Hoitotyön koulutus on suurien haasteiden edessä. Terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuu paineita monelta taholta ja he voivat joutua tuskallisiin valintatilanteisiin, sanoo terveystieteiden lisensiaatti Anneli Paldanius tuoreessa väitöstutkimuksessaan, joka käsittelee hoitoalan opiskelijoiden kuvauksia lähimmäisenrakkaudesta hoitotyön koulutuksessa. Paldanius peräänkuuluttaa eettismoraalista viisautta ja lähimmäisenrakkauden voimaa vallan ja itsekkyyden sijaan. Anneli Paldaniuksen mukaan lähimmäisenrakkauteen perustuva koulutus antaa kestävän pohjan hoitotyölle. Paldaniuksen kasvatuspsykologian alaan kuuluva väitöskirja "Lähimmäisenrakkaus hoitotyön koulutuksessa" tarkastetaan Lapin yliopistossa perjantaina 26. huhtikuuta. |
 Anneli Paldanius |
- Tämän päivän terveydenhuollon keskustelussa unohdetaan hyvin usein potilas ja hoitaja. Hoitokriisi aiotaan estää lakipykälin ja tukieuroin. Lakipykälät tai eurot eivät tule yksinään ratkaisemaan tilannetta, vaan tarvitaan eettismoraalista viisautta ja lähimmäisenrakkauden voimaa vallan ja itsekkyyden sijaan, ruotii Paldanius terveydenhoidon nykytilaa.
Paldanius korostaa, että koulutuksen avulla hoitotyöntekijöillä tulee olla mahdollisuus eettisen ammattitaidon saavuttamiseen ja kehittämiseen.
- Lähimmäisenrakkauteen perustuva koulutus antaa kestävän pohjan hoitotyölle, sanoo Anneli Paldanius.
Anneli Paldanius tarkastelee väitöskirjassaan lähimmäisenrakkautta ja lähimmäisenrakkauteen oppimista hoitotyössä opiskelijoiden ja työelämässä olevien erikoistumisopinnoissa olevien hoitotyöntekijöiden kuvaamana. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan lähimmäisenrakkauteen liittyvien kuvausten muuttumista koulutuksen aikana.
Paldaniuksen väitöstutkimuksen mukaan lähimmäisenrakkaus hoitotyössä ilmeni opiskelijoiden kuvauksissa sisäisenä tunteena, hoitotyön etiikkana ja ammatillisena huolenpitona. Sisäiseen tunteeseen kuului opiskelijoiden kuvauksissa aito välittäminen toisesta ihmisestä, empaattisuus sekä halu auttaa. Hoitotyön etiikkaan kuuluivat kristillinen ajattelu, ihmisarvon kunnioittaminen, tasavertaisuus, yksilöllisyys, luonnollisuus ja pyyteettömyys. Ammatillinen huolenpito sisälsi hoitotyön toiminnan, hoitotyön vuorovaikutuksen sekä yhteyden työyhteisöön ja yhteiskuntaan.
Tutkimuksen mukaan malli lähimmäisenrakkaudesta hoitotyössä muodostuu sisäisestä tunteesta, hoitotyön etiikasta, ammatillisesta huolenpidosta ja ihmiseksi kasvamisesta. Tutkimuksessa nousi esille lähimmäisenrakkauden painotuksiltaan kolme erilaista hoitajatyyppiä: etiikkasuuntautunut hoitaja, ammatilliseen huolenpitoon suuntautunut sekä työyhteisö- ja yhteiskuntasuuntautunut hoitaja. Paldanius korostaa, että mikään hoitajatyyppi ei ole toistaan parempi eikä toistaan poissulkeva.
Hoitotyön koulutuksen merkitystä lähimmäisenrakkauden kehittymisessä osoittaa se, että opiskelun loppuvaiheessa olevien opiskelijoiden kirjoittamien esseiden pohjalta oli mahdollista kehittää malli lähimmäisenrakkaudesta hoitotyössä, joka sai käytännön työelämässä olleiden erikoistumislinjan opiskelijoiden kuvausten perusteella uuden ulottuvuuden, ihmiseksi kasvamisen. Ensimmäisen haastattelun perusteella opiskelijoiden kuvauksista ei olisi ollut mahdollista kehittää ko. mallia.
Lähimmäisenrakkautta hoitotyössä ja sen kehittymistä hoitotyön koulutuksessa on tutkittu varsin vähän, joten aiheesta tarvittaisiin kipeästi tutkimukseen perustuvaa uutta tietoa. Tämän tutkimuksen perusteella muodostunut kuvaus lähimmäisenrakkaudesta hoitotyössä voisi olla hoitotyön opetussuunnitelman ja käytännön hoitotyön kehittämisen yhtenä lähtökohtana. Tällöin opiskelijoilla olisi mahdollisuus opintojensa alusta lähtien hahmottaa hoitotyö ja huolenpito lähimmäisenrakkauteen perustuvaksi, todetaan tutkimuksessa.
Terveystieteiden lisensiaatti Anneli Paldaniuksen mukaan hoitotyön koulutus on suurien haasteiden edessä. Väestön vanheneminen velvoittaa eettiseen valintoihin terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Suomalaisen terveyspolitiikan periaatteena on ollut kansalaisten oikeus yhdenmukaiseen terveyspalvelujen saatavuuteen. Paldaniuksen mukaan Suomessa on ajauduttu siihen tilanteeseen, että kuntien varallisuus vaikuttaa asukkaiden terveydenhuollon palvelujen saatavuuteen ja laatuun. Terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuu paineita monelta taholta ja he voivat joutua tuskallisin valintatilanteisiin. Hoitotyöntekijöillä tuleekin olla mahdollisuus eettisen ammattitaidon saavuttamiseen ja kehittämiseen kestävälle pohjalle lähimmäisenrakkauteen perustuvan koulutuksen avulla.
Taustatiedot väitöstilaisuudesta:
Terveystieteiden lisensiaatti Anneli Paldaniuksen kasvatuspsykologian väitöskirja "LÄHIMMÄISENRAKKAUS HOITOTYÖN KOULUTUKSESSA. Miten hoitotyön opiskelijat kuvaavat lähimmäisenrakkautta koulutuksen ja työkokemuksen edetessä? " tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa 26.4.2002. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori, emeritus Pertti Toukomaa Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta.
Taustiedot väittelijästä:
Anneli Paldanius (os. Härkönen, s. 1948, Paavolassa - nykyinen Ruukki) on suorittanut sairaanhoitajan tutkinnon vuonna 1975 Oulun sairaanhoito-oppilaitoksessa, erikoissairaanhoitajan tutkinnon vuonna 1978 sekä sairaanhoidon opettajan tutkinnon vuonna 1980. Hallinnon tutkinnon hän suoritti vuonna 1987. Lisäksi hän on suorittanut kasvatustieteiden kandidaatin tutkinnon vuonna 1991 Lapin yliopistossa sekä jatko-opintoja Coventryn yliopistossa syksyllä 1994. Terveystieteiden lisensiaatin tutkinnon hän on suorittanut Oulun yliopistossa vuonna 1999. Tällä hetkellä Anneli Paldanius toimii yliopettajana terveysalan koulutusyksikössä Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa.
Väitöskirjan lehdistökappaleita voi tilata yliopiston viestinnästä: Leila Tauriainen, puh. 016 - 341 2250 tai sähköpostilla tiedotus@ulapland.fi
Lisätietoja: Anneli Paldanius, puh. 040-725 9893