Taide ja muotoilu
 
vegetarians_of_love_web.jpg
Teemu Saukkonen: Vegetarians of Love (yksityiskohta). 2016. Kuva: Anna-Leena Muotka

Kolme uutta näyttelyä taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikumissa

8.11.2016

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa on esillä 12.11.–11.12.2016 Wihurin rahaston tukeman Lapin yliopiston vierailevan taiteilijan Teemu Saukkosen teoksia, Elli Alasaaren valokuvia sekä Henriikka Hietaniemen, Miina Alajärven ja Johanna Ruotsalaisen rovaniemeläisten nuorten tulevaisuuteen liittyvistä ajatuksista koostuva videoteos. Näyttelyiden avajaisia vietetään perjantaina 11.11. klo 18 alkaen. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!

Galleria Valo

Teemu Saukkonen:
Vegetarians of Love
12.11.–11.12.2016
Avajaiset perjantaina 11.11. klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18, ma suljettu.
1.12. lähtien päivittäin klo 10–18. Vapaa pääsy.

Teemu Saukkosen 20 uutta maalausta on toteutettu pääosin tämän syksyn aikana Rovaniemellä Wihurin rahaston tuella Lapin yliopistossa vierailevana taiteilijana.

Teoksissaan taiteilija havainnoi empaattisesti elämää välineinään värit ja kirpputoreilta löytyneet käsityöt. Maalausten voimakkaat ja sensitiiviset värit virittävät tunnepohjan sommitelmien ihmishahmoille, jotka on kirjottu kanavatöihin. Nämä pariskunnat – Vegetarians of Love – visualisoivat yhteyksiä ympäröivään maalaukseen.

Teoksista voi lukea lempeän kunnioittavan tulkinnan nykytaiteen ja kansantaiteen liitosta ja kuvakäsityksestä. Maisemien väri- ja valoiloittelut voivat viitata niin suuriin kuin pieniinkin kertomuksiin, joilla taiteilija tahtoo aktivoida katsojan mielikuvituksen ja tuottaa elämyksen.

Teemu Saukkonen on tamperelainen taidemaalari. Hän on Wihurin rahaston ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan vierailevien taiteilijoiden stipendiohjelman 41. taiteilija.

Lisätietoja:
Teemu Saukkonen
saukkonen.teemu(at)gmail.com


Galleria Katve 1

Elli Alasaari:
Jälkiä
12.11.–11.12.2016
Avajaiset perjantaina 11.11. klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18, ma suljettu.
1.12. lähtien päivittäin klo 10–18. Vapaa pääsy.

jalkia_ellialasaari_web.jpg
Digitaalinen värivedos. 2016. Kuva: Elli Alasaari

Elli Alasaari kuvaa teoksissaan asioita, jotka eivät usein ensi näkemältä ole kauniita. Häntä kiehtoo miten ihminen muokkaa ympäristöään, tuhoaa sen mikä on hänen tiellään ja jättää jälkiä lähtiessään. Ihminen kerää tavaroita, joiden avulla hän rakentaa ja jäsentää maailmaansa, mutta tavarat jäävät tarpeettomiksi ilman ihmistä.

Ihmisen lähdettyä talot jäävät omituiseen välitilaan. Autiotaloista tulee hiljalleen osa luontoa ja kulkiessaan niissä on vähemmän ihminen ja enemmän lattialla läikkyvä valo tai verhoja heilutteleva tuuli, jotka nyt asuttavat taloa. Autiotaloissa tuntuu siltä, kuin astuisi uneen tai omaan alitajuntaan. Autiotaloissa kohtaa oman hetkellisyyden ja sen, mitä itse koittaa kasata kokoon elämässään.

Näyttely koostuu digitaalisista värivedoksista, joissa on kuvattu Pohjanmaalla sijaitsevia autiotaloja sekä Rovaniemen Valistustalon purkua vuonna 2016. Elli Alasaari on 22-vuotias graafisen suunnittelun opiskelija Lapin yliopistossa. Jälkiä –valokuvanäyttely on hänen valokuvauksen sivuaineensa loppuproduktio.

Lisätietoja:
Elli Alasaari
ellialasaari(at)gmail.com


Galleria Katve 2

Henriikka Hietaniemi, Miina Alajärvi ja Johanna Ruotsalainen:
Future Reflections
12.11.–11.12.2016
Avajaiset perjantaina 11.11. klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18, ma suljettu.
1.12. lähtien päivittäin klo 10–18. Vapaa pääsy.

futurereflections_web.jpg
Pysäytyskuva Future Reflections -videoteoksesta. 2016. Teoksen kesto 04:46.

Future Reflections -videoteos kertoo rovaniemeläisten nuorten tulevaisuuteen liittyvistä ajatuksista ja haaveista. Videoteos koostuu nuorten omakuvista, joissa kuviksi ja sanoiksi puetut ajatukset heijastuvat kerroksiksi. Työpajan osallistujat esiintyvät itse videolla, kuvissa ja heijastuksissa. Myös videon ääniraita on osallistujien käsialaa.

Teoksen kuva- ja äänimateriaali on tehty työpajoissa kevätkesällä 2016. Niissä tulevaisuuden ajatuksia käsiteltiin yhdessä puhumalla, piirtämällä ja kuvia kokoamalla. Osallistujat kuvasivat videon piksallaatioanimaation keinoin piirtoheittimiä apunaan käyttäen. Ääniraita koostuu osallistujien tuottamista sanoista ja äänityksistä. Työpajoihin osallistui parisenkymmentä paikallista nuorta, joista monella on maahanmuuttajatausta. Työpajan toteutuksesta ja videoteoksen koostamisesta vastasivat audiovisuaalisen mediakulttuurin maisteriopiskelija Miina Alajärvi, kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Henriikka Hietaniemi sekä taiteiden tiedekunnan alumni kuvataiteilija-säveltäjä Johanna Ruotsalainen.

Työpajat ovat osa laajempaa Taidevaihde 2016 - 2018 -hanketta, jossa pyritään taidetoiminnan avulla edistämään nuorten kaksisuuntaista kotoutumista. Hankkeen toteuttajia ovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta (hankkeen hallinnoija), Lapin yliopiston sosiaalityön oppiaine, Lapin taiteilijaseura ja Monitaideyhdistys Piste. Hankkeen rahoittajia ovat Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Lapin yliopisto, Monitaideyhdistys Piste ja Lapin taiteilijaseura. Henriikka Hietaniemi tekee pro gradu -tutkielmaansa Future Reflections -projektiin liittyen. Videoteos on ollut aiemmin esillä Rovaniemen Taiteiden yössä 2016.

Lisätietoja:
Henriikka Hietaniemi
+358 41 546 7101
henriikka.hietaniemi(at)gmail.com


Tiedote / LaY / Viestintä / LP