Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa tehtävien keksintöjen tehokasta hyödyntämistä selvittänyt työryhmä ehdottaa, että korkeakoulujen oikeuksia niissä tehtäviin keksintöihin laajennettaisiin.
Tämä takaisi yliopistoille nykyistä paremmat mahdollisuudet osallistua keksintöjen tunnistamiseen ja kaupallistamiseen. Kauppa- ja teollisuusministeriön ja opetusministeriön asettama yliopistokeksintötyöryhmä luovutti mietintönsä ministeri Sinikka Mönkäreelle tänään 3.6.2002.
Työryhmän mukaan korkeakouluissa tehtävien keksintöjen tehokas kaupallistaminen edellyttää, että oikeudet keksintöihin määritellään lainsäädännössä selkeästi. Nykyinen lainsäädäntö on osoittautunut ongelmalliseksi erityisesti silloin, kun tutkimuksessa on mukana yliopistojen ulkopuolisia tahoja. Tutkimustulosten oikeudet ovat hajaantuneet useille eri tahoille ja keksinnön kaupallistaminen on voinut käydä mahdottomaksi. Työryhmä esittääkin nyt uutta lakia (korkeakoulukeksintölaki), joka määrittelee oikeudet korkeakouluissa tehtäviin keksintöihin.
Uuden lain mukaan korkeakoulu voisi ottaa itselleen oikeudet keksintöön, jos keksintö on syntynyt yhteis- tai tilaustutkimuksessa. Laki olisi pääosin sopimuksenvarainen, ja sitä sovellettaisiin kaikkiin yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa tehtäviin keksintöihin. Ehdotettava laki selkeyttäisi merkittävästi korkeakouluissa tehtävien keksintöjen oikeudellista asemaa.
Laissa turvattaisiin keksijälle oikeus tulla tunnustetuksi keksijänä, saada kohtuullinen korvaus sekä laatia tieteellinen julkaisu. Säännökset turvaavat keksijän oikeuksia. Erityisesti tutkijan kannalta on tärkeää, että oikeus tieteelliseen julkaisuun turvataan.
Tutkimus, joka ei kuulu yhteis- tai tilaustutkimuksen piiriin, olisi työryhmän ehdotuksen mukaan ns. vapaata tutkimusta. Tässä tutkimuksessa pääperiaatteena olisi keksijän ensisijaisuus: keksijällä olisi ensisijainen oikeus päättää keksinnön hyödyntämisestä. Korkeakoulu voisi ottaa oikeudet keksintöön vain silloin, kun keksijä ei määräajan kuluessa ole ryhtynyt hyödyntämistoimiin. Hyödyntämistä tulkittaisiin laajasti ja keksijän ensisijaisuutta korostaen.
Yliopistokeksintötyöryhmä ehdottaa lisäksi, että yliopistoille määriteltäisiin nykyistä selkeämmin yhteiskunnallinen palvelutehtävä eli ns. kolmas perustehtävä. Samalla yliopistot saisivat nykyistä laajemman kelpoisuuden päättää niiden ulkopuolelta saamista varoista. Työryhmä katsoo, että yliopistolain muutosten lisäksi ammattikorkeakoululainsäädäntöä on uudistettava vastaavalla tavalla.
Lisätietoja:
Työryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Arvo Jäppinen, OPM, puh. (09) 1607 7220
Vanhempi hallitussihteeri Marja-Leena Rinkineva, KTM, puh. (09) 1606 2098
Työryhmän sihteeri, tutkija Karri Puustinen, KTM, puh. (09) 1606 4784 (Lähde: KTM:n tiedote 3.6.2002)
Uutisen lisäsi: LaY/Viestintä/Irma Kuukasjärvi