Uutiset 2011

Koulutus ja tiede ovat investointi tulevaisuuteen

22.6.2011

Suomen yliopistot UNIFI ry:n puheenjohtaja rehtori Lauri Lajunen sekä Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ry:n puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi kritisoivat uuden hallitusohjelman korkeakoulutukseen ja tieteeseen kohdistuvia menoleikkauksia.

- Koulutukseen, tieteeseen ja innovaatioihin panostaminen on investointi tulevaisuuteen, ei menoerä. Siksi on lyhytnäköistä lähteä hakemaan säästöjä niistä, moittivat Lajunen ja Korolainen-Virkajärvi.

Hallitusohjelmassa esitetty yliopistoindeksin jäädyttäminen puolen vuoden ajaksi tuo 27 miljoonan euron säästön valtiontalouteen. Säästöjä kohdentuu myös yliopistojen lisärahoitukseen. Myös Suomen Akatemian tutkimusrahoitusta leikataan.

- Ottaen huomioon valtiontalouden tiukan tilanteen, yliopistot eivät odottaneet kehyksen kasvua, toteaa Lajunen.

Suomen Akatemia on ainoa merkittävä julkinen perustutkimuksen rahoittaja. Akatemiaan kohdistuva 28,6 miljoonan euron leikkaus vaikuttaa suoraan yliopistojen perustutkimukseen. Yliopistojen elinvoimaisuus vaikuttaa yhteiskunnan menestymiseen. Heikentyneet edellytykset tulevat näkymään kilpailukykyvertailuissa.

UNIFI ja SYL myös muistuttavat ministeri Antti Tanskasen kasvutyöryhmän raportista, jonka mukaan koulutus- ja investointimenot kannattaisi erotella nykyistä selkeämmin julkisen talouden seurannassa – nämä toimet on ymmärrettävä itsensä takaisin maksavina investointeina, sillä hyvää tulevaisuutta ei saa ilmaiseksi.

Hallitusohjelma on koulutuksen ja tieteen osalta kunnianhimoinen. Lajunen katsoo, että yliopistokehys ei kestä uusia leikkauksia, jos uuden hallituksen asettamiin tavoitteisiin todella halutaan päästä.

- Korkeaa opetuksen laatua, parempaa opintojen ohjausta sekä huippututkimusta ei saada ilman investointeja, muistuttaa myös Korolainen-Virkajärvi.

Uudesta hallitusohjelmasta löytyy hyviäkin asioita. Tuleva hallitus sitoutuu yliopistojen työttömyysvakuutuksen täysimääräiseen korvaamiseen.

-On erittäin positiivista, että tähän asiaan saadaan pitkäaikainen ratkaisu, kiittää Lajunen.

Puheenjohtajat näkevät myös opintotuen sitomisen indeksiin hyvänä asiana, tosin se tapahtuu vasta 2014.

- Perustutkintovaiheessa opintotuen tulee olla riittävä, jotta tutkintojen suorittamista ja työuralle siirtymistä voidaan tehostaa, sanoo Lajunen.

Tiedote/Suomen yliopistot UNIFI ry

Lisätietoja:

puheenjohtaja Lauri Lajunen, Suomen yliopistot UNIFI ry, puhelin 0400 581 472
puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry, puhelin 044 906 5007