä talouden yleiseen kehitykseen. Suikkasen mukaan työtapaturmien kehitys on irrottautunut talouden vahvasta sidoksesta 1990-luvun lopulla.
- Raha ja kustannukset työnantajien kiristyneen kilpailun olosuhteissa ovat mielestäni tapaturmakehitykseen voimakkaasti vaikuttava tekijä. Suurten globalisoituvien yritysten toiminnassa kustannuksiin, tuotannon sujuvuuteen ja tuottavuuteen on kiinnitetty paljon huomiota. Tällöin voimme ainakin olettaa, että eurot ovat puhuneet työtapaturmien vähentämisen puolesta, Suikkanen arvioi.
Suikkasen mukaan työväensuojelusta tultiin 1970-luvulla työsuojeluun ja nyt tulisi siirtyä työyhteisöjen kehittämiseen. Keskeisiä tekijöitä tässä uudessa tilanteessa ovat henkilöstön aktiivisuuden kehittäminen, monien toimijoiden yhteistyöverkostojen luominen työpaikoille sekä luottamusta lisäävien toimien ja kumppanuuden kehittäminen työyhteisöissä.
- Työsuojelun alue on tulevaisuudessa ilmeisesti siirrettävä työnteon riskeistä työyhteisöjen laadun vaikutusten tutkimiseen, konsultoimiseen ja innovaatiotyöhön, jossa keskeistä on tarkastella henkilöstön työhyvinvointia, Suikkanen sanoi.
Professori Asko Suikkasen puheenvuoro kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.ulapland.fi/tyosuojelupaivat
Lisätietoja:
Asko Suikkanen
Puhelin 040 - 544 2744
Sähköposti Etunimi.Sukunimi@ulapland.fi
Lapin yliopisto/viestintä/Olli Tiuraniemi