Konsernin johtoryhmä pohti kansainvälistymistä
27.4.2012
Lapin korkeakoulukonsernin johtoryhmä kokoontui Torniossa 19.4.2012. Kokouksessa käsiteltiin kansainvälistymistä sekä opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä ammattikorkeakoulujen aloituspaikoista ja ministeriön tekemää esitystä Lapin yliopiston määrällisistä ja tunnuslukutavoitteista.
Kokouksessa korkeakoulujen edustajat esittelivät aloituspaikkapäätökset ja neuvottelutarjouksen, jonka jälkeen johtoryhmä kävi keskustelun niiden vaikutuksista korkeakoulujen ja konsernin toimintaan. Korkeakoulujen edustajat olivat yksimielisiä siitä, että kulttuurialan koulutus Torniossa tulee säilyttää.
Tilaisuudessa todettiin myös, että uutta ammattikorkeakoulua ylläpitävä oikeushenkilö perustetaan joulukuussa tänä vuonna, ja se aloittaa toimintansa alkuvuodesta 2013. Esiin nousi, että Lapin yliopisto on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä myönteistä palautetta muun muassa tohtorikoulutuksen onnistumisesta. Määrällisesti Lapin yliopiston juristi- ja luokanopettajakoulutusta kasvatetaan lähiaikoina jonkin verran.
Johtoryhmä merkitsi tiedoksi rehtoreiden sopiman kansainvälistymisohjelman toimeenpanon vuonna 2012 ja vahvisti kansainvälistymisohjelman toimeenpanoa koordinoivan kansainvälistymistoimikunnan tehtävät ja kokoonpanon. Toimikunta ohjaa ohjelman toimeenpanoa yhdessä konsernijohtajan kanssa. Lisäksi toimikunnan jäsenet vastaavat omien korkeakoulujensa sisällä tapahtuvasta konsernin kansainvälistymisen toimintaohjelman toteutumisesta ja viestinnästä.
Kansainvälistymistoimikunta käsittelee ja keskustelee seuraavista kansainvälistymisohjelman tavoitteista:
• Miten kehitetään konsernin ja sen korkeakoulujen vieraskielistä sisäistä ja ulkoista viestintää.
• Miten yhdenmukaistetaan korkeakoulujen kansainvälisen toiminnan käytänteitä siltä osin kuin se on tarkoituksenmukaista.
• Miten konsernin korkeakoulujen kansainvälisiä integroidaan korkeakouluissa tarkoituksenmukaisemmin.
• Mitä konsernin korkeakoulujen maksullinen koulutusvienti on (Future Learning Finland ja Future Learning Lapland hankkeet).
• Miten edistetään konsernin instituuttien kansainvälistymistä ja kansainvälistä profiilia.
• Millä toimenpiteillä konsernin sisällä voidaan kehittää kotoutus-, kieli-, kulttuuri- ja perehdytyspalveluita ulkomaisille henkilöstölle ja tutkijoille sekä tutkinto-opiskelijoille,
• Miten kehitetään kansainvälisestä näkökulmasta konsernin sisäisiä opintopolkuja, sisäistä liikkuvuutta ja vieraskielistä ristiin opetusta.
• Miten kansainvälisiä tutkimus- ja kehityshankkeita hyödynnetään konsernin korkeakoulujen kansainvälistymisessä ja miten ne
tukevat korkeakoulun kärkiä ja painoaloja kansainvälistymistä.
Toimikunta kokoontuu ensimmäisen kerran 7.6.2012 klo 10.00–12.00. Samana päivänä järjestetään konsernin kansainvälistymisseminaari klo 13.00–16.00. Seuraava tapaaminen on suunnitteilla alkusyksyksi 2012.
Kansainvälistymistoimikuntaan kutsutaan seuraavat henkilöt:
Markku Tarvainen, pj; Minna Uotila, LY (varahenkilö Susan Meriläinen); Outi Snellman, LY (varahenkilö Minna Nousiainen); Outi Hyry-Honka, RAMK (varahenkilö Pasi Tulkki); Hellevi Leppiaho, RAMK (varahenkilö Veli Juola); Hannele Keränen KTAMK (varahenkilö Heidi Pyyny); Kaj Kostiander KTAMK (varahenkilö Marika Saranne); Ville Jakkula, Kielikeskus; Johan Edelheim, MTI; Timo Jokela, PKI; Riitta Alajärvi-Kauppi, Palvelukeskus /TKI-tukipalvelut; Tiina Kaksonen, LUC (varahenkilö Jenni Ranta KTAM); Sihteerit; Harri Malinen, Annikki Pulkkinen, Matti Lempiäinen.
Johtoryhmä kävi keskustelua myös korkeakoulujen yhteisen innovaatiotoiminnan tulevaisuudesta. Keskustelussa todettiin, että innovaatio-ohjelman päivitystyö on keskeytetty, koska maakunnallisen innovaatioyhtiön valmistelu on edennyt ja korkeakoulujen innovaatio-ohjelman uusiminen on perusteltua yhdistää innovaatioyhtiön ohjelmavalmisteluun.