Uutiset 2012

Lapin ammattikorkeakoulut ja niiden ylläpitäjät vaativat aloituspaikkaleikkausten kohtuullistamista

7.2.2012

Lapin korkeakoulutoimijat eivät hyväksy opetus- ja kulttuuriministeriön 5.10.2011 julkaisemia leikkausesityksiä.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopiston rehtorit sekä Lapin korkeakoulukonsernin strategiaryhmän puheenjohtaja Arvo Jäppinen ja opiskelijaedustajana opiskelijakunta Camos ry:n Jonna Jakkila painottivat tänään yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että ammattikorkeakoulutuksen tulevaisuus Lapissa on taattava myös tulevaisuudessa.

”Siteeraan tässä sitä, mitä ministeri on eri yhteyksissä sanonut: hän on todennut saaneensa tutustumiskierroksillaan asiasta uutta informaatiota. Hän on myös sanonut, että vastausmahdollisuutemme on aito, eivätkä esitetyt lukumäärät leikkauksista ole kiveen hakattuja.” Näin totesi Lapin korkeakoulukonsernin strategiaryhmän puheenjohtaja Arvo Jäppinen Lapin mahdollisuuksista vaikuttaa yhteisellä vastauksella miniteriön leikkausesityksiin. ”En näe, mitä enemmän voisimme alueella vielä tehdä. Kaikki tehtävissä oleva on nyt kaivettu esiin”, hän korosti.

Rovaniemen ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela korosti tilaisuudessa, että korkeakoulutoimijoiden on ollut haettava vastaus kahteen isoon kysymykseen: minkälainen kanta yhdessä otetaan aloituspaikkaesityksiin ja löytyykö Lapista tahtotila rakentaa Lapin oma yhteinen ammattikorkeakoulu. ”Aloituspaikkaleikkausten kohdalla olemme realistisesti käyttäneet termiä kohtuullistaminen”, hän totesi. ”Yhdistämiseen on vastattu myönteisesti. Haluamme sen tehdä. Toivomme, että se on sellainen signaali ministeriölle, että se vaikuttaa aloituspaikkaesityksiin”, Lampela korosti. Hän painotti myös, että Lapissa tarvitaan vahvaa ammattikorkeakoulutusta sekä Rovaniemellä että Kemi-Torniossa. Lampela piti myös matkailun englanninkielisen koulutusohjelman leikkausesitystä kummallisena.

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun rehtori Reijo Tolppi totesi, että Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun vetovoima ja opiskelijatyytyväisyys on viime aikoina parantunut. ”Väkeä on taloon tulossa ja ne jotka taloon tulevat siellä myös pysyvät”, hän painotti. Tolppi korosti myös, että työllisyyden näkökulmasta Lapin tulevaisuus näyttää hyvältä. Ammattikorkeakoulufuusion osalta hän totesi, että liikkeelle lähdettiin hyvin nopeasti ja asiassa on edetty hyvässä yhteisymmärryksessä koko ajan. ”Meidän kannaltamme on ollut helpottava tekijä, että meillä on ollut konserni pystyssä jo pitkän aikaa. Olemme jo 2008 lopettaneet päällekkäiset toimet RAMKin kanssa. Samoin esimerkiksi it-palveluiden yhdistämisessä on edetty jo pitkän aikaa. Näin ollen yhdistymisen esteitä on purettu kautta linjan jo aiemmin.”, Tolppi korosti.

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola totesi tilaisuudessa, että Lapin korkeakoulukonserni on edelleen tarpeellinen, mutta tuleva ammattikorkeakoulujen yhdistäminen tuo muutostarpeita myös konsernille. ”Olennainen asia korkeakoulukonsernin kehittämisessä onkin ollut koko ajan sisällöissä, tieteen ja koulutuksen yhteisissä rakenteissa. Yhteiset instituutit, MTI ja PKI, tulevat myös tulevaisuudessa olemaan olennaisessa asemassa”, hän painotti. Lisäksi hän korosti, että erityisesti kaivannaisteollisuudessa on tulevaisuudessa Lapin alueella merkittävää koulutustarvetta, johon tällä hetkellä ei pystytä vastaamaan. Kulttuurikoulutuksen säilyttämistä Lapissa hän perusteli nostamalla esiin sen, että Lapin alueen omaleimaisen kulttuurin säilyttämiseksi alueella tarvitaan kulttuurialan koulutusta myös jatkossa. Hän myös totesi, että kulttuurikoulutuksella on nuorisolle myös muita merkityksiä kuin puhdas työmarkkina-arvo, sillä sen avulla voidaan mm. ehkäistä syrjäytymistä.

”Opiskelijat ovat suhtautuneet erittäin kriittisesti leikkausesityksiin. Panostuksemme esimerkiksi koulutuksen kehittämiseen on leikkausten myötä valumassa hukkaan. Osakeyhtiöhankkeen suhteen olemme sen sijaan olleet hyvin optimistisia.” Näin totesi Rovaniemen ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestö Camos ry:n tutor- ja sidosryhmävastaava Jonna Jakkila. Hän korosti, että korkeakoulujen välille tarvitaan lisää yhteistyötä, ei keskinäistä kilpailua. Toisaalta eri oppilaitosten koulutustarjonta täydentää toisiaan. ”Kauppatieteellinen on lakkautettu yliopistopuolella, joten ainoat liiketalouden osaajat alueelle tulevat tradenomeista”, hän totesi. ”Antakaa meille mahdollisuus kehittää koulutusta täällä, haluamme olla mukana rakentamassa elinvoimaisena pysyvää ja houkuttelevaa Lappia ja luomaan muualta maasta liikkuvuutta myös tähän suuntaan”, hän vetosi päättäjiin.

Lapin ammattikorkeakoulutusuudistusta ohjaava ryhmä, ammattikorkeakoulut, niiden ylläpitäjät ja omistajakunnat jättävät esitykseen 17.2.2012 mennessä yhteisen vastauksen. Vastauksessa vaaditaan, ettei Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun liiketalouden ja kulttuurialan koulutusta lakkauteta. Lakkautus veisi pohjan kahden vahvan kampuksen mallilla toimivalta, uudelta Lapin ammattikorkeakoululta sekä käynnistymässä olevalta Pohjoisen kulttuuri-instituutilta. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä pyydetään aloituspaikkaesityksen uudelleen käsittelemistä ja merkittävää kohtuullistamista. Vaatimuksia perustellaan erityisesti uusimmalla maakunnan ja ammattikorkeakoulujen kehitystä kuvaavalla tilasto- ja ennakointitiedolla sekä Lapin oma-aloitteisilla ammattikorkeakoulutuksen rakenteita koskevilla päätöksillä.

Lapin ammattikorkeakouluille esitettyjen 210 aloituspaikan leikkauksen nähdään uhkaavan maakunnan kehittämistä. Vastauksessa tuodaan esille kaivannaisteollisuuden, matkailun ja energiahuoltoon liittyvien investointien luoma merkittävä välitön ja välillinen työvoimatarve. Ammattikorkeakoulutuksen aloituspaikkaleikkauksien eräänä keskeisenä perusteena on käytetty ikäluokkakehitystä. Vastauksessa todetaan, että maakunnan liiton ennakointityössä Lapin väestökehitys nähdään myönteisenä mm. investointi- ja työllisyysnäkymistä johtuen. Lisäksi tarkasteltaessa 16-vuotiaiden ikäluokan kokoa seutukunnittain, voidaan havaita että Kemi-Tornion ja Rovaniemen ikäluokkakehitys on Pohjois-Suomen positiivisimpia myös Tilastokeskuksen ennusteen mukaan. Myös korkeakoulujen vetovoima, tuloksellisuus ja laatu ja tutkimus- ja kehittämistoiminnan vaikuttavuus ovat hyviä. Kokonaisten koulutusalojen leikkaamisen nähdään puolestaan luovan Lappiin osaajatyhjiöitä, joiden täyttäminen maakunnan ulkopuolelta on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Lapin maakunnan koulutustaso on selkeästi valtakunnan keskiarvoa alempi, eikä korkeakoulutuksen leikkaaminen alueelta tätä tilannetta ainakaan paranna. Lakkautukset veisivät pohjan myös valmisteilla olevan, kahden vahvan kampuksen mallilla toimivan Lapin ammattikorkeakoulun perustamiselta.

Vastauksessa tuodaan esille, että Lappi on valmis uuden, osakeyhtiömuotoisen Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluista muodostuvan ammattikorkeakoulun perustamiseen. Edellytyksenä pidetään kuitenkin aloituspaikkaleikkauksien merkittävää kohtuullistamista.

Lisätietoja:
Arvo Jäppinen
Strategiaryhmän puheenjohtaja
Lapin korkeakoulukonserni
Puh. 020 798 5310

Markku Tarvainen
Konsernijohtaja
Lapin korkeakoulukonserni
Puh. 010 383 5335