Koivurova kutsuttu Kanadaan arvioimaan arktisen politiikan tulevaisuutta
28.9.2011
Canadian International Council (CIC) -järjestö on kutsunut tutkimusprofessori Timo Koivurovan Kanadan Ottawassa 5. lokakuuta järjestettävään kokoukseen arvioimaan arktisen politiikan tulevaisuutta.
CIC-järjestöllä on merkittävä rooli Kanadassa, ja sen suositukset ovat vaikuttaneet usein Kanadan ulkopolitiikkaan. Ottawan kokoukseen osallistuu Kanadan eri ministeriöiden johtavaa virkamiehistöä, jotka tekevät päätöksiä Kanadan arktisesta politiikasta. Koivurovaa on pyydetty arvioimaan kokouksessa niin sanottujen ei-Arktisten valtioiden asemaa Arktisessa neuvostossa. Tällä hetkellä ne voivat olla neuvostossa vain tarkkailijoita.
– Ongelma on, että Arktiseen neuvostoon on tungosta. Pysyvän tarkkailijan asemaa ovat hakeneet Euroopan unioni, Italia, Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Lisäksi halukkuutensa ovat ilmaisseet Intia ja Brasilia. Tähän mennessä yhdellekään hakijoista ei ole vielä annettu pysyvän tarkkailijan asemaa. Tähän mennessä ainoastaan 6 EU:n jäsenvaltiota on saanut pysyvän tarkkailijan aseman Arktisessa neuvostossa, Koivurova toteaa.
Arktinen neuvosto on kahdeksan Arktisen valtion yhteistyöelin, johon kuuluvat Pohjoismaiden lisäksi Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Lisäksi alueen alkuperäiskansoilla on ainutlaatuinen asema tässä valtioiden välisessä foorumissa: ne ovat pysyviä osallistujia, ja istuvat esimerkiksi ministerikokouksissa samassa pöydässä ministerien kanssa. Valtiot voivat tehdä päätöksiä vasta konsultoituaan arktisia alkuperäiskansoja.
– Haaste on luonnollisesti se, että miten säilyttää pysyvien osallistujien asema, jotka edustavat hyvin pieniä kansoja, samalla kun maailmanpolitiikan mahtitoimijat haluavat sananvaltaa Arktisessa neuvostossa. Italian ulkoministeri on jo vaatinut myös arktisen alueen ulkopuolisille maille jäsenyyttä neuvostossa, Koivurova sanoo.
Lisätietoja:
Koivurova Timo
PYVI, Tutkimusprofessori
Puhelin: 040 551 9522
Timo.Koivurova (at) lapland.fi
LaY/Viestintä/OT