Uutiset 2010

Kylmä sota kummittelee arktisella alueella

13.10.2010

Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin tutkimusprofessori Timo Koivurova kumoaa brittien puheet siitä, että arktisella alueella vallitsisi edelleen kylmä sota.

Arktisen alueen uhkakuvat nousivat esille, kun Naton amiraali James G. Stavridis kertoi Britannian laatulehtiin lukeutuvassa Guardianissa, että ilmastonmuutos ja kilpailu luonnonvaroista voivat johtaa konfliktiin arktisella alueella. Myös Naton rahoittaman Ympäristöllinen turvallisuus arktisella alueella -tutkimusprojektin aloituskokouksessa Cambridgessa puhunut professori Paul Berkman Scott Polar Instituutista totesi, että arktista alueella vallitsee edelleen kylmä sota.

Naton projektissa mukana oleva Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin tutkimusprofessori Timo Koivurova kiistää brittien näkemykset ja toteaa, etteivät johtopäätökset ole luotettavia.

– Tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat siihen, että rauhanomainen kehityskulku jatkuu arktisella alueella, Koivurova sanoo.

Koivurovan mielestä on valitettavaa, että uhkakuvat nousevat esille yhä uudelleen.

– Ongelma on se, että suuri yleisö uskoo laatumedian välittämiä tarinoita, joilla voi olla vaikutusta myös poliitikkojen käyttäytymiseen. Johtavien tutkijoiden perusteettomat puheet turvallisuusuhkista voivat johtaa siihen, että myös poliitikot ryhtyvät tulkitsemaan asioita uhkakuvien perusteella. Löysät puheet saattavat johtaa noidankierteeseen, jota kukaan ei varmasti halua.

Koivurova näkee, että juuri tästä syytä olisi tärkeää, että EU perustaisi mahdollisimman pikaisesti vuonna 2008 esiin nostamansa idean EU:n arktisesta informaatiokeskuksesta, joka voitaisiin sijoittaa Arktiseen keskukseen Rovaniemellä.

– Juuri nyt tarvittaisiin EU:n arktisen informaatiokeskuksen kaltaisia tieteellisen tiedon suodattajia, jotka varmistaisivat tiedon luotettavuuden suurelle yleisölle ja päätöksentekijöille, Koivurova toteaa.

Koivurova on mukana ainutlaatuisessa Naton projektissa, jota johtavat tutkijat Nato-maista ja Venäjältä. Myös ko. projekti viestii, että arktisella alueella ei vallitse enää vastakkainasettelun, vaan yhteistyön aika. Viimeaikaista myönteistä kehitystä kuvannee myös se, että Nato-maa Norja ja Venäjä ovat juuri päässeet sopimukseen yhteisestä merirajasta.

Guardianin artikkeli: http://www.guardian.co.uk/environment/2010/oct/11/nato-conflict-arctic-resources

Lisätietoja:

Timo Koivorva
Puhelin 040 551 9522

LaY/Viestintä/OT