Uutiset 2005
 

Kokit hurmasivat Ranska-päivänä

2.12.2005

Perjantaina 2.12.2005 järjestetty Ranska-päivä kokosi joukon ranskalaisesta kulttuurista kiinnostuneita Lapin yliopistolle.

– Olemme kovin tyytyväisiä päivän antiin. Kävijöitä oli mukavasti ja etenkin ranskalais-suomalainen kokkisota kiinnosti ihmisiä, kertoo Ranska-päivän järjestäneen tiimin vetäjä Papa Amadou Camara.

Kokkisodassa ranskalainen keittiömestari Freddy Raoult (oik.) Ravintola La Place:sta Helsingistä ja keittiömestari Tero Mäntykangas (vas.) Hotelli Sky Ounasvaarasta Rovaniemeltä ottivat mittaa toisistaan valmistamalla ruokaa suomalaisista ja ranskalaisista aineksista. Kokkien käsissä savustettu poro ja lohi, ranskalainen vuohenjuusto sekä kasvikset muuttuivat viidessätoista minuutissa annoksiksi, joissa yhdisteltiin ranskalaisia ja suomalaisia tuotteita.

   

Kolmihenkinen tuomaristo päätyi ensimmäisellä kerralla pitkään pohdittuaan Freddy Raoultin annosten kannalle ja toisella kerralla Tero Mäntykangas sai revanssin. Tuomaristo päätti lisäksi antaa molemmille kokeille 11 pistettä kymmenestä, sillä valinta oli tehtävä hyvien ja erinomaisten annosten välillä.

Iltapäivällä järjestetyssä konferenssissa pääpuhuja Simo Brummer Ranskalais-suomalaisesta kauppakamarista kertoi Ranskan ja Suomen välisistä talous- ja kulttuuriyhteyksistä. Brummerin mukaan maiden välinen yhteistyö ulottuu keskiajalta nykypäivään ja on tuonut molemmille maille paljon etua talouden, kulttuurin ja tieteen saroilla.

Ranska-päivä esitteli Ranskaa myös valokuva- ja nykysarjakuvan näyttelyiden, ranskan kielen oppituntien, ääni- ja valoshow’n sekä ranskalaisten herkkujen maistiaisten kautta. Papa Amadou Camara kertoo paikallisten yritysten ilmaisseen kiinnostustaan ranskalaisten näytteilleasettajien tuotteisiin.

– Tästä olemme erityisen iloisia, sillä halusimme luoda yrityksille ja organisaatioille tilaisuuden selvittää ranskalaisen ja suomalaisen talouselämän ja kulttuurin yhteistyömahdollisuuksia.

Tapahtuman järjestelyistä vastasi kolme vaihto-opiskelijaa: Annette Kouassi, Romain Jacquin ja Papa Amadou Camara, jotka opiskelevat ranskalaisessa liiketalouden korkeakoulussa ISEME:ssä ja ovat tämän syksyn vaihto-opiskelijoina Lapin yliopistossa. Yhteistyökumppaneina ovat myös Ranskan Suomen-suurlähetystö, Ranskalais-suomalainen kauppakamari, Ranskan kulttuurikeskus sekä useita ranskalaisia ja suomalaisia yrityksiä ja organisaatioita.Lisätietoja:
Papa Amadou Camara, puh. 044 915 9771, pcamara(at)ulapland.fi
Kansainvälisten asiain suunnittelija Pia Seppälä, puh. (016) 341 2245 tai 040 772 6510, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Teksti: LaY/Viestintä/Sari Väyrynen
Kuvat: LaY/Viestintä/Niina Huuskonen, Markku Kontio