• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2006
15.9.2006

Langaton kipumittari

Lapin ja Oulun yliopisto sekä Rovaniemen ammattikorkeakoulu ovat käynnistäneet hankkeen, jossa kehitetään langaton kipumittari ja siihen liittyvä palvelukokonaisuus.

Hankkeessa kehitetään elektroninen kipumittari kivun kokemuksen seurantaan ja taltiointiin. Laitteen avulla potilaat voivat ilmaista kipua reaaliaikaisesti. Laite parantaa potilaan elämänlaatua tunnistamalla kipuun vaikuttavat tekijät nykyistä nopeammin ja luotettavammin. Nopea kivun tunnistaminen mahdollistaa myös hoidon suunnittelun ja seurannan kehittämisen.

Palvelukokonaisuuden mahdollisia sovelluskohteita ovat mm. leikkauksen jälkeisen lääkityksen ja kipukroonikoiden lääkityksen hallinta sekä hoidon laadun arviointi. Tieto tallentuu järjestelmään, jonka avulla voidaan seurata myös pitkän aikavälin kehitystä. Laitteen käyttäjät voivat olla sairaalassa, kotona tai palvelutalossa. Tämä on merkittävä etu erityisesti Pohjois-Suomessa, jossa on pitkät etäisyydet.

Hankkeen yleisenä tavoitteena on luoda kivunmittauspalvelukokonaisuudesta pohjoissuomalainen esimerkki julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä tuotetusta innovaatiosta, joka on otettavissa käyttöön myös muualla.

Hankkeessa on mukana monipuolinen joukko hyvinvointialan organisaatioita. Yliopistollisesta tutkimuksesta vastaavat Lapin ja Oulun yliopisto. Lapin yliopisto vastaa hankkeen koordinoinnista, kipumittarin muotoilusta, käyttöliittymien suunnittelusta sekä käytettävyyden arvioinnista. Oulun yliopisto on vastuussa ohjelmistokehityksestä sekä kipumittarin teknologian rakentamisesta. Rovaniemen ammattikorkeakoulu tuo hankkeeseen terveydenhuollon osaamista sekä osallistuu keväällä toteutettavaan kokeiluun.

Hyvinvointi- ja hoitoalan edustajina ovat ODL Terveys Oy, Oulun yliopistollinen sairaala, Invalidiliiton Lapin kuntoutuskeskus ja Jokkakallion palvelutalo sekä Invalidisäätiö. Yritysmaailmaa hankkeessa edustavat Mawell Oy ja Atomia Oy.

Hanke on Pohjois-Pohjanmaan liiton hallinnoiman EAKR-rahoitteisen X-Branches- Uuden kasvun väline Pohjoisessa -ohjelman sekä mukana olevien organisaatioiden rahoittama. Hanke päättyy 31.12.2007.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Ismo Alakärppä
Puhelin 040 725 0189
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK