YIT:n Rovaniemelle rakentaman Kiela-korttelin autohallin seinämaalaukset ovat valmistuneet. Samalla päättyy Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden kolme vuotta kestänyt taideprojekti. Uudessa korttelissa oli maalareille tarjolla poikkeuksellisen suuri, jopa n. 900 m2 ja lähes 300 metriä pitkä seinäpinta.
Yhteistyö alkoi, kun YIT:n taidekoordinaattori Mari Kemppinen otti yhteyttä professori Timo Jokelaan. YIT:n haaveena oli toteuttaa seinämaalaus Kiela-korttelin parkkihallin sisäseiniin ja tehdä näin ympäristöstä pirteämpi ja viihtyisämpi uuden korttelin asukkaille. Yhteistyö sopi hyvin kuvataidekasvatuksen projektiopintoihin.
– Kiela-korttelin seinämaalauksen myötä opiskelijat pääsivät ainutlaatuisen projektin pariin. Sen kautta opintojen sisällöt, kuten ajankohtainen julkinen taide, taiteen merkitys osana kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja taiteen toteutustavat osana rakennushankkeita, konkretisoituivat hienosti, kuvailee Jokela.
Kantavana ajatuksena oli alusta asti, että toteutettavat seinämaalaukset muodostavat yhtenäisen tilallisen kokonaisuuden. Opiskelijoiden ideoinnin pohjalta seinämaalauskokonaisuuden teemaksi valikoituivat suomalaiset kansansadut. Saduissa kuvataan eläimiä ja luontoa, ja niihin sisältyy aina jokin opetus.
Erityisenä mielenkiintoisena haasteena oli myös se, että tavoitteena oli soveltaa sellaisia osallistavia ja pedagogisia menetelmiä, joiden avulla asukkaat osallistuisivat suunnitteluun ja vaikuttaisivat oman ympäristönsä viihtyisyyteen. Niinpä myös Kielan asukkaat, eli autohallin käyttäjät, kutsuttiin mukaan suunnittelutyöhön.
Nyt valmistuneen viimeisen osan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat kuvataidekasvatuksen opiskelijat Rosa Kansala, Sonja Kinnunen ja Anna-Mari Huovinen. Kinnunen kertoo, että jo aikaisemmin aloitetun maalausprojektin jatkaminen oli haastavaa sekä mielenkiintoista. Se tarjosi mahdollisuuden opetella pelkistetyn tyylin suunnittelua ja pohtia uusia, mutta samalla kokonaisuuden teemaan liittyviä aiheita.
Projektiopintojen tavoitteena oli kiinnittää oppiminen todellisiin tilanteisiin ja yhteistyöhön.
– Yhteistyö YIT:n henkilökunnan kanssa sujui hyvin ja opetti meille paljon. Kohtaamiset työmaalla piristivät päivää. On ollut ihana saada asukkailta ja YIT:n työntekijöiltä positiivista palautetta maalauksista työskentelyn lomassa, toteaa Huovinen.
Kuvataidekasvatuksen opiskelijat myös ohjasivat apuna olleita muita taiteiden tiedekunnan opiskelijoita työpajamuotoisesti. Kansala kertoo, että työpajan ohjaaminen oli mutkatonta, sillä pajalaiset olivat omatoimisia ja ahkeria. Ohjeistusta tarvittiin lähinnä käytännön asioissa, kuten väreihin, välineiden puhdistukseen ja aikatauluihin liittyen.
Lisätietoja:
Timo Jokela
timo .jokela(at)ulapland.fi
040 7396034