Yliopistoyhteisö
Satu Uusiautti.jpg
Koulutusvararehtori Satu Uusiautti

Koulutusvararehtori Satu Uusiautti katsoo tulevaisuuteen valoisasti – ”Menestyksen avaimet kumpuavat niistä ihmisistä, joita meillä yliopistolla on”

17.1.2023

Satu Uusiautti ajattelee, että Lapin yliopistolla on paljon annettavaa niin Pohjois-Suomelle kuin koko maailmallekin. Toista kauttaan aloitteleva koulutusvararehtori tahtoo vaalia mutkatonta keskusteluyhteyttä henkilökuntaan ja opiskelijoihin myös jatkossa.

Vahva ja kansainvälinen akateeminen yhteisö, joka kouluttaa osaajia kirkkaasti huippututkimukseen tukeutuen. Tällaisena näkee Lapin yliopiston tulevaisuuden koulutusvararehtori Satu Uusiautti. Hiljattain toiselle kaudelleen valittu Uusiautti pitää yliopiston pientä kokoa valttikorttina, joka auttaa toimimaan notkeasti.

– Meillä on hyvät mahdollisuudet luoda monitieteisiä kokonaisuuksia, kun olemme saman katon alla. Lisäksi meillä on tiivis yhteistyösuhde Lapin ammattikorkeakoulun kanssa, Uusiautti kuvailee.

Hän on itsekin Lapin yliopiston kasvatti. Ennen nykyistä tehtäväänsä Uusiautti ehti edetä perinteisen yliopistourapolun kautta kasvatustieteen professoriksi. Koulutusvararehtorin tehtävään häntä vetivät työn monipuolisuus ja merkityksellisyys – mahdollisuus auttaa yliopistoa vastaamaan maailman myllerryksiin.

Tehtävässä on hyötyä siitä, että Uusiautti on tutkinut urallaan työelämämenestystä, myönteistä johtajuutta ja hyvinvointia. Hän pyrkiikin arjessa tunnistamaan henkilöstön vahvuuksia ja rakentamaan Lapin yliopiston tulevaisuutta niiden varaan.

– Menestyksen avaimet kumpuavat juuri niistä ihmisistä, joita meillä täällä yliopistolla on.


Koronavuodet toivat esiin henkilöstön vahvan sitoutumisen

Uusiauttin ensimmäinen kausi koulutusvararehtorina oli sukellus suoraan syvään päätyyn. Hän ehti olla tehtävässä kolmisen kuukautta, ennen kuin pandemia mullisti arjen. Heti perään vuonna 2021 edessä oli yliopiston auditointi. Mieleen on jäänyt se, miten kaikki jaksoivat panostaa ja toimia innokkaasti vaativassa tilanteessa. Ihmisten sitoutuneisuus nousi esiin.

– Kyllä me kaikesta varmasti selviämme, Uusiautti kertoo ajatelleensa.

Nyt käynnistyvältä vararehtorikaudelta hän odottaa korkeakoulujen yhteisen digivision etenemistä, jatkuvan oppimisen strategista tehostamista ja koulutuksen kansainvälistymistä, jossa tavoitteet ovat korkealla. Lisäksi käynnissä on hyvinvointia tukevia kehittämisprojekteja. Tarkoitus on hahmotella joustavuuden rajoja opetuksessa ja vahvistaa opiskelijoiden ohjausta.

– Herkällä korvalla täytyy kuunnella niin opiskelijoiden kuin opettajienkin kokemuksia.


Lapin yliopiston koulutuksella on iso vaikutus yhteiskuntaan

Lapin yliopisto kouluttaa osaajia pohjoisten työmarkkinoiden ja koko Suomen tarpeisiin. Yliopistosta valmistuu asiantuntijoita niin erityisaloille kuin geneerisempiin akateemisiin tutkintoihin yhteiskuntatieteissä, kasvatustieteissä, taiteissa ja oikeustieteissä. Uusin koulutusvastuu kattaa erityispedagogisen koulutuksen. Uusiautti muistuttaa, että yli puolet opiskelijoista saapuu yliopistoon muualta Suomesta.

– Lapin yliopiston kautta saadaan osaajia houkuteltua Lappiin kaikista parhaiten.

Lisämausteensa kokonaisuuteen tuo tiivistyvä koulutusyhteistyö Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. Esimerkiksi tekniikan alan kanssa voi syntyä jotakin uutta ja yllättävää.

– Pyrimme löytämään innovatiivisia yhdistelmiä ja tarjoamaan niillä uutta osaamista Lappiin ja muuallekin.


Mutkaton yhteistyö arjen voimavarana

Lapin yliopistolla on paljon annettavaa myös kansainvälisesti. Uusiautti ajattelee, että yliopiston koulutuksella on tärkeä rooli esimerkiksi sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden edistämisessä. Yliopistolla on myös vahvat arktiset tutkimusverkostot, jotka kiinnostavat globaalisti. Niistä voidaan ammentaa jatkossa koulutuksen kehittämiseen.

– Kyllä se tieto, mitä näistä teemoista syntyy, on skaalattavissa maailmalle, Uusiautti toteaa.

Yliopiston tulevaisuuden hän näkee valoisana. Uudelta vararehtorikaudeltaan Uusiautti odottaa mutkattoman yhteistyön jatkumista niin yliopiston henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kanssa. Jutteluaikoja saa varata kalenterista.

– Koulutusvararehtorin ovi on auki.

 

Satu Uusiautti


Syntynyt vuonna 1980. Kotoisin Auttin kylästä Rovaniemeltä.

Koulutukseltaan kasvatustieteen tohtori. Käsitellyt väitöskirjassaan työmenestystä.

Työskennellyt Lapin yliopistossa muun muassa kansainvälisen tiedejulkaisemisen erityisasiantuntijana sekä kasvatustieteen apulaisprofessorina ja professorina.

Lapin yliopiston koulutusvararehtori vuodesta 2019 alkaen.

Harrastaa vapaa-ajalla dekkareiden lukemista. Uistelee ja pilkkii kesämökillä Kemijoen maisemissa.


Jutun kirjoitti: Anna Humalamäki