• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2006
4.9.2006

Kohti uutta korkeakoulupolitiikkaa

Opetusministeriön tervehdyksen Lapin yliopiston 28. lukuvuoden avajaisiin toi tiedepolitiikan yksikön johtaja Anita Lehikoinen. Tervehdyksessään hän käsitteli mm. alueellisen korkeakoululaitoksen haasteita ja yhteistyötä.

Lehikoisen mukaan menestyäkseen kansainvälisessä toimintaympäristössä yliopistojen on panostettava toiminnassaan jatkuvaan laadun parantamiseen, vaikuttavuuden vahvistamiseen sekä kansainvälistymiseen. Yliopistojen ja niiden yksiköiden on oltava riittävän suuria ja hyvin resurssoituja, jotta niissä voidaan tehdä laadukasta ja uskottavaa tutkimusta ja tutkijakoulutusta. 

Lehikoisen mukaan alueellisesti kattavan korkeakouluverkon ylläpito on johtanut siihen, että kaikkien korkeakoulujen, myös yliopistojen voimavarat ovat sirpaleiset, eikä riittävän vahvoja yksiköitä ole juurikaan syntynyt.

– Suomessa on toistaiseksi liian monta yksittäistä yliopistoa ja ammattikorkeakoulua, ja niiden sisällä liian pieniä yksiköitä, Lehikoinen sanoi.

Yliopistoja ja ammattikorkeakouluja on kehitetty liiaksi toisistaan irrallisina. Nyt on aika katsoa korkeakoululaitoksen kokonaisuutta. Tällaiseen tarkasteluun Lapissa näyttäisi olevan suurta valmiutta.

– On hyväksyttävä se tosiasia, että korkeakoululaitoksessa tapahtuu jatkuvaa kehitystä, eikä mikään malli saa muodostua niin pyhäksi, että sen muuttamisesta ei saisi puhuakaan, Lehikoinen sanoi.

Lehikoisen mukaan duaalisuus ei edellytä välttämättä kaikilla maamme alueilla erillisiä instituutioita eikä edes kaikkien toimintojen erillisyyttä.

– On nähtävissä, että korkeakoulujen sektorirajat ylittävä, hyvinkin pitkälle menevä yhteistyö, kuten esimerkiksi opettajien, tukipalvelujen ja infrastruktuurin yhteiskäyttö voi tuoda suurta etua laadun kehittymisen ja toiminnan taloudellisuuden näkökulmasta monissa osissa maatamme, Lehikoinen sanoi.

Mitä tehdä? Miten säilyttää alueellisesti vahva korkeakoulutarjonta ja samalla vastata kovenevaan kansainväliseen kilpailuun? Lehikoinen kyseli ja vastasi.

– Profiloitumalla ja keskittymällä omille vahvuusalueille sekä kasvattamalla yksikkökokoa. Vastaukset edellyttävät rohkeita päätöksiä kaikilla tasoilla, eikä sellaisia ole helppo tehdä, Lehikoinen ennakoi.

Anita Lehikoisen puhe kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: http://www.ulapland.fi/avajaiset2006   

Lisätietoja:
Johtaja Anita Lehikoinen
Opetusministeriö, tiedepolitiikan yksikkö
Puhelin 040 518 4891
Sähköposti anita.lehikoinen@minedu.fi

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK