Vaalea nainen mekossa messupöydän takana.

Korkeakoulujen yhteisopintojen kautta löytyi oma ala ja reitti kansainväliseen työuraan

14.10.2024

Janette Peltokorpi löysi oman juttunsa kokeilemalla johtamisen opintoja AMKin ja yliopiston yhteisopinnoissa. Opintojen aikainen harjoittelupaikka johti kansainväliseen työuraan UArcticin kansainvälisessä sihteeristössä talous- ja hallintopäällikkönä, jossa Peltokorpi hyödyntää monipuolista kielitaitoaan, talousosaamista ja järjestöosaamistaan.

Janette Peltokorpi

  • Valmistui vuonna 2020 yhteiskuntatieteiden maisteriksi johtamisen koulutusohjelmasta
  • Opiskeli ennen yliopisto-opintoja liiketaloutta Lapin AMKissa, kunnes valmistuttuaan vaihtoi alaa yliopiston ja Lapin AMKin yhteisopintoja kokeiltuaan
  • Nykyään työskentelee talous- ja hallintopäällikkö UArcticin kansainvälisessä sihteeristössä Lapin yliopistossa

 

Miten päädyit opiskelemaan Lapin yliopistoon ja juuri sitä alaa, jota opiskelit?

Lukion jälkeen opiskelin ensin Lapin ammattikorkeakoulussa liiketaloutta. Tiesin että se ei ollut aivan oma juttuni, mutta opiskelin siellä samalla, kun etsin sopivampaa alaa.

Tutkinnon loppuvaiheessa kuulin, että täällä Rovaniemellä oli mahdollista tehdä opintoja ristiin myös yliopiston puolelta ja vaihtoehtoja kartoittaessani löysin johtamisen ja hallintotieteiden perusopinnot.

Lähdin opiskelemaan niitä avoimen kautta niin, että sain ne sisällytettyä liiketalouden tutkintooni. Johtamisen opinnot tuntuivat heti ensimmäisestä kurssista lähtien kiinnostavalta ja löysin itsestäni pienen yhteiskuntatieteilijän, vaikka nuorempana en osannut kuvitellakaan, että juuri yhteiskuntatieteet voisivat olla se minun juttuni!

 

Kerro hieman opinnoistasi.

 Olin juuri valmistunut ammattikorkeakoulusta, kun aloitin opintoni.

Sain osan kursseista hyväksiluettua, osaan kursseista täydensin jotain tehtäviä ja joitakin kandivaiheen kursseja kävin kokonaan. Olin käynyt tutkinnon perusopinnot jo ammattikorkeakouluaikana, joten pääsin siirtymään maisterivaiheeseen melko nopeasti hyväksilukujen ja täydennysten ansiosta.

Maisterivaiheen suoritin pääosin töiden ja järjestötoiminnan ohella. Mielestäni opintojen tekeminen rinnakkain järjestöhommien ja töiden kanssa toi paljon lisää syvyyttä ja näkökulmaa opintoihini.

Pidin erityisen paljon luento- ja ryhmätyökursseista, joissa pääsi tapaamaan muita opiskelijoita ja opettajia livenä ja oppimaan keskustelujen kautta. Useimmilla kursseilla pystyi valitsemaan suoritusmuodoksi joko kirjatentin tai esseen, ja valitsin aina esseen. Huomasin, että opin paljon enemmän kirjoittamalla kuin pelkästään lukemalla.

Viihdyin yliopiston kirjastossa paljon ja pääsin siellä aina parhaiten kirjoitusflow'hun, ja tauot kuluivat mukavasti yliopiston kahviloissa. Pidin erityisesti johtamisen maisterivaiheen osaavista ja mukavista opettajista. Graduohjaajani oli aivan huippu!

Mikä oli parasta opinnoissasi? Mitä on jäänyt erityisesti mieleen?

Järjestöhommat opintojen ohella olivat kyllä opiskeluajan suola! Niissä pääsi tutustumaan muihin opiskelijoihin, kokeilemaan työelämätaitoja ja vaikuttamaan paikallisesti opiskelijoiden asioihin. Erityisesti järjestöhommien kautta loin myös ne ystävyyssuhteet, jotka ovat jääneet osaksi opintojen jälkeistä elämääkin.

Millaista oli opiskella ja asua Rovaniemellä? Miksi kannattaa tulla opiskelemaan Lappiin?

Muutin aikanani Rovaniemelle opiskelujen perässä, mutta juurruin tänne niin hyvin, että päätin jäädä tänne asumaan myös opintojen jälkeen.

Rovaniemi on mielestäni juuri sopivan kokoinen kaupunki! Täältä löytyy kaikki mitä tarvitsee, mutta ei ole kuitenkaan liian suuri ja kiireinen. Parasta on luonnon läheisyys ja lyhyt matka Lapin eri ulkoilukohteisiin.

Erilaisia harrastusmahdollisuuksia löytyy eri liikuntamuodoista taiteeseen ja teatteriin. Opiskelijoille on edullinen hyvinvointipassi, jolla on helppo kokeilla eri urheilulajeja opiskelijaystävälliseen hintaan.

Olen aina asunut keskustassa tai yliopiston läheisyydessä ja kulkeminen onnistuu kävellen, pyörällä tai bussilla hyvin. Kuljin opiskeluaikana kotipaikkakunnalle pääosin junalla, joskus myös autolla.

Millainen urapolkusi on ollut?

Hain maisterivaiheen aikana harjoittelupaikkoja ja sain paikan UArcticin kansainvälisestä sihteeristöstä.

Harjoittelun aikana tein enimmäkseen viestinnän ja tapahtumajärjestämisen tehtäviä, sekä joitakin hallinnollisia tehtäviä. Harjoittelun lopulla minulle tarjottiin projektikoordinaattorin töitä kasvatustieteiden tiedekunnassa UArctic opettajankoulutuksen verkoston projekteissa.

Työskentelin kolme vuotta kasvatustieteiden puolella, minkä aikana valmistuin maisteriksi ja työnimikkeeni muuttui projektipäälliköksi.

Kolmen vuoden jälkeen hain nykyistä työpaikkaani UArctic -sihteeristössä. Minulla oli siinä vaiheessa jo muutama vuosi työkokemusta, minkä lisäksi hyödyn nykyisessä työssäni sekä johtamisen että liiketalouden tutkinnoistani, sivuaineistani, vaihto-opinnoistani sekä järjestökokemuksestani.

Mitä teet työksesi, millaisia tehtäviä työssäsi on?

Olen töissä UArcticin kansainvälisessä sihteeristössä talous- ja hallintopäällikkönä.

UArctic on kansainvälinen koulutus- ja tutkimusyhteistyöverkosto, jonka sihteeristö sijaitsee Lapin yliopistolla. Töissäni vastaan muun muassa päätöksentekoprosessien valmistelusta ja toimeenpanosta, talouden suunnittelusta ja seurannasta, sopimusasioista, jäsenmaksuista sekä muista talouteen ja hallintoon liittyvistä asioista. Työhöni kuuluu myös jonkin verran matkustamista sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Mikä opinnoissasi oli erityisen hyödyllistä työurasi/elämäsi kannalta?

Opinnot kehittivät ennen kaikkea kykyä ajatella laaja-alaisesti ja ymmärtää monimutkaisia kokonaisuuksia, sekä jatkuvan oppimisen, kehittymisen ja kehittämisen taitoja. Opinnot yhdistettynä töihin ja järjestöhommiin opettivat myös suurien kokonaisuuksien hallintaa ja järjestelmällisyyttä.

Mikä nykyisessä työssäsi on parasta?

Nykyisessä työssäni parasta on kansainvälisyys, ihmiset ja mahdollisuus nähdä erilaisia paikkoja ja kulttuureja.

Mitä antaisit vinkiksi opiskelijalle, joka haluaisi samanlaisen työn kuin sinulla?

Mene vaihtoon, hae kansainvälisiä harjoittelupaikkoja (kotimaassa ja ulkomailla) ja valitse opinnoissa sinua kiinnostavia aiheita. Vaihtoehtoja on niin omassa yliopistossamme kuin yhteistyössä muidenkin yliopistojen kautta. Opiskele kieliä ja puhu rohkeasti eri kieliä, niin että totut käyttämään niitä!

 

Vinkkejä tuleville tai nykyisille opiskelijoillemme?

Seuratkaa omaa mielenkiintoanne ja tarttukaa tilaisuuksiin, kun niitä osuu kohdalle! En olisi osannut itse tavoitella niitä asioita mihin olen itse päätynyt, mutta omaa polkua seuraamalla ja raollaan olevista ovista menemällä oma juttu on löytynyt, vaikka se ei aiemmin tuntunutkaan kovin selvältä.