Koulujen laadun arviointia suomalais-venäläisenä yhteistyönä
17.5.2010
Lapin ja Murmanskin alueen koulut kehittävät keinoja siihen, miten koulut ja niitä ympäröivät yhteisöt voivat yhdessä arvioida koulutuksen laatua.
Lapin yliopiston koordinoimassa hankkeessa suomalaiset ja venäläiset koulut kehittävät tapoja, joilla koulua ympäröivä yhteisö ja muut koulun sidosryhmät voivat entistä paremmin osallistua koulun arkeen ja koulutuksen laadun arviointiin. Hankkeessa mukana olevat asiantuntijat sekä suomalaisten ja venäläisten koulujen ja kuntien edustajat pohtivat yhteistyötä ja laadun arvioinnin kriteerejä seminaarissaan 18.–20. toukokuuta Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa.
Hankkeen vetäjä, erityisasiantuntija Mare Rantaniemi Lapin yliopistosta kertoo, että koulutuksen laadun kehittäminen nähdään Venäjällä nykyisin erittäin tärkeäksi. Venäjän presidentti on lanseerannut kansallisen projektin, jossa valitaan vuosittain sata parasta koulua ja alueittain sata parasta opettajaa ja jossa huippulahjakkaat opiskelijat kilpailevat paremmuudestaan.
– Palkkiot ovat Venäjän mittasuhteissa todella merkittävät. Esimerkiksi koulu saa miljoonan ruplan lisäbudjetin ja parhaaksi valittu opettaja kaksinkertaisen vuosipalkan, Rantaniemi mainitsee.
– Toisaalta ympäröivien yhteisöjen kouluille asettamat odotukset ovat hyvin toisenlaisia. Kouluissa joudutaankin pohtimaan, miten valtion ja yhteisöjen erilaiset vaatimukset voidaan toteuttaa.
Yhteistyöhankkeessa verrataankin, miten Suomessa ja Venäjällä on järjestetty koulun ja koulutuksen laadun arviointi sekä koulun ja sitä ympäröivien yhteisöjen vuorovaikutus. Lisäksi tarkastellaan sitä, miten yhteiskunnan tarpeet ja toiveet huomioidaan opetussuunnitelmissa ja koulutuksessa. Tavoitteena on kehittää yhteiset indikaattorit ja kriteerit, joilla voidaan arvioida yhteisön osallistumista ja koulutuksen laatua projektiin osallistuvissa venäläisissä ja suomalaisissa kouluissa.
Opetushallituksen ja Murmanskin alueen opetusministeriön rahoittamassa hankkeessa on mukana Suomesta Sallan ja Lyseonpuiston lukiot sekä Lapin yliopiston harjoittelukoulu. Venäjältä on mukana viisi kuntaa ja yksitoista koulua Murmanskin alueelta. Kaikilla kouluilla on niiden omista tarpeista kumpuava pilottiprojekti, jonka avulla kehitetään yhteisön mahdollisuuksia vaikuttaa koulutuksen laatuun.
– Esimerkiksi Lapin yliopiston harjoittelukoulu kehittää mallia siitä, kuinka maahanmuuttajaperheet saadaan nykyistä paremmin integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan ja koulun toimintaan. Lyseonpuiston lukio puolestaan pyrkii siihen, että koulu täyttäisi Suomen ympäristökasvatuksen seuran kriteerit, ja Sallan lukio kehittää kaksoistutkinnon avulla naapurilta oppimista ja yhteisöllisyyttä sekä yhteisiä laadunarvioinnin kriteereitä, Mare Rantaniemi kertoo.
Hankkeessa mukana olevat asiantuntijat sekä koulujen ja kuntien edustajat kokoontuvat 18.–20. toukokuuta yhteiseen seminaariin. Seminaarin ensimmäisenä päivänä pohditaan yhteisiä laatukriteereitä ja tutustutaan koulujen omiin projekteihin Rovaniemellä. Keskiviikkona seminaariin osallistujat tutustuvat Kemin sivistystoimen ja koulujen käytänteisiin ja torstaina he vierailevat Torniossa.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Mare Rantaniemi, p. 040 775 7794
Development of Community Participation in the Evaluation of the General Education Quality in the Murmansk Region -hanke (Yhteisön osallistumisen kehittäminen yleissivistävän koulutuksen laadun arvioinnissa Murmanskin alueella)
LaY/Viestintä/SV