Uutiset 2006

Lämmin keskiaika viime vuosisataa huomattavasti lämpimämpi

3.11.2006

Vuoden 2000 jälkeen lämpötilat ovat kuitenkin olleet korkeampia kuin kertaakaan 700 vuoteen, sanoo jäätikkötutkija Aslak Grinsted Arktisesta keskuksesta.

Grinsted tutki Lomonosovfonna-jäätiköltä Huippuvuorilta kairattua jäänäytettä. Tutkimustulosten mukaan nykyiset kesät Barentsin alueella olivat yhtä lämpimiä tai lämpimämpiä kuin kesät keskiajan lämpimän jakson aikana. Samalla kävi ilmi, että vuoden 2000 jälkeinen ajanjakso on ollut lämpimin 700 vuoteen.

– Lämpiminä kesinä sulaminen muuttaa lumen kemiallista koostumusta. Sen avulla pystyimme selvittämään sulamisen määrää. 1100-luvulla se oli noin kolme kertaa nopeampaa kuin muulloin viime vuosituhannella. Koska sulamisnopeus on verrannollinen kevät- ja kesälämpötiloihin, lämpimän keskiajan kesälämpötilat olivat korkeita, Grinsted kertoo.
 

Grinstedin mukaan kesä- ja talvilämpötilojen välinen ero on suoraan verrannollinen etäisyyteen avomerestä. Esimerkiksi Keski-Venäjällä ero on suurempi kuin Englannissa. Huippuvuorilla erotus on riippuvainen Barentsinmeren jääpeitteestä.

– Hapen isotooppien avulla pystyimme rakentamaan talvi- ja kesälämpötilojen eron vaihtelua kuvaavan aikasarjan. Vertaamalla vuodenaikojen välisen lämpötilaeron muutosta ja kesänaikaista sulamista kävi esimerkiksi ilmi, että vuosien 1880–1910 pienen jääkauden lopussa talvilämpötilat nousivat 20–30 vuotta ennen kuin kevät- ja kesälämpötilat nousivat. Tämä auttaa ymmärtämään tällä hetkellä käynnissä olevaa arktisen jääpeitteen vetäytymistä, Grinsted selittää.

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkija, filosofian maisteri Aslak Grinsted väittelee perjantaina 3. marraskuuta Oulun yliopistoon. Grinsted teki tutkimuksensa Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa ja Oulun yliopiston geofysiikan laitoksella. Tutkimuksen rahoittivat Thule-instituutti, Suomen Akatemia, Maj & Thor Nesslingin säätiö ja Suomen Etelämantereen tutkimusohjelma FINNARP.

Taustatietoa väittelijästä:
Tanskalainen Aslak Grinsted on syntynyt Kööpenhaminassa vuonna 1973. Hän opiskeli Kööpenhaminan yliopistossa geofysiikkaa ja erikoistui jäätiköihin ja ilmastoon. Grinsted on asunut Suomessa vuodesta 2002. Väitöstilaisuuden jälkeen hän matkustaa neljäksi kuukaudeksi Etelämantereelle tekemään kenttätutkimusta.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Aslak Grinstedin väitöskirja Advanced methods of glaciological modelling and time series analysis tarkastetaan Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa perjantaina 3. marraskuuta kello 12 (Arktikum-talon Aurora-sali). Vastaväittäjänä toimii tohtori Martin Miles Bergenin yliopistosta ja kustoksena tohtori John Moore Arktisesta keskuksesta.

Lisätietoja:
Aslak Grinsted, Arktinen keskus, Lapin yliopisto, puh. (016) 341 2713, aslak.grinsted@ulapland.fi, www.arcticcentre.org

LaY/Arktinen keskus/Riku Lavia